آموزش صفر تا صد نصب کولر گازی

مجموعه : دانش و فناوری
آموزش صفر تا صد نصب کولر گازی

نصب کولر گازی الزاما باید توسط یک نصاب حرفه­ای انجام بگیرد. پروسه نصب تجهیزات سرمایشی، ریزه­کاری­های زیادی دارد و باید به خوبی با نحوه لوله کشی، سیم کشی و جوشکاری آشنا باشید. قبل از اقدام برای نصب کولر، می­بایست تمامی ابزارهای لازم را آماده کنید. در ادامه با آموزش صفر تا صد نصب کولر گازی همراه شما هستیم. حتی افراد مبتدی نیز با مطالعه این راهنما می­توانند اصول نصب کولر را به خوبی یاد بگیرند.

نصب یونیت داخلی اسپیلت

به منظور نصب یونیت داخلی کولر گازی، پیدا کردن محل مناسب روی دیوار مهم­ترین مسئله­ای است که باید در اولویت توجه قرار بگیرد.

  • از نصب یونیت در نزدیکی منابع گرما، نور مستقیم خورشید یا کنار پریز برق خودداری کنید.
  • یونیت داخلی درون یک اتاق بسته نصب شود، نه در فضاهای عمومی مثل راهرو یا راه‌پله‌ها.
  • ارتفاع نصب پنل روی دیوار حداقل ۲.۵ متر از سطح زمین باشد.
  • محل نصب به صورتی انتخاب شود که آب حاصل از تقطیر به‌راحتی تخلیه شده و دسترسی به فیلتر برای تمیزکاری دوره‌ای نیز ساده باشد.
  • بهتر است یونیت داخلی را نزدیک به محل نصب یونیت خارجی در نظر بگیرید تا مسیر لوله‌کشی کوتاه‌تر و بازدهی دستگاه بیشتر شود.

نصب سینی پشت پنل کولر گازی

سینی یا پایه فلزی را در محل مورد نظر بر روی دیوار محکم نگه دارید. با استفاده از ابزار تراز (لیول)، از افقی و عمودی بودن کامل سینی مطمئن شوید زیرا ذره­ای عدم تراز بودن، در عملکرد صحیح پنل، تخلیه آب تقطیر و نمای دستگاه تأثیر منفی می­گذارد. بعد از تراز کردن، نقاط محل سوراخ‌کاری را از طریق حفره‌های روی سینی علامت‌گذاری کنید.

با دریل سوراخ‌ها را ایجاد کرده و رول‌پلاک‌های مناسب با نوع دیوار بتنی یا گچی را درون سوراخ‌ها قرار بدهید تا مقاومت کافی در برابر وزن یونیت ایجاد شود. در ادامه، سینی را با پیچ‌های مخصوص، محکم به دیوار متصل کنید.

توجه توجه: نصب صحیح و ایمن این سینی، پایه اصلی تحمل وزن یونیت داخلی بوده و در صورت سهل‌انگاری در این مرحله، احتمال آسیب به دستگاه یا دیوار بالا می­رود.

سوراخ کردن دیوار برای عبور لوله‌های رابط

سوراخ­ها محل عبور لوله‌های مبرد، کابل تغذیه برق و کابل ارتباطی خواهد بود و لازم است با دقت بالا اجرا شود. لازم است که نقطه‌ای مناسب و نزدیک به سینی پشت پنل را، با درنظر گرفتن کوتاه‌ترین مسیر ممکن تا یونیت خارجی، برای ایجاد سوراخ انتخاب کنید.

با استفاده از مته گردبر، سوراخی با قطر حدود ۳ سانتی‌متر در دیوار ایجاد نمایید. توجه داشته باشید که این سوراخ باید با کمی شیب رو به بیرون حفر شود تا امکان تخلیه مناسب آب تقطیرشده وجود داشته باشد و از برگشت رطوبت به داخل جلوگیری گردد. حال، محل خروجی آن را از سمت بیرون بررسی نموده تا از مطابقیت دقیق آن با مسیر لوله‌ها مطمئن شوید. به منظور جلوگیری از آسیب به لوله‌ها و کابل‌ها در حین عبور از دیوار، بهتر است یک لوله PVC به عنوان غلاف محافظ درون سوراخ قرار داده شود. در صورت عدم دسترسی به لوله PVC، می‌توان از سایر پوشش‌های نرم و محافظ مشابه استفاده کرد تا ایمنی و دوام سیستم حفظ شود.

