سال تحویل در شاهچراغ
عید نوروز كه یك عید علىالظاهر غیر دینى است، عید ملى است، جنبهى دینى و یادآورى دینى ندارد؛ اگرچه حالا در بعضى از روایات دارد كه «النّیروز من ایّامنا»: از روزهاى ماست – حالا نمیدانیم چقدر این روایات اعتبار و استحكام سندى دارد – اما محتواى دینى در همهى حوادث زندگى انسان وجود دارد؛ از جمله در این عید. خوشبختانه مردم ما توجه دارند، دعا میخوانند، ذكر میگویند، در مشاهد مشرفه شركت میكنند؛ حتّى كسانى كه به شهرها و مراكزى میروند كه علىالظاهر مشاهد مشرفهى معروف هم ندارد، آنجا اگر امامزادهاى پیدا شود، ساعت تحویل را حتما توى امامزاده میگذرانند؛ اگر مثلا فرض كنید عید را به شیراز میروند، ساعت تحویل را در شاهچراغ میروند؛ این یك عادت بسیار پسندیدهاى است در بین مردم ما. هرچه بتوان محتواهاى دینى را در همهى حوادث زندگى و پدیدههاى زندگى افزایش داد، این به نفع ماست(1).
طراوت بخشیدن به انسان
این جشن یك جشن ملى است؛ جزو اعیاد دینى نیست؛ لكن از سوى بزرگان شرع مقدس ما هم، نوروز مورد تأیید قرار گرفته. ما روایات متعددى داریم كه در آنها از نوروز تجلیل شده و روز نوروز گرامى داشته شده. این موجب شده است كه نوروز وسیلهاى بشود براى اظهار عبودیت انسانها در مقابل پروردگار و تواضع ما در مقابل پروردگار. در واقع فرصتى است براى اینكه انسان دل خود را با یاد خدا هم طراوت ببخشد(2).
محتوای انسانی و اسلامی نوروز
من مایلم جوانان عزیز، بخصوص فرزانگان، به این مطلب، درست توجّه كنند كه اسلام در برخورد با پدیدههایى كه از كشورها و از ملتهاى دیگر، یا از دورههاى قبل به آن رسیده است، یك برخورد حكمتآمیز و همراه با دقّت و نگاهى همهجانبه دارد. هر چیزى كه قابل این است تا محتواى صحیح پیدا كند، اسلام آن را مىگیرد، به آن جهت و محتواى صحیح مىدهد و در دسترس مردم مىگذارد. مثلاً بعضى از همین مراسم حج، مثل طواف، سعى و قربانى كردن، از قبل از اسلام بود. اسلام، این مراسم را گرفت، محتواى شركآلود، مادّى و غلط را از آن خارج كرد و محتواى توحیدى به آن داد؛ آن را درك كرد و به صورت یك درس، به مردم برگرداند. كار خیلى عجیب و مهمّى است. در باب عید نوروز و مراسم سنّتى قدیمى هم همینطور؛ اسلام، عید نوروز را گرفت، محتواى انسانى و اسلامى و معنوى به آن داد و به مردم برگرداند. اوّلِ سال تحویل، شما به دستور اسلام با خدا رابطه برقرار مىكنید و مىگویید: «یا مقلّب القلوب و الابصار. یا مدبر الّلیل والنهار. یا محوّل الحول و الاحوال»؛ اى كسى كه گردش زمین و آسمان، گردش دلها و چشمها و گردش روزگاران به دست توست، این گردش قراردادى سال را هم براى ما با بركت و مبارك قرار بده؛ «حوّل حالنا الى احسن الحال» (3).
قهرها آشتی کنند
عید نوروز هم حقیقتى است. ما با عید نوروز موافقیم. كسى خیال نكند كه عید نوروز از لحاظ اسلامى چیز بدى است؛ هركس چنین تصورى بكند، واقعاً اشتباه كرده است. اسلام عید نوروز را رد نكرده است. البته ممكن است در زمان خلفاى اول، عدهیى تحت تأثیر تفكرات خاصى قرار گرفته باشند و نسبت به این قضیه بهعنوان یك تهاجم فرهنگى برخورد كرده باشند و احتمالاً در بعضى از روایات رد شده باشد – كه البته آن هم مسلّم نیست – اما امروز عید نوروز چیز خوبى است؛ اولِ بهار است و مردم عادت كردهاند كه این ایام را عید بگیرند و تعطیل باشند و شادى كنند و به دیدن یكدیگر بروند و به هم عیدى بدهند و قهرها آشتى كنند و دورها نزدیكى كنند؛ این چیز بسیار خوبى است و بنده صددرصد با عید نوروز و با جشن گرفتن این ایام موافقم.
