تاریخ معاصررا بدون امام نمی توان نوشت
امام خمینی(ره) از نگاه 4 کارگردان مطرح سینما
به اعتقاد کارگردان "عصرروز دهم" می توان از امام خمینی (س) به عنوان یك قهرمان ملی نیز یاد كرد و به گفته وی راز قدرت امام در زمان حیاتشان و پس از آن، جا داشتن در قلبهای مردم بود. امام به سربلندی ایران فكر كرد و اگر از امام فقط یك شخصیتی مذهبی جدای از ملی بودن بسازیم به ایشان جفا كردهایم.
امام خمینی(ره) رهبر کبیر انقلاب علاوه بر اینکه در بین مردم از محبوبیت زیادی برخوردار بودند در بین هنرمندان به خصوص سینماگران نیز افراد بسیاری وجود داشته و دارند که همواره در صحبتهای خود نسبت به امام خمینی (ره )علاقه بسیاری نشان داده اند.
به گزارش جهان داریوش مهرجویی کارگردان مطرح و پیش کسوت سینمای ایران یکی از این هنرمندان است. آقای مهرجویی که فیلم "گاو" او مورد توجه امام قرار گفته بود بارها در صحبتهای خود از امام خمینی (ره )تمجید کرده است.
مهرجویی: حرفهای امام برای سینما تعیین کننده بود
مهرجویی سالها قبل در پاسخ به سوالی درباره دلیل توجه « امام خمینی» به فیلم« گاو» گفته است: درشرایط اوایل انقلاب سینما موضوع ملعونی بود و مردم تمام سینماها را آتش میزدند. چون میگفتند سینما محل ترویج فساد است. به همین دلیل تولید فیلم به صفر رسید و سینماها تعطیل شد.
وی ادامه داده بود: دراین وضعیت تلویزیون به طوراتفاقی « گاو» را نشان داد و مرحوم امام(ره) این فیلم را مشاهده كردند و در نطقی گفتند: “ما نمیگوییم سینما اساسا بد است. نظیر فیلم « گاو» میتواند فیلم فرهنگی و آموزندهای باشد و فكر و روح بیننده را تعالی دهد.” این حرف امام برای سینمای ایران بسیار تعیین كننده بود.
امام خط مشی سینما را مشخص کرد
آقای مهرجویی در گفت وگوی دیگری درباره امام خمینی (ره )می گوید :نه تنها نظر من، بلكه نظر تمامی مورخین این است كه حضرت امام خمینی(ره)، خطی مشی سینمای ایران را مشخص كرد كه چهگونه باشد، ایشان دلیل وجودی سینما را مشخص كرد كه عامل تعیینكننده مهمی بود. در آن زمان، همه مانده بودند كه چه كار كنند.
كارگردان فیلم گاو درادامه به موضوع جالبی اشاره کرده وگفته بود :ما در نوفللوشاتو با حضرت امام(ره) آشنا بودیم و در آن جا با ایشان و تمام خانوادهاش مصاحبه كرده بودیم و ایشان با نام من آشنا بود.
میر کریمی: هنوز به خوبی با ابعاد شخصیتی امام آشنا نشده ایم
رضا میرکریمی دیگر کارگردان مطرح سینمای ایران است که در سالهای اخیر به تمجید از امام خمینی (ره )پرداخته است . آقای میر کریمی دراین باره گفته که برای به تصویر كشیدن همه ی ابعاد شخصیتی حضرت امام (ره) نیازمند زمانی هستیم كه با گذشت آن، آثار حركت حضرت امام در نقاط مختلف دنیا بیشتر مشهود شود تا بتوانیم قضاوت درستی درباره ی تاثیرات ایشان داشته باشیم.
به گفته :رضا میركریمی، ما خودمان به عنوان كسانی كه در دوره حضرت امام حضور داشتیم و ایشان رادرك كردیم هنوز به خوبی با ابعاد شخصییتی آن بزرگ مرد آشنا نیستیم که البته تلاشهای خوبی برای به تصویر كشیدن زندگی حضرت امام شده كه از جمله آنها میتوان به كار زیبای آقای مجتبی راعی (صنوبر) اشاره كرد.
