انواع حملات صرع بدون هشدار

مجموعه : پزشکی و سلامت
انواع حملات صرع بدون هشدار

انواع حملات صرعتقریباً تمام تشنج ها یا حملات صرع بطور ناگهانی و كوتاه مدت رخ داده و سریعاً هم خودبخود برطرف میشوند.

 

اكثر این حملات بدون هشدار قبلی و بطور خودبخودی ایجاد می شوند و همانطور كه قبلاً هم توضیح آن داده شد، نوع حمله یا تشنج بستگی به قسمتی از مغز دارد كه درگیر شده است.

 

* حملات پارسیل

– حملات پارسیل ساده:

این حملات محدود به یك قسمت كوچك از مغز بوده و در طی این حملات، هوشیاری فرد از بین نمی رود.

انواع حملات صرع بدون هشدار

این حملات اغلب به حملات قسمت گیجگاهی «لوب تمپورال»، قسمت پیشانی «لوب فرونتال»، قسمت آهیانه ای «لوب پاریتال» و قسمت پس سری «لوب اكسیپیتال» تقسیم می شوند كه نشان دهنده محل شروع حملات در مغز میباشد.

 

– در حملات قسمت گیجگاهی «لوب تمپورال»، بیمار ممكن است تجربه احساس ترس شدید، به یاد آوردن ناگهانی یك خاطره، احساس اینكه اتفاقی كه اكنون افتاده را قبلاً دیده است «دژا- وو deja-vu» و بوها یا مزه های‌ ناخوشایند را داشته باشد.

 

همه ی ي ما گاهی اوقات ممكن است چنین تجربیاتی را داشته باشیم كه البته نمی‌توان به آنها حملات صرعی گفت.

انواع حملات صرع بدون هشدار

برای مثال، دژا-وو یك تجربه طبیعی و بسیار شایع در افراد میباشد كه گاهی اوقات اتفاقی كه برایشان می افتد را به نظرشان می آید كه قبلاً نیز چنین اتفاق مشابهی را داشته اند.

 

تفاوت اصلی این موارد بین افراد طبیعی و مبتلایان به صرع در این است كه در افرادی كه دچار صرع هستند این چیزها بطور منظم و بدون لیل اتفاق می افتند كه در زندگی طبیعی و روزمره، نادر می باشد.

 

– در حملات لوب فرونتال «قسمت پیشانی مغز» ممكن است حركات پرشی و كنترل نشده یك دست یا یك پا و یا سر ایجاد شود و چشمها به یك سمت بچرخند.

انواع حملات صرع بدون هشدار

– در حملات لوب پاریتال «قسمت آهیانه ای مغز»، بیمار ممكن است احساس سوزش یا گزگز در یك نیمه از بدنش داشته باشد.

 

– در حملات لوب اكسیپیتال «قسمت پس سری مغز»، بیمار ممكن است در یك نیمه میدان بینایی اش نورهای درخشان و چشمك زنی را ببیند.

 

این حملات معمولاًً فقط چند ثانیه طول می كشد.

انواع حملات صرع بدون هشدار

-حملات پارسیل پیچیده و مركب:

این حملات واقعاً مرحله بعدی حملات پارسیل ساده هستند و به همین خاطر از اصطلاح پیچیده و مركب در توصیف آن استفاده میشود.

 

در چنین مواردی، قسمت بزرگتری از مغز درگیر این حملات میشود و به قسمتهای دیگری از مغز نیز انتشار می یابد، بطوریكه بیمار، دیگر از محیط اطرافش خبری نخواهد داشت «یعنی بیهوش میشود».

 

انتشار حملات میتواند بقدری سریع اتفاق بیفتند كه بیمار، حملات پارسیل ساده را تجربه نكند و یا اینكه آنقدر آهسته باشد كه بیمار حملات پارسیل ساده را احساس نماید و برای مثال احساس یك مزه ناخوشایند یا مشاهده نورهای درخشان از چند ثانیه تا چند دقیقه را قبل از بیهوش شدن داشته باشد.

انواع حملات صرع بدون هشدار

در طی حملات پارسیل پیچیده و مركب، انجام حركات عجیب یا نامناسب توسط فرد مبتلا به صرع كاملاً شایع میباشد «این وضعیت را اصطلاحاً “اتوماتیسم” یا حركات غیر ارادی می‌نامند».

 

برای مثال بیمار ممكن است شروع به گشتن چیزی در لباسهایش كند و یا اینكه بیخودی شروع به جویدن نماید.

 

گاهی اوقات حركات بیماران در طی این حملات، هماهنگ است و میتواند حتی نوعی از دویدن، رقصیدن، در آوردن لباسها و یا گفتن حرفهای بی ربط باشد.

انواع حملات صرع بدون هشدار

این حملات معمولاًً فقط چند دقیقه طول می كشند اما گاهی اوقات مدت زمان بیشتری به طول می انجامند.

 

در طی چنین حملاتی، بیمار اصلان از كارهایی كه انجام می دهد آگاهی ندارد.

 

حملات ژنرالیزه ثانویه: این حملات براثر انتشار به هردو نیمكره مغز رخ می دهند.

 

انتشار حملات می تواند آنقدر آهسته رخ دهد كه بیمار متوجه شود كه تا چند دقیقه دیگر احتمال وقوع تشنج وجود دارد و یا اینكه بقدری سریع رخ بدهد كه بدون اینكه چیزی بفهمد دچار حمله و بیهوشی شود.

انواع حملات صرع بدون هشدار

هشداری كه قبل از تشنج و بیهوش شدن، بیمار متوجه آ، میشود را اصطلاحاً “اورا” «aura» می نامند.

 

در حملات ژنرالیزه ثانویه، اغلب بدن بیمار سفت می شود «اصطلاحاً به آ، مرحله تونیك Tonic گفته می شود» و مكنن است یك جیغ هم بكشد.

انواع حملات صرع بدون هشدار

بیمار سپس به روی زمین افتاده و ممكن است صورتش كبود شده و دستها و پاهایش بطور ریتمیك و مرتب حركات پرشی نماید «كه به این وضعیت اصطلاحاً مرحله كلونیك Clonic گفته میشود»، در چنین مواقعی بیمار صدای خرخر كرده و ممكن است از دهانش كف بیرون بیاید.

 

در طی حمله، بیمار ممكن است زبان خود را گاز بگیرد و یا اینكه ادرار نموده و خود را خیس كند.

انواع حملات صرع بدون هشدار

حمله معمولاًً فقط چند دقیقه طول می كشد و بعد از آن بیمار اغلب گیج میباشد و ممكن است نداند كه در كجا است و اغلب نیز بعد از حمله به خواب میرود.

 

اثرات بعد از حمله به مدت چند دقیقه تا چند ساعت طول می كشد.

انواع حملات صرع بدون هشدار

این حمله را كه اصطلاحاً به آن حمله “صرع بزرگ” یا “گراندمال” «grand mal» گفته می شد، امروزه به اسم حمله تونیك – كلونیك معروف میباشد كه بعضی از اوقات به آن “تشنج” نیز گفته می شود.

 

پایگاه فرهنگی هنری تکناز