تبلیغات

چگونه اسباب بازی ها می توانند بر خلاقیت کودکان تاثیرگذار باشند؟

چگونه اسباب بازی ها می توانند بر خلاقیت کودکان تاثیرگذار باشند؟

اسباب بازی می تواند در بازی کودک نقش حائزاهمیتی را ایفا کند و در نوع بازی و طرز بازی کردن کودکان تاثیر بگذارد. تعداد اسباب بازی یکی از عوامل موثر در بازی است. هنگامی که کودکان تعداد کم تری اسباب بازی را در اطراف خود دارند، بیش تر با یکدیگر بازی می کنند، اما شیطنت های آن ها افزایش می یابد. متعدد بودن اسباب بازی به صورت محرک عمل می کند و کودکان را به اکتشاف و بازی های ساختنی و تخیلی تشویق می کند.

 

نوع اسباب بازی نیز بر بازی تاثیر می گذارد به عنوان مثال: بعضی اسباب بازی ها باعث می شود که کودک در هنگام بازی با آن ها صحبت کند. اسباب بازی هایی مانند عروسک، خانه، مزرعه، حیوانات، ماشین و… کودکان را به سمت بازی های تخیلی سوق می دهد.

 

اسباب بازی هایی مانند سرسره، نردبان، دوچرخه، کودکان را به بازی هایی تشویق می کند که معمولاً باعث تمرین تمرین عضلات بزرگ می شود. اسباب بازی هایی که شکل کامل شده ای را ندارند و کودک می تواند به دلخواه خود آن ها را شکل دهد یا تغییرهایی در آن ایجاد کند و یا چیزی با آن بسازد بیشتر مورد علاقه ی کودکان قرار می گیرد و باعث خلاقیت آن ها می شود اسباب بازی ها می توانند حتی به صورت یک عامل خارجی که طبق آن کودک اعمال خود را نظم می دهد موثر واقع شوند.

 

به عنوان مثال، هنگامی که کودک با طناب بازی می کند، خود را وادار به انجام حرکات خاصی می کند که با ویژگی های آن سازگار شود. این سازگاری پیش درآمد سازگاری های دیگری است که کودک به مرور زمان به آن دست خواهد یافت.

 

عروسک یکی از اسباب بازی های مورد علاقه ی کودکان است بسیاری از پژوهشگران بر این باورند، عروسک های پارچه ای که شکل حیوانات را دارند به کودک آرامش می بخشند. این فرضیه اگر چه هنوز اثبات نشده است اما دیده می شود که کودکان در غیاب مادر به در دست گرفتن این نوع عروسک ها یا هر شی ء آشنایی گرایش دارند. عروسک بیشتر در بازی های تخیلی مورد استفاده کودک قرار می گیرد و جایگزین یک کودک، بزرگسال و یا حتی کودک بزرگتر می شود. بعضی از کودکان با عروسک بازی نمی کنند و بعضی از پسران دیده می شود که به بازی با عروسک می پردازند، کودکان در سنین چهار تا دوازده سالگی با عروسک بازی می کنند.

 

انتخاب اسباب بازی لازم است که با توجه به نکات زیر انجام گیرد:

ایمنی اسباب بازی را نباید از نظر دور داشت. اسباب بازی هایی که به دلیل شکستنی بودن یا داشتن ناصافی هایی باعث مجروح شدن دست کودک شود. هم چنین اسباب بازی هایی که قطعاتی کوچک داشته باشد یا قسمت هایی از آن کنده شود و ممکن است کودک آن ها را به دهان بگذارد و ببلعد برای کودکان خطرناک است.

 

هم چنین اسباب بازی باید با فرهنگ و ارزش جامعه هماهنگی داشته باشد. تناسب اسباب بازی با سن کودک نیز نکته ی دیگری است که باید در انتخاب اسباب بازی رعایت شود. کودک در هر مرحله از رشد به بازی های خاصی می پردازد و به وسایلی برای پرداختن به این بازی ها احتیاج دارد. با این وجود اسباب بازی هایی هستند که برای سنین مختلف می توانند مناسب باشند.

 

کودکان از همان بدو تولد نسبت به محیط اطرافشان حساسیت نشان می دهند، بازی کردن برای کودک بیش از هر چیز یک تمرین اشتراکی است یعنی با فرد دیگری به صورت مشترک انجام می شود و کودک در طی این تمرین ها فرصت پیدا می کند احساسات اجتماعی خود را ارضا کند.

 

بازی به کودک فرصت می دهد که تنها به خودش فکر نکند و به اطرافیان نیز توجه کند و از حالت خود محوری خارج شود.