بررسی اتصالات الکتریکی ترمینال پنل

  • قاب جلوی دستگاه را به‌آرامی بلند کنید تا به بخش داخلی و ترمینال‌های الکتریکی دسترسی داشته باشید.
  • پوشش محافظ ترمینال الکتریکی روی برد را باز کنید تا اتصالات سیم‌ها مشخص شوند.
  • مطمئن شوید که تمام سیم‌های کابل محکم به ترمینال‌های پیچ متصل هستند.
  • سیم‌کشی را با نمودار سیم‌کشی موجود در سیستم ( روی درب یا دفترچه فنی دستگاه) مطابقت دهید تا اشتباهی در اتصال وجود نداشته باشد.

اتصال نادرست ترمینال‌ها منجر به بروز مشکلاتی مانند موارد زیر می­شود:

  • باد نزدن کولر گازی
  • روشن نشدن کمپرسور
  • باز و بسته نشدن دریچه‌های دستگاه
  • و سایر ایرادات عملکردی

تعیین مسیر نصب لوله کولر گازی

در هنگام نصب کولر گازی روی دیوار، می‌توانید لوله سرمایش را در یکی از سه جهت زیر عبور بدهید:

  • سمت چپ
  • سمت راست
  • پشت اسپلیت به‌صورت عمودی به داخل دیوار

اگر لوله از سمت چپ یا راست عبور می‌کند، باید با لوله‌بر در محل مناسب پنل، شکاف ایجاد کنید.

لازم است که لوله سرمایش (مبرد)، لوله تخلیه آب و کابل برق را با چسب برق به‌ صورت منظم به هم ببندید. لوله تخلیه آب باید در پایین‌ترین قسمت قرار بگیرد تا آب برگشت نکند. وضعیت لوله‌ها را بیش از ۳ بار از یک نقطه تغییر ندهید. تغییر مکرر موجب ضعف یا ترک‌خوردگی می‌شود. هنگام باز کردن لوله پیچ‌خورده، این کار را آرام و بدون عجله انجام دهید تا لوله آسیب نبیند. درپوش‌های انتهای لوله‌ها را فقط هنگام نصب نهایی بردارید تا از ورود گردوخاک و آلودگی جلوگیری شود.

نصب پنل اسپلیت به صفحه سینی پشت آن

پنل داخلی کولر گازی را به‌آرامی بلند کرده و اتصالات پشت آن را با دقت روی اتصالات صفحه فلزی یا سینی نصب روی دیوار بگذارید. پنل را فشار داده تا در محل خود قفل و محکم شود. مطمئن شوید که پنل ۲ تا ۳ درجه به سمت عقب (دیوار) کج باشد. این زاویه از فراهم سازی شرایط تخلیه صحیح آب از لوله درین ضروری است.

نکته کلیدی: تخلیه نشدن آب از کولر گازی اغلب به دلیل نصب نادرست یا صاف بودن کامل پنل اتفاق می‌افتد.

بررسی وضعیت خروج آب

با بررسی خروج آب‌های تقطیرشده از یونیت داخلی، مطمئن خواهید شد که نصب به‌ شکل صحیح انجام شده است. در صورتی که آب به ‌صورت منظم، بدون نشت و بازگشت از لوله خروجی، خارج شود، نشان‌دهنده نصب اصولی کولر است.

نکات مهم:

  • سر لوله خروجی باید به سمت پایین قرار بگیرد تا آب با جریان طبیعی خارج شود.
  • لوله تخلیه را خم نکنید یا نپیچانید. این کار ممکن است مسیر خروج آب را مسدود کرده و باعث نشت یا برگشت آب شود.
  • به منظور جلوگیری از تعریق و نشت، لوله خروج آب را عایق‌بندی کنید.
  • انتهای لوله را داخل آب قرار ندهید چون موجب برگشت آب و ایجاد فشار منفی در مسیر تخلیه خواهد شد.
  • اگر نیاز به اتصال لوله دیگری به لوله اصلی دارید، مطمئن شوید که لوله جدید هم‌قطر و متناسب با لوله قبلی است و به‌درستی متصل می‌شود تا نشتی ایجاد نشود.
  • در صورتی که لوله‌ها از سمت راست یونیت داخلی خارج می‌شوند، همه اتصالات باید از بخش عقب یونیت با یک لوله ارتباطی محافظ به بیرون هدایت شوند.
  • لوله ارتباطی را از سوراخ دیوار عبور داده و آن را محکم به یونیت داخلی وصل کنید تا هنگام کار دستگاه جابجا نشود یا نشتی ایجاد نکند.

