مگر اصلا میتوان لینوکس را نادیده گرفت! در حال حاضر که لینوکس حدود 90 درصد از سرورهای دنیا را به تسخیر خود درآورده است، دیگر نمیتوان از یادگیری آن صرفنظر کرد. بعلاوه درصد بالای مصرف لینوکس نشان از این دارد که آموزش پیکربندی و مدیریت شبکه در لینوکس به یک ضرورت تبدیل شده است. اگر شما هم یکی از کاربران لینوکس هستید، توصیه میکنیم که از دورههای کندو در زمینه آموزش لینوکس از مبتدی تا پیشرفته استفاده کنید. این دورهها تمام چیزی که لازم دارید را به شما میآموزند. خب، حالا برگردیم به سراغ آموزش پیکربندی و مدیریت شبکه در لینوکس که در مقایسه با سیستم عامل ویندوز، جریان کاملا متفاوتی را دنبال میکند.
در سیستم لینوکس مباحث متنوعی وجود دارند که کاربران باید بیاموزند؛ پس چرا طی این مقاله از کندو دست روی آموزش پیکربندی و مدیریت شبکه در لینوکس گذاشتهایم؟ شاید جواب این سوال را باید در اهمیت پیکربندی جستجو کرد و یا شاید هم در نتایجی که پس از اعمال پیکربندی میتوان به چشم دید. بهتر است بدانید که پیکربندی و مدیریت شبکه، پشتیبانی از جریان ترافیک، بهبود امنیت و همچنین پایداری شبکه را به دنبال دارد. مزایای دیگری را نیز میتوان از آن انتظار داشت، از جمله:
ردیابی، گزارش خودکار دادهها و کمک به شناسایی تغییرات یا مشکلات احتمالی شبکه
تامین ابزاری برای بازگردانی سریع تنظیمات شبکه به پیکربندی قبلی
کاهش قابلتوجه دفعات ازکارافتادگی سیستم با وجود شناسایی سریع تغییرات و مشکلات پدیدآمده
ایجاد فرصتی برای اعمال تغییرات انبوه مثل تغییر رمز عبور در صورت قرارگیری گذرواژهها در معرض خطر
نگهداری از دستگاههای شبکه، تعمیر (فیزیکی یا مجازی) و اتصالات آنها
امکان راهاندازی مجدد دستگاه حتی در صورت خرابی (به لطف ذخیرهسازی متمرکز)
برای پیکربندی شبکه ویندوز از دستورات ipconfig استفاده میشود؛ اما این به این معنا نیست که لینوکس هم روند یکسانی را برای مدیریت شبکه بکار میبرد. آموزش پیکربندی و مدیریت شبکه در لینوکس شامل دستوراتی تحت عنوان ifconfig میباشد. دستوری که از آن جهت پیکربندی شبکه لینوکس، Mac OSX و سایر محیطهای مشابه لینوکس استفاده میشود.
قبل از اینکه به آموزش پیکربندی و مدیریت شبکه در لینوکس بپردازیم، بهتر است دوباره متذکر شویم که تمامی موارد گفتهشده همراه با آموزشهای لازم، به طور دقیق طی دورههای آموزش لینوکس از مبتدی تا پیشرفته ارائه میشوند. برای بهرهگیری از آنها میتوانید با کارشناسان کندو در ارتباط باشید.
باید بگوییم که تنظیمات در تمام توزیعهای لینوکس یکی است و با هر توزیعی از جمله Kali میتوانید موارد زیر را دنبال کنید:
در جستجوی توزیع خود، واژهی Terminal را وارد کنید. بعد از یافتن آن، روی آیکن کلیک کرده و محیط Terminal را اجرا کنید. برای مشاهده کارتهای متصل به شبکه، باید از دستور ifconfig استفاده نمایید. این دستورات حتما باید با حروف کوچک تایپ شوند.
