بهداشت لباس‌ها

بهداشت لباس‌ها

جام جم آنلاین: ا‌مروزه یكی از معضلات خانواده‌ها خصوصا آپارتمان‌نشین‌ها كمبود جا برای خشك كردن لباس‌هاست. بنابراین در چنین شرایطی انتخاب بهترین روش برای خشك كردن لباس‌ها می‌تواند تاثیر بسزایی در سلامت افراد خانواده داشته باشد.

در زمان‌های قدیم كه بیشتر خانه‌ها بزرگ و حیاط‌دار بود بیشتر افراد لباس‌های خود را در محیط باز روی بند پهن می‌كردند و لباس‌ها زیر نور آفتاب و با وزش ملایم باد خشك می‌شدند. در این روش، نور آفتاب تا حدی خاصیت ضدعفونی‌كننده داشته و موجب از بین رفتن قارچ‌ها و میكروب‌های احتمالی لباس‌ها می‌شود.

البته امروزه با توجه به آلودگی هوا و احتمال نشستن غبارات و ذرات فلزات سنگین بر روی لباس‌ها، احتمال آلوده شدن رخت‌ها وجود دارد. گذشته از این موضوع آلوده شدن لباس‌ها به فضولات پرندگان و یا هاگ‌های قارچ كه توسط باد منتقل می‌شود نیز خود عامل دیگری است كه بتواند انواعی از بیماری‌های قارچی و پوستی را در افراد ایجاد كند، بنابراین با توجه به موارد ذكر شده و محدودیت فضا بهتر است در فصول گرم سال لباس‌ها را در داخل منزل نزدیك به پنجره در مجاورت نور و در مسیر هوا و در فصول سرد سال لباس‌ها را در كنار یك منبع گرمازا مانند شومینه یا شوفاژ قرار دهید. البته این روش نیز خالی از اشكال نیست.

در این روش به دلیل فقدان جریان هوا در داخل منزل زمان لازم برای خشك شدن لباس‌ها طولانی‌تر خواهد شد. از سوی دیگر رطوبت و بوی حاصل از مواد شوینده لباس‌ها در فضای خانه ماندگار خواهد شد. از سوی دیگر استشمام طولانی‌‌مدت بوی مواد شوینده در فضای بسته خانه می‌تواند منجر به بروز حساسیت و آلرژی در برخی افراد مستعد شود. در چنین شرایطی بدن می‌تواند به بوهای شیمیایی واكنش نشان داده و به صورت آلرژی‌های خفیف یا شدید كه بستگی به مدت زمان استنشاق بو دارد، عوارضی را ایجاد كند.

همچنین استنشاق این بوها در خانم‌های شیرده می‌تواند حالت شیر مادر را تغییر داده و منجر به بروز ناراحتی، بی‌اشتهایی، بی‌قراری و اختلال خواب در نوزاد شود.از سوی دیگر متاسفانه برخی از خانواده‌ها به تصور آن كه لباس‌ها پاكیزه‌تر شوند، از مقدار زیادی مواد شوینده استفاده می‌نمایند. در این رابطه نیز باید گفت: باقی ماندن مواد حاصل از پودرهای رختشویی روی برخی لباس‌ها نه‌تنها منجر به ماندگاری میكروب‌ها در لباس می‌شود؛ بلكه می‌تواند در تماس با پوست باعث به وجود آمدن صدمات مزمن پوستی، خارش، ریزش مو و… شود.

كارشناسان بهداشت به افرادی نیز كه دارای بیماری‌های پوستی هستند، توصیه می‌كنند حتما لباس‌های زیر خود را بعد از شستشو اتوكشی نمایند تا حرارت زیاد اتو موجب كشته شدن میكرو‌ب‌ها و قارچ‌های پوستی آنها شده تا از این طریق هم به درمان بیمار كمك شود و هم از انتقال آن به دیگران جلوگیری شود. نكته دیگری كه بیشتر بیماران با پوست خشك به آن آلرژی دارند، بسیاری از مواد شوینده قوی است كه در تماس با بدن می‌تواند لایه‌های محافظ چربی پوست را تحت تاثیر قرار داده و منجر به خشكی سطح پوست شوند. به این افراد هم توصیه می‌شود برای شستشوی لباس‌ها از مواد شوینده ملایم استفاده كنند و مرحله آب‌كشی را چندین بار تكرار كنند.

توجه: حتی‌المقدور لباس‌های خود را در طول روز و در زمان تابش مستقیم نور خورشید و در مسیر هوا خشك كنید و از قرار دادن طولانی‌مدت لباس‌ها در هوای آلوده بپرهیزید.

 

پایگاه فرهنگی هنری تکناز