پلیس در تعقیب مرد شیادی است که با ترفندی تازه طلا و جواهرات زنان مسن را به سرقت میبرد. این متهم که هویت او هنوز فاش نشده است از حس نوعدوستی زنان سالخورده سوءاستفاده و به راحتی از آنان سرقت میکند.روز ششم اردیبهشت سالجاری وقتی که زنگ در منزلی در خیابان پرستار واقع در حوالی خیابان پیروزی به صدا درآمد، زن مسن صاحبخانه از آن طرف آیفون صدای مردی را شنید که میگفت پسربچهاش به زمین افتاده است و او یک لیوان آب میخواهد.
پیرزن وقتی جلو در خانه رفت مردی حدودا ۴۵ساله را دید که با دستپاچگی و بریدهبریده از افتادن پسربچهاش از خودرو وانت حرف میزد. مرد غریبه گفت: «در همین کوچه خانه گرفته و همسایه شما شدهایم. امروز در حال اسبابکشی هستیم اما پسر کوچکم از روی اثاثیه بالای وانت، به زمین افتاده و از ترس بیهوش شده است.»پیرزن بعد از شنیدن این حرف لیوان آب را به مرد ناشناس داد سپس غریبه از وی خواست گردنبند طلایش را داخل لیوان بیندازد.
او دلیل این خواستهاش را چنین توضیح داد: خوردن آب طلا، ترس پسر بچهها را از بین میبرد. مرد ناشناس به محض اینکه طلای پیرزن داخل لیوان آب جای گرفت، به سرعت به سمت ابتدای کوچه به راه افتاد. پیرزن هم به دنبالش دوید، اما قبل از اینکه بتواند خودش را به او برساند مرد ناشناس ناپدید شد. پیرزن در حالی که لیوان را شکسته کف خیابان دید، تازه فهمید این نقش بازی کردن فقط برای سرقت گردنبندش بود؛ گردنبندی قدیمی و گرانقیمت که یادگاری باارزشی برایش محسوب میشد. با شکایت این مالباخته، بازپرس شعبه ۱۳ دادسرای ناحیه ۱۴، پرونده را برای رسیدگی تخصصی و شناسایی و دستگیری متهم ناشناس به کارآگاهان مبارزه با کلاهبرداری پایگاه ششم پلیس آگاهی تهران ارجاع داد و کارآگاهان پی بردند قبل از این سرقت و از ابتدای سالجاری چندین دزدی مشابه در محدوده خیابانهای پیروزی، نبرد، غیاثی، بلوار ابوذر و… انجام شده بود و در تمامی این سرقتها زنان مسن طعمه این سرقتها واقع شده بودند.
در تحقیقات اولیه کارآگاهان معلوم شد در منزل پیرزن دوربین مداربسته نصب شده است. با بررسی کارآگاهان تصاویر ثبتشده از مرد ناشناس که گردنبند قیمتی را به همین راحتی به سرقت برده بود، به دست آمد. تلاش کارآگاهان برای شناسایی متهم این پرونده در ماههای بعد و درحالی که شکایات مشابهی به پایگاه واصل شده بود ادامه داشت. تمامی مالباختگان نیز زنان مسن بودند. کارآگاهان در ادامه با تصاویری که از متهم در دست داشتند، سعی کردند از میان سارقان سابقهدار سالهای اخیر پلیس آگاهی، هویت واقعی این متهم را مشخص کنند. برای این کار پروندههای بسیاری بررسی شد اما متهم فراری با این اقدامات مورد شناسایی قرار نگرفت و همچنان سرقتهای خود را ادامه میداد.
با توجه به تکرار این سرقتها در چند ماه اخیر و اینکه در تمامی این دزدیها نشانیهای سارق مشابه است، معاون دادستان تهران و رییس دادسرای ناحیه ۱۴ تهران با انتشار بدون پوشش تصاویر متهم ناشناس در جراید برای شناسایی هویت واقعی و مخفیگاهش موافقت کرد. در همین حال سرهنگ محمد اشراقی رییس پایگاه ششم پلیس آگاهی تهران بزرگ گفت: از شهروندانی که از هویت این سارق یا از مخفیگاه او اطلاعی در دست دارند درخواست میشود به پایگاه ششم پلیس آگاهی تهران بزرگ واقع در خیابان نبرد شمالی یا بازپرسی شعبه ۱۳ دادسرای شهید محلاتی مراجعه کنند.وی ادامه داد: متاسفانه امروزه «حس نوعدوستی و کمک به دیگران» مورد سوءاستفاده شیادان قرار گرفته است و تکرار اینگونه موارد میتواند به مرور به حس اعتماد مردم در کمک به همنوعان خود و تشخیص در صحت اظهارات دیگران لطمه جبرانناپذیری وارد کند.
وقتی برخی افراد سودجو و شیاد از اعتقادات مردم سوءاستفاده میکنند و سرقتها یا کلاهبرداریهایی را انجام میدهند، این موارد میتواند به مرور جامعه سنتی و به شدت عاطفی ما را به مردمانی خونسرد و بیتوجه به مشکلات دیگران تبدیل کند. بنابراین شهروندان باید با دقت، وسواس و تشخیص درست و به موقع خود نیازمند واقعی را از یک شیاد فرصتطلب و سارق تشخیص بدهند.