یکی از کارتها eth0 (Ethernet) و دیگری lo (Local Loopback) یا کارت مجازی را نشان میدهد. اطلاعات زیر را میتوان در این بخش به دست آورد:
جلوی HWaddr، آدرس سختافزاری یا MAC
addr برای آدرس IP
Bcast برای BroadCast
Mask برای Subnet Mask
UP برای نشاندادن وضعیت کارت شبکه (فعال یا غیرفعال)
توجه: منظور از eth0 کارت شبکه سیمی یا Ethernet میباشد. در صورت وجود کارتهای بیشتر، آنها بهصورت eth1، eth2 و… متمایز میشوند. کارت شبکههای بیسیم نیز تحت عنوان wlan0 و… مشخص میگردند.
در این بخش از آموزش پیکربندی و مدیریت شبکه در لینوکس، تنظیم IP را همراه با Subnet Mask بهعنوان نمونه نشان میدهیم. باید دستور ifconfig را با نام کارت موردنظر، آدرس IP و تعداد بیتهای Subnet Mask مشخص نمایید:
ifconfig eth0 192. 168. 1 . 100/24
برای تنظیم Default Gateway هم به دستور route و پارامتر add نیاز دارید:
route add default gw 192. 168. 1 . 1
برای تنظیم DNS که کار آن تبدیل نامها به آدرسهای IP است، باید از دستور echo nameserver و آدرس IP موردنظرتان استفاده کنید:
echo nameserver 217.218. 127. 127 >/etc/resolv.conf
حتی پس از اعمال تغییرات بالا نیز با ری استارت دستگاه، تنظیمات به حالت اولیه خود بازمیگردند. فوتوفنی که در این قسمت از آموزش پیکربندی و مدیریت شبکه در لینوکس گفته میشود، ویرایش فایل پیکربندی شبکه در آدرس etc/network/interfaces/ میباشد. برنامههای ویرایشگری مثل gvim، vim و leafpad میتوانند در انجام این کار به شما کمک کنند:
Leafpad /etc/network/interfaces
با تایپ این دستور میتوان به محیط گرافیکی leafpad در فایل متنی interfaces وارد شد. در ادامه باید این دستورات را تایپ نمایید:
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192. 168. 1 . 100
netmask 255.255.255.0
network 192. 168. 1 . 0
broadcast 192. 168. 1 .255
gateway 192. 168. 1 . 1
اگر از برنامهی vim استفاده کنید، جهت فعالشدن قابلیت ویرایش باید قبل از هر چیز، حرف a را بفشارید و بعد تایپکردن را شروع کنید. با اتمام تایپ، ESC را بزنید و در پایان با تایپ wq: متن خود را ذخیره کنید و از محیط ویرایش بیرون بروید. در ویرایشگر leafpad برای ذخیرهی فایل میتوانید درست مثل Notepad از Ctrl+s استفاده کنید.
بعد از واردکردن آدرسها، سیستم را ریاستارت کنید. حالا این آدرسها روی کارت شبکه eth0 ثبت میشوند. با دستور ifconfig eth0 نیز میتوان پیکربندی را مشاهده کرد.
برای اعمال این تغییر در آموزش پیکربندی و مدیریت شبکه در لینوکس باید به ترتیب از دستور ifconfig، نام کارت شبکه و پارامترهای up (فعالسازی) یا down (غیرفعالسازی) استفاده کنید:
ifconfig eth0 down | up
جهت تغییر MAC Address هم کافی است دستورهای ifconfig و macchanger را بکار ببرید:
ifconfig eth0 hw ether aa:bb:cc:11:22:33
macchanger wlan0 aa:bb:cc:11:22:33
در این مقاله از کندو تلاش کردیم که گوشهای از آنچه که در آموزش پیکربندی و مدیریت شبکه در لینوکس ارائه میشود را به شما عزیزان عرضه کنیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. بااینحال بهتر است بدانید که دورههای آموزش لینوکس از مبتدی تا پیشرفته در کندو، پا را بسیار فراتر از این میگذارد. پس اگر مشتاق یادگیری لینوکس هستید، در کندو فرصت خوبی برای شما مهیا است. شما از همین حالا میتوانید با کارشناسان خبرهی ما در تماس باشید و راهنماییهای لازم را کسب نمایید.