انواع دلمه

انواع دلمه


دلمه یکی از پرطرافدارترین غذاهای ایرانی می‌باشد که درست کردن آن آسان هم نیست. در این مطلب انواع دلمه و طرز تهیه و فوت و فن‌های آن آورده شده است.
 

مواد لازم:

گوشت چرخی دویست و پنجاه گرم

برنج یك و نیم لیوان   

لپه یك استكان   

سبزی معطر شامل جعفری،مرزه،تره،شبید و كمی ریحان یك پیمانه   

رب گوجه فرنگی یك قاشق   

نمك،فلفل و ادویه به میزان لازم   

پیاز داغ دو تا سه قاشق

طرز تهیه مواد گوشتی:

 گوشت را با پیاز تف می‌دهیم. نمك،فلفل و ادویه زده ،با یك و نیم لیوان آب می‌گذاریم تا گوشت بپزد. بعد لپه را كه قبلا” پخته ایم به گوشت اضافه می‌كنیم. سبزی را هم اضافه كرده در صورت دلخواه كمی فلفل دلمه ای به مواد گوشتی اضافه می‌كنیم. در آخر برنج و چاشنی را اضافه كرده ، رب گوجه فرنگی را با كمی آب حل نموده روی مواد گوشتی می‌ریزیم، كمی بهم می‌زنیم تا مخلوط شود . مواد گوشتی را كنار گذاشته كمی زرشك به آن می‌افزاییم.

مواد لازم دلمه:

 برگ تازه و نازك و بدون شكاف به اندازه لازم   

موادگوشتی به اندازه چهار نفر  

چاشنی دلخواه از جمله شكر،آبلیمو،رب انار و شكر،رب آلو

طرز تهیه دلمه:

دلمه برگ- برگها را شسته، در آب گرم چند دقیقه نگه می‌داریم تا كمی نرم شود. بعد دو برگ راروی هم گذاشته، به طوری كه برگ یكسان پهن شود. مقداری از گوشت را وسط برگ گذاشته و مثل بقچه می‌پیچیم.

 دلمه كلم- كلم بایستی سفید رنگ و سبك باشد. چاقو را به طور مخروطی فرو می‌كنیم تا سر كلم كنده شود. دوباره چاقو را داخل كلم می‌گردانیم تا از داخل برش بخورد،سپس در آب جوش انداخته بعد از مدتی كلم برگ برگ می‌شود. اگر برگ كلم بزرگ بود، قسمت ریشه برگ را بكنید و در ته دیگ بیندازید. در هنگام پیچیدن، ابتدا قسمت ریشه را بپیچید سپس از یك طرف برگ بپیچید تا به طرف دیگر برگ برسید.

دلمه بادمجان- می‌توانید برای زیبایی، بادمجان را راه راه پوست كنید.

فلفل دلمه ای- فلفل دلمه ای را كمی پایین تر از سر،زیگزاگ برش می‌ دهیم.

 دلمه پیاز- سعی كنید از پیازهای سفید رنگ و بیضی شكل یعنی كشیده استفاده كنید. چاقو را از بالا فرو كرده ،سرش را به طور مخروطی بكنید و از یك طرف، پیاز را چاك داده،در آب جوش بیندازید. بعد مدتی ورق ورق می‌شود. در هر ورقش مواد را ریخته و مثل حلزون بپیچید.

نكات مورد توجه:

1) به جای گوشت چرخی می‌توان از گوشت كنجه(گوشت گوسفند تكه تكه كوچك) استفاده كرد.

2) برنج بایستی خام باشد. برنج از قبل خیس كرده، دلمه را له می‌كند.

3) فلفل دلمه ای و بادمجان ابتدا سرخ شود سپس مواد را داخلش ریخته و بپزید، در غیر این صورت تلخ می‌شود.

4) مواد گوشتی را در بادمجان،فلفل،برگ،پیاز و كلم نصف بریزید وگرنه دلمه‌های زیرین‌نمی‌پزد.

5) مواد داخل بادمجان و گوجه فرنگی را كه خالی می‌كنید، در ته قابلمه به عنوان ته دیگ استفاده كنید.

6) چاشنی دلمه شامل زرشك،آبلیمو و آبغوره می‌باشد.

7) ته قابلمه ابتدا چند برگ كلم گذاشته بعد مواد داخل بادمجان و گوجه فرنگی سپس دلمه‌های درشت و در نهایت دلمه‌های گذاشته شود. دلمه گوجه فرنگی بایستی رو باشد تا نتركد.

8) برای پخت دلمه، روی قابلمه به اندازه ای آب بریزید كه كامل روی برگ مو (انگور) را نگیرد.

9) زمانی كه می‌خواهیم دلمه را از روی گاز برداریم، رب را در روغن فراوان سرخ كرده ، فلفل و آبلیمو زده و روی دلمه می‌پاشیم.

سیمرغ