 

کودک در بازی کردن یاد می گیرد که چگونه برای رسیدن به هدف فکر کند و چگونه با موانع و مشکلات روبرو شود.

 

قوانین بازی های کودکان خردسال بسیار ساده است و به تدریج و با افزایش سن آن ها این قوانین بیشتر می شود و کودک می آموزد که از نظر تکنیکی چگونه بازی کند و از نظر اخلاقی چگونه قوانین را رعایت کند و به آن ها احترام بگذارد.

 

بنابراین کودکان در بازی به خصوص بازی های گروهی با مفاهیمی مانند رعایت مقررات، رعایت حقوق دیگران، تمرکز و همدلی آشنا می شوند. علاوه بر این کودکان با همانند سازی با سایر کودکان و با ارتباط برقرار کردن با آن ها موثرترین گام را برای اجتماعی شدن بر می دارند.

 

کودکان نیازها و احساسات خود را به هنگام بازی ها بروز می دهند، آن ها در جریان بازی است که هدف ها را جستجو می کنند، اطلاعات کسب می کنند و برای فعالیت های اجتماعی مهارت بدست می آورند، بازی کودکان فعالیتی است که آزادانه انتخاب می شود و اهداف آن در خودش نهفته است وکودکان از انجام آن رضایت خاطر و خوشحالی دارند. در بازی کودکان فعالانه به لحاظ جسمی و فکری درگیر هستند و با تخیل و تقلید مدت زیادی از وقت خود را صرف می کنند و مهارت های عاطفی و اجتماعی کسب می کنند.

 

اسباب بازی های مناسب برای کودکان:

بی شک همه ما کودکان را در حین بازی دیده ایم و چه بسا دیدن آن ها خاطره کودکی خودمان را زنده کرده باشد، شاید هنوز هم دوست داشته باشیم مانند کودکی پنج ساله از سرسره بالا برویم و سر بخوریم و یا حتی آب بازی کنیم.

 

در واقع بازی واژه آشنایی است که آن را بسیار شنیده ایم و به کار برده ایم ولی شاید کمتر به اهمیت بالای آن توجه کرده باشیم حتی امروزه که برنامه های درسی بازی محور جایگاه قابل توجهی در آموزش کودکان یافته هنوز بازی جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است بازی کودکان از بدو تولد آغاز می شود و در مراحل رشد بازی و زندگی کودک چنان در هم تنیده می شوند که تفکیک آن ها دشوار و حتی غیرممکن است زیرا فعالیت های طبیعی کوکان به هنگام بازی ظهور می یابد.

 

کودکان نیازها و احساسات خود را به هنگام بازی ها بروز می دهند، آن ها در جریان بازی است که هدف ها را جستجو می کنند، اطلاعات کسب می کنند و برای فعالیت های اجتماعی مهارت بدست می آورند، بازی کودکان فعالیتی است که آزادانه انتخاب می شود و اهداف آن در خودش نهفته است وکودکان از انجام آن رضایت خاطر و خوشحالی دارند. در بازی کودکان فعالانه به لحاظ جسمی و فکری درگیر هستند و با تخیل و تقلید مدت زیادی از وقت خود را صرف می کنند و مهارت های عاطفی و اجتماعی کسب می کنند.

 

اسباب بازی برای کودک از 3 سال تا 5 سالگی:

این سن وقت مناسبی برای ورود به مهد کودک است.کودک بسیار کنجکاو است و زیاد سوال می کند. حس رقابت طلبی او بسیار زیاد است و کودک دوست دارد با دیگران تعامل کند. کم کم می توانند یک اسباب بازی را باهم به اشتراک بگذارند.

 

اسباب بازی هایی که برای این سن توصیه می شوند عبارتند از:

 

اسباب بازی با اثر حسی و حرکتی، شامل الاکلنگ، سرسره، تاب، نردبان های فلزی، وسایل کشیدنی و هل دادنی، وسایل باغبانی ساده، توپ در اندازه های مختلف، وسایل ساده خیاطی و سه چرخه اسباب بازی با اثر تقلیدی و اجتماعی شامل، عروسک با همه لوازم، تخت خواب، خانه، ظرف و مانند آن ها، جانوران گوناگون پلاستیکی و پارچه ای، وسایل نقلیه گوناگون شامل تراکتور، ماشین آتش نشانی و مانند آن ها و انواع لباس های تقلیدی مانند لباس پزشک، پلیس و نظیر این ها.

 

اسباب بازی با اثر تجسمی و فکری شامل، انواع پازل با حداقل 9 تا 15 قطعه، وسایل نقاشی و خمیرسازی، مکعب های ساختنی در اندازه های بزرگ و متوسط و کتاب های تصویری.