هر كارى هم كه در این ایام به جشن مردم كمك كند و آن را معنا ببخشد، خیلى خوب است و هیچ ایرادى ندارد؛ یعنى كسى كه دارد براى عید نوروز برنامهریزى مىكند، نباید احساس گناه و جرم و كمبودى بكند؛ منتها شاد كردن مردم یك چیز است، مبتذل كردن فضا یك چیز دیگر است. من گاهى مىبینم كه بهعنوان شاد كردن مردم، فضا را مبتذل مىكنند! مثلا اگر مىخواهند جوك و لطیفهیى بگویند، لاتبازى مىكنند! لاتبازى بد است؛ هرجا باشد، بد است؛ در تلویزیون هم بد است، در رادیو هم بد است. تیپهاى متین و شسته و رُفته مىتوانند همان مقصود را به شكلهاى خوب كاملاً برآورده كنند؛ لزومى ندارد كه در این زمینه آدم به پَستى گرایش پیدا كند(4).
نوروز را نو کنید!
آنوقت در معناى نوروز و اینكه نوروز چیست، در روایات مختلف، تعبیرات مختلفى هست. مثلاً آن روزى كه رسول اكرم(صلّىاللَّهعلیهوالهوسلّم)، امیرالمؤمنین را به خلافت منصوب كرد، آن روز، نوروز بود. یا در روایت دیگر، آن روزى كه دجّال در آخرالزمان، بهدست حضرت مهدى(ارواحنافداه) به قتل برسد، آن روز، نوروز است. یا حتّى در بعضى از روایات آمده، آن روزى كه آدم هبوط كرد، آن روز، نوروز بود. نوروز، یعنى روزى نو در تاریخ بشر و حالتى نو در زندگى انسانها. علىالظاهر در این روایات، امام نمىخواهند بفرمایند كه آن روزى كه این وقایع در آن اتفاق افتاده است، یا خواهد افتاد، با روز اول حَمَل، مصادف بوده یا خواهد بود. نه، خیلى مستبعد است كه مراد این باشد؛ مراد این است كه معناى نوروز را بفهمیم.
نوروز، یعنى روزى كه شما با عمل خودتان، با حادثه یى كه اتفاق مىافتد، آن را نو مىكنید. روز بیستودوم بهمن كه ملت ایران، حادثهى عظیمى را به كمك خدا تحقق بخشید، روز نویى (نوروز) است. آن روزى كه امام امت، قاطعاً به دهانِ مستكبرِ قلدرِ گردنكلفت دنیا – یعنى امریكا – مشت كوبید، آن روز، روز نو و راه نویى (نوروز) بود؛ حادثهى نویى بود كه اتفاق مىافتاد و افتاد. ما باید نوروز را، نو روز كنیم. نوروز به حسب طبیعت، نوروز است؛ جنبهى انسانى قضیه هم به دست ماست كه آن را نوروز كنیم(5).
پی نوشت:
1- بیانات رهبر فرزانه انقلاب در دیدار مسوولان و شخصیتهای علمی سیاسی، 1389.1.17
2- بیانات رهبر فرزانه انقلاب دیدار روسای جمهور شركت كننده در جشن جهانى نوروز، 1389.1.7
3- بیانات رهبر فرزانه انقلاب در دیدار مردم مشهد و زائران حضرت علىبن موسىالرّضا(ع) در صحن حضرت امام خمینى، 1378.1.1
4- بیانات رهبر فرزانه انقلاب در دیدار با مدیران مراكز سازمان صدا و سیماى جمهورى اسلامى ایران در استانها، 1370.12.7
5- بیانات رهبر فرازانه انقلاب سخنرانى در دیدار با مسؤولان كشورى و لشكرى در نخستین روز از سال نو و در آستانهى ماه مبارك رمضان، 1369.1.1