امام مردی آرام شجاع و بی تکلف
رضا میرکریمی، حضرت امام (ره) را شخصیتی فرهنگی می داند كه توانست ادبیات سیاسی دنیا را به نفع مستضعفین تغییر دهد و در دورهای كه ویروس نا امیدی و تسلیم در برابر زور، تمدن بشری را بیمار كرده بود ظهور مردی آرام، بیتكلف، شجاع وامیدوار مسیر تاریخ را عوض كرد.
حضرت امام بدون هیچ تجربه حكومتداری تنها با خلوص، ایمان وارتقاء باور دینی مردم توانست نظامی را پایهریزی كند كه درسهمگینترین مسائل تاریخی استوار نشان داد.
شاید تاکنون برخی بوده اند که گمان داشته اند كلام ساده امام نشان از عدم تسلط ایشان بر دیپلماسی رایج در جهان بود و راز موفقیت ایشان در تحریك اعتقادات دینی هواداران فراوان خود خلاصه میشود و… ولی آیندگان بیغرض، قضاوتی عادلانه درباره او و نهضت بینظیری كه در جهان بر پا كرد خواهند داشت.
به اعتقاد سازنده فیلم "خیلی دور خیلی نزدیك": در زمان جنگ كه تهدیدی جدی برای كشور فراهم شد تنها عاملی كه رمز موفقیت ما در آن برهه بود جریان فرهنگی مبتنی بر باورهای دینی بود كه توسط امام(ره) تزریق میشد.
در دورهای كه حتی رسانههای ما قدرت همراهی لازم را با انقلاب نداشتند حضرت امام (ره) به تنهایی به اندازه یک رسانه ی بزرگ فرهنگی بودند كه تمامی جبههها را تغذیه میكردند.
راعی: تاریخ معاصر را بدون امام نمی توان نوشت
مجتبی راعی نیز در سالهای اخیر اعتقادداشته که وقتی آدمی جزء تاریخ یك كشور میشود، هر كس با هر نوع تفكری كه آن تاریخ را بنویسد، نمیتواند از كنار آن آدم رد شود.تاریخ معاصر ایران را هیچ كس بدون امام خمینی(ره) نمیتواند بنویسد.
از نظر آقای راعی نسل او در اوج جوانی با ظهور این انسان مواجه شد و قطعا در شخصیت همهی آدمهای این نسل تأثیر گذاشت.راعی زمانی درمصاحبه ای دراین باره گفته بود : یادم هست زمانی كه امام از دنیا رفتند، همهی قشرها و تیپهای مختلف اجتماعی برای تشییع ایشان حضور داشتند و طبیعی است كه نسل امروز ما هم میخواهد دربارهی امام بیشتر بداند.
به اعتقاد کارگردان "عصرروز دهم" می توان از امام خمینی (س) به عنوان یك قهرمان ملی نیز یاد كرد و به گفته وی راز قدرت امام در زمان حیاتشان و پس از آن، جا داشتن در قلبهای مردم بود. امام به سربلندی ایران فكر كرد و اگر از امام فقط یك شخصیتی مذهبی جدای از ملی بودن بسازیم به ایشان جفا كردهایم.
از نظر کار گردان فیلم "تولد یک پروانه" اگر همچنین وقتی ایشان را متعلق به یك جناح خاص كردیم نیز، بر امام جفا كردهایم، چون هیچ گروه یا جناحی نتوانسته امام را به نفع خودش مصادره كند.
خاطره ای از رسول صدر عاملی
اما رسول صدر عاملی که در زمان انقلاب به عنوان خبر نگار حضور بسیاری در وقایع داشت زمانی در گفت وگویی خاطرات جالبی را از امام تعریف کرده است.
صدر عاملی در یکی از خاطرات خود گفته است در زمان انقلاب، به عنوان یک خبرنگار ایرانی این افتخار نصیبم شده بود که گزارش کامل اما خلاصه همه اخبار رسانه ها را در مدتی حدود ده دقیقه به اطلاع امام برسانم.
در صف هشتم نماز نشسته بودیم که نا گهان امام فریاد زد یک نفر آن در را باز کند، شگفت زده شدیم ما که نزدیک در بودیم صدای در را نشنیده بودیم. یک دختر بچه سه ساله فرانسوی از همسایگان نوفل لوشاتو آمده بود و چون دستش به زنگ نرسیده بود در حال یخ زدن بود.