 

چگونه اسباب بازی ها می توانند بر خلاقیت کودکان تاثیرگذار باشند؟

اسباب بازی برای کودک از 5 سال تا 8 سالگی:

 اسباب بازی با اثر حسی و حرکتی شامل طناب، توپ، وسایل خیاطی، پیچ و مهره و دوچرخه کوچک

اسباب بازی با اثر تقلیدی و اجتماعی شامل، وسایل اندازه گیری مانند ساعت، متر، خط کش و نظیر این ها، عروسک و همه لوازم مربوط به آن، انواع وسایل نقلیه و لوازم مربوط به آن و وسایل نمایش عروسکی

اسباب بازی با اثر تجسمی و فکری شامل انواع پازل با 20 قطعه و بیشتر، مکعب های ساختنی در اندازه های کوچک، اسباب بازی های فکری گروهی، وسایل نقاشی و کارت های مصور بازی مانند مجموعه گل، هواپیما و نظر این ها.

 

لگو اسباب بازی یا همان لگو (به انگلیسی (LEGO) مجموعه ای از تکه های پلاستیکی کوچک و جذابی هستند که با چیدن آنها کنار هم به یک طرح خارق‌ العاده و هیجان انگیز دست پیدا میکنیم که نتیجه ساعت ها زمان گذاشتن و فکر کردن است. خاستگاه این قطعات کوچک ساختنی کشور دانمارک و شرکت لگو میباشد.

 

اولین لگویی که ساخته شد در سال 1932 بود که جنس چوبی داشت سال ها بعد یعنی در سال 1949 اولین لگو های پلاستیکی تولید شد که علاقه مندان زیادی را به خود جذب کرد. این روز ها علاوه بر کودکان ، بزرگسالان هم به ساختن لگو علاقه نشان می دهند که این خود جای سوال دارد که چرا ؟

 

امروزه لگو ها در انواع و اقسام شکل ها و مدل ها وجود دارند. این یعنی این که ساخت لگو محدود به سن یا جنس خاصی نیست. به همین دلیل است که بزرگسالان هم با دیدن لگو   می شوند و کودک درونشان آن ها را برای خرید لگو اسباب بازی ، آن تکه های رنگی قلقلک می دهد.

 

فواید استفاده از لگو:

از لحاظ علم روانشناسی بازی با لگو ها در کودکان باعث می شود کودکان افرادی اجتماعی تر بار بیایند و با توجه به این که در ناخودآگاه ذهن با مفهوم اجزا آشنا شده اند و می دانند تمام اجزای یک مجموعه باید برای تکامل حضور داشته باشند، پس برای تمام انسان ها ارزش حضور قائل اند و تکامل خود را در گرو تکامل دیگری می بینند.

 

ذات لگو سرهم کردن و ساخت و ساز است. از آن جایی که اشکال قابل ساخت هم محدودیت ندارند بنابراین قوه تخیل و مهارت خلاقیت کودک را به شدت بالا می برد.

سرهم کردن قطعات لگو نیازمند حوصله و زمان زیادی است از این رو در زمان ساخت کودک صبر و بردباری را می آموزد و می فهمد که برای رسیدن به نتیجه دلخواه باید صبور باشد.

یکی از فاکتور های لازم برای ساخت لگو تمرکز است. تمرکز روی حرکات دست و دنبال کردن الگوی ساخت با چشم باعث می شود که هماهنگی بین چشم و دست افزایش یابد که این بسیار برای کودک مفید خواهد بود.

 

با اتمام کار و مشاهده سازه ای که کودک با دستان خودش ساخته است اعتماد به نفسش افزایش میابد که این ویژگی در آینده برای او به شدت مفید و کار آمد خواهد بود.

در هنگام بازی با سازه های ساخته شده از لگو کودکان چه تنها باشند چه با دوستانشان ، شروع به داستان سرایی میکنند که این کار هوش فانتزی و تصویر ساز آن را تقویت میکند.

 

نکات مهم هنگام خرید لگو

لگو ها از آن دسته از اسباب بازی ها هستند که دارای محدوده سنی می باشند. هر چه سن کودک کمتر باشد اندازه قطعات لگو بزرگتر است. به عنوان مثال کودکان زیر 3 سال هر چه را که ببینند در دهانشان می کنند و از این راه با محیط بیرون ارتباط برقرار میکنند بنابراین اگر اندازه لگو ها کوچک باشد خطر خفه شدن را به همراه خواهند داشت. هر چه سن کودک بیشتر شود اندازه لگو کوچکتر می شود تا جایی که بعضی از لگو ها دارای اندازه میلی متری هستند و برای ساخت جزئیات سازه به کار میروند. که خب طبیعتا بزرگسال ها هم از این نوع لگو استفاده می کنند. پس همیشه به برچسب رده سنی روی بسته بندی لگو دقت کنید.