نصب کندانسور کولر گازی بر روی پد بتنی مقاوم یا پایه مخصوص

پد بتنی را روی سطحی صاف و هموار بگذارید. بهتر است پد کمی بلندتر از سطح زمین باشد تا از تجمع آب ناشی از بارش باران یا برف در اطراف دستگاه جلوگیری گردد. جهت کاهش لرزش، یک بالشتک لاستیکی را بین پد و کندانسور قرار بدهید. در ادامه، کندانسور را روی پد نصب و با پیچ و مهره محکم کنید.

سیم‌کشی ترمینال

اکنون نوبت به این می­رسد که کابل‌ها را به ترمینال الکتریکی کندانسور وصل کنید. ابتدا پوشش ترمینال را بردارید و مطابق راهنمای نصب دستگاه و نمودار سیم‌کشی، اتصالات را برقرار نمایید.

توجه داشته باشید که اتصال اشتباه سیم‌ها، عملکرد نادرست دستگاه و از کار افتادن سیستم سرمایش را در پی دارد. به ‌همین دلیل، توصیه می‌شود قبل از اتصال، سیم‌های ترمینال یونیت داخلی را نیز بررسی کرده و از مطابقت کامل با نقشه سیم‌کشی مطمئن شوید.

نصب لوله‌های رفت و برگشت

اتصال لوله‌های مسی مبرد بین پنل داخلی و کندانسور با دقت بالایی انجام می­گیرد چون که کوچک‌ترین نشتی در اتصالات، با کاهش سرمای دستگاه همراه خواهد شد. توجه داشته باشید که کابل برق از پنل داخلی باید از طریق مسیر مناسب به کندانسور منتقل شود و در نهایت، منبع برق دستگاه به یک پریز مطمئن و با ولتاژ مناسب وصل گردد.

نکته فنی مهم:

اگر کندانسور در ارتفاعی بالاتر از پنل داخلی نصب شود، روغن به خوبی به کمپرسور باز نخواهد گشت. برای رفع این مشکل، باید تله روغن (Oil Trap) متناسب با طول مسیر، به ازای هر ۵ تا ۷ متر، در مسیر لوله‌کشی ایجاد شود.

وکیوم کردن کولر گازی

وقتی نصب کامل یونیت داخلی و خارجی انجام گرفت، فکر نکنید که کار تمام شده؛ هنوز یک مرحله مهم باقی مانده است. وکیوم کردن سیستم، هوای باقی‌مانده و رطوبت داخل مدار تبرید را خارج کرده و مانع ایجاد ناخالصی در سیکل سرمایش می­شود. مراحل انجام وکیوم کولر گازی:

  • درپوش‌های شیر دو‌راهه، سه‌راهه و شیر سرویس مربوط به لوله برگشت را باز کنید.
  • شیلنگ پمپ وکیوم را به شیر سرویس متصل نمایید.
  • پمپ وکیوم را روشن کنید و فرصت بدهید تا دستگاه به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه کار کند( فشار باید به حدود ۱۰ میلی‌متر جیوه برسد).
  • شیر فشار پایین روی پمپ را ببندید تا عمل وکیوم متوقف گردد.
  • شیر دو‌راهه را فقط ¼ دور باز کنید و پس از ۱۰ ثانیه دوباره ببندید( هدف، بررسی نشتی است).
  • با استفاده از کف صابون یا دستگاه نشت‌یاب، تمام اتصالات را بررسی نموده تا مطمئن شوید هیچ نشتی در مدار وجود ندارد.
  • پمپ وکیوم را جدا کنید. درپوش‌ها را سر جای خود قرار داده و شیرها را ببندید.

اتصالات نهایی و راه‌اندازی کولر گازی

وقتی از خلأ کامل و بدون نشتی بودن مدار مطمئن شدید، نوبت به انجام آخرین مراحل نصب کولر گازی می‌رسد:

عایق‌کاری دقیق لوله‌ها

تمام لوله‌ها را با عایق مناسب بپوشانید و سپس با نوار چسب مخصوص عایق‌بندی آنها را محکم کنید.

فیکس کردن مسیر لوله‌کشی

با استفاده از گیره‌های نگهدارنده یا انجام داکت‌کشی روی دیوار، لوله‌ها را در جای خود ثابت نگه دارید تا احتمال آسیب‌های آتی کمتر شود.

مسدود کردن محل خروج لوله‌ها

سوراخ ایجادشده در دیوار را با ملات گچ و خاک پر کرده و درزگیری کنید. به این ترتیب از نفوذ رطوبت یا حشرات موذی جلوگیری می­شود.

در صورتی که می خواهید بیشتر با نصب صحیح کولر گازی اشنا شوید می توانید به مقاله زیر از سایت تاسیسات کار تهران مراجعه کنید:

https://tasisatkaretehran.com/air-conditioner-installation-training/

برچسب‌ها: