وی با اشاره به اینكه باید ساختارهای اقتصادی ایران متحول شود، افزود: به همین علت این طرح، طرح تحول اقتصادی نامگذاری شده است.
حسینی خاطرنشان كرد: در اصلاحات ساختار، ما نیازمند آگاهی، همیاری و پشتیبانی مردم هستیم لذا كسانی كه جایگاه و تریبون با مردم دارند میتوانند در اجرای هرچه بهتر این طرح ملی كمك كنند.
وزیر اقتصاد و دارایی با اشاره به اینكه مهمترین مسئله اجتماعی، همكاری مردم است، بیان داشت: متأسفانه هنگام اجرای قانون هدفمند كردن یارانهها یك حجم رسانهای موجب مشوش شدن اذهان عمومی شده است.
وی در ادامه از شوراها به علت ارتباطی كه با مردم دارند درخواستی داشت و گفت: در طرح هدفمند كردن یارانهها و اجرای آن كمك كنند و اذهان عمومی را از مزایای و ضرورت این طرح ملی روشن كنند.
حسینی افزود: تا به سرانجام رسیدن طرح هدفمند كردن یارانهها حتماً با كاستیهایی مواجه میشویم ولی با همكاری میتوان این كاستیها را به صورت كامل برطرف كرد و این طرح در جهت عدالت است و خداوند نیز از آن حمایت میكند.
وزیر اقتصاد و دارایی در ادامه این اجلاس به سیاستهای كلی اصل 44 پرداخت و گفت: هنگامی كه بنگاههای عمومی دولتی وارد شدهاند راه را برای حضور بنگاههای غیردولتی تنگ كردند و این سبب شد رشد اقتصادی در بخشهای مختلف كُند شود.
وی در ادامه افزود: فروش بیشتر نفت و تبدیل دلار به ریال به معنای افزایش نقدینگی است و این موضوع موجب افزایش تورم میشود و افزایش تورم نیز به معنای افزایش قیمتهاست.
حسینی خاطرنشان كرد: مقام معظم رهبری با توجه به صراحت و ظرفیتی كه در متن اصل 44 قانون اساسی وجود داشت خواستار این شدند كه مجلس تشخیص مصلحت نظام این اصل را تفسیر كند و مقام معظم رهبری این متن را چندین بار اصلاح كردند.
وزیر اقتصاد و دارایی بیان داشت: تا آنجایی كه كار را به دست مردم و بخشهای دولتی میتوان گذاشت، دولت نباید وارد نشود و اگر قرار باشد تمام كارها به دست دولت صورت گیرد باید بودجه بیشتری نیز صرف شود.
حسینی تأكید كرد: به همان میزان كه در دولت اصل 44 توجه شده این دغدغه در شهرداریها به مراتب كمتر است و گویی كه اصل 44 به آنها اصلا ابلاغ نشده است.
وی از شورای شهر درخواست كرد: با تدوین اصول این اصل در شهرداریها باید شهر را سبك كرد و قطعاً یكی از راههایی كه باید انجام داده شود، سبكسازی و كوچكسازی شهر است.
وزیر اقتصاد و دارایی در ادامه در خصوص مالیات بر ارزش افزوده گفت: فرق مالیات بر مصرف با مالیات بر تولید این است كه مالیات بر تولید انگیزه سرمایهگذاری را كم میكند ولی مالیات بر مصرف چنین كاری را انجام نمیدهد.
حسینی بیان داشت: 50 درصد سبد مصرفی عموم خانوارها و 70 درصد تبعات متوسط و رو به پایین از این مالیات معاف هستند.
وزیر اقتصاد و دارایی خاطرنشان كرد: لوكسترین بخشهای جامعه در مقابله با مالیات بر ارزش افزوده چه فشارهایی كه درست نكردهاند و چه مخالفتهایی كه نداشتند.
حسینی تصریح كرد: قانون مالیات بر ارزش افزوده سریعتر و وسیعتر انجام میشود و منابع شهرداریها نیز با اجرای آن تقویت خواهد شد.
وی در خصوص هدفمند كردن یارانهها گفت: هدفمند كردن یارانهها یكی از محورهای 7 گانه طرح تحول اقتصادی است.
حسینی بیان داشت: حدود یك سوم درآمدهای كشور را آشكار و پنهان یارانه میدهیم، 8 درصد یا كمتر از یك دهم درآمد كشور را مالیات اخذ میكنیم.
وی با اشاره به اینكه بهرهوری در كشور ما یك سوم متوسط دنیاست، گفت: این مسیر گذشته پرداخت یارانهها موجب پیشرفت و عدالت نمیشود و باید هرچه سریعتر اصلاح میشد.
وزیر اقتصاد و دارایی بیان داشت: ما به جای اینكه مالیات را بر مصرف ببندیم، یارانه را بر مصرف بستهایم و برطرف كردن این مشكل موجب ناراحتی بخشی از افراد شده است.
وی در پایان بیان داشت: حداقل 4 دهك جامعه با هدفمند شدن یارانهها در وضعیت بهتری به سر خواهند برد.