 

از آنجایی که لگو طرح های مختلفی دارد پس در هنگام خرید این اسباب بازی باید به علائق و سلیقه کودک توجه کنید. بعضی از بچه ها دوست دارند که شهر مخصوص خودشان را بسازند ، بعضی ها دوست دارند که ماشین بسازند و … پس دقت کنید که چه می خرید.

 

بعضیی از لگو ها از رنگ های شیمیایی سمی ساخته شده اند که می تواند برای بچه ها مسمومیت زا باشد. پس لگویی بخرید که جنس خوبی داشته باشد برای این کار باید از برند های معروف جهان لگوی خود را تهیه کنید.

 

ماشین کنترلی اسباب بازی : یکی از جذاب ترین انواع ماشین بازی، ماشین کنترلی محسوب می شود و از آنجایی که کودکان می توانند توسط چند دکمه با کنترل از راه دور ماشین را هدایت کنند بازی برایشان هیجان انگیز و دلچسب می شود. ماشین های کنترلی علاوه بر سرگرمی جنبه رقابتی هم دارند و کودکان می توانند به وسیله آن ها مهارت و اعتماد به نفس خود را افزایش دهند. یکی از نمونه های معروف، ماشین دیوانه کنترلی است که حرکات نمایشی جالبی را می توان با آن نشان داد.

 

یکی از نکاتی که باید بدانید این است که اغلب ماشین کنترلی ها مناسب کودکان بالای 8 سال است و برخی از آن ها که ساختار ساده تری دارند مناسب 5 تا 8 سال می باشند که بر روی جعبه اطلاعات مورد نیاز آن درج شده است. اما در نوع پیشرفته آن که با استفاده از نرم افزار و اپلیکیشن های مخصوص هدایت می شود ، سن در نظر گرفته شده آن به بالای 16 سال افزایش یافته است.

 

ماشین شارژی اسباب بازی : ماشین شارژی جزو پرطرفدارترین ماشین اسباب بازی برای کودکان است و معمولا برای سنین 2 تا 8 سال توصیه می شوند. یکی از مزیت های این ماشین اسباب بازی بزرگ قابلیت شارژ آن ها با برق شهری است. بعلاوه، آن ها فضای رانندگی واقعی را برای فرزندانتان القا می کنند. یکی از نکات مهم برای خرید این ماشین ها، انتخاب انواع مستحکم و همین طور قطعات با کیفیت برای حرکت نرم ماشین است که علاوه بر دوام، آسیبی به کودک نرساند.

 

اولین موردی که باید در حین خرید ماشین شارژی به آن دقت کنید سن، قد و وزن فرزندتان است. ماشین شارژی که خریداری می کنید باید تحمل وزن کودک را داشته و فضای کافی برای جاگیری او را دارا باشد.

 

در مرحله دوم بدانید که محیط بازی کودک با ماشین شارژی در چه جایی است. اگر در محیطی کوچک یا آپارتمانی زندگی می کنید بهتر است از ماشین های شارژی با سرعت کم که ایمنی بالاتری دارند استفاده کنید. به این ترتیب هم ایمنی کودک حفظ شده و هم محصولی متناسب با شرایط خریداری کرده اید.

 

مهم ترین مسئله در خرید ماشین شارژی سلیقه فرزند شما است. کودکان با چیزی که طبق سلیقه خودشان نباشد و دوست نداشته باشند سخت ارتباط می گیرند. بنابراین اگر می خواهید ماشین شارژی خوبی برای کودک خود انتخاب کنید سلیقه او را در این موضوع مدنظر قرار دهید.

 

وجود دسته حمل و یا کنترل از راه دور یکی از امکانات جانبی ماشین های شارژی است که باعث می شود پدر و مادر کنترل بیشتری روی حرکت ماشین داشته باشند. اگر ماشین شارژی که تهیه می کنید دارای کنترل از راه دور است قبل از خرید حتما از سالم بودن آن اطمینان حاصل نمایید.

 

در نهایت باید ماشین شارژی که تهیه می کنید با بودجه شما سازگاری داشته باشد. با توجه به اندازه، امکانات جانبی، شکل و تزئینات آن، قیمت ماشین شارژی متغیر است.

 

جهت خرید اسباب بازی دخترانه و خرید اسباب بازی پسرانه به وب سایت فروشگاه اسباب بازی “بازی موز” به آدرس www.bazimoz.com مراجعه فرمایید.

تبلیغات