بررسی علل و شیوه درمان كیست تخمدان در دختران جوان
تخمدانهایی پر از كیست
جام جم آنلاین: كیست تخمدان كیسه پر از آب یا خونی در تخمدان است كه اغلب هنگام تخمكگذاری به وجود میآید، یعنی زمانی كه تخمك از تخمدان آزاد میشود. گرچه خیلی اوقات علت مشخصی ندارند، اما در اغلب موارد از اختلالات هورمونی ناشی میشوند. اختلالاتی كه در مرحله اول دوره عادت ماهانه را به تعویق میاندازد و بیشتر به صورت كیستهای فیزیولوژی بروز میكند.
دكتر میترا مدرس گیلانی، متخصص زنان و زایمان و استاد دانشگاه تهران درباره نوع كیستهای تخمدان میگوید: كیستها در تخمدان در كیستهای فیزیولوژی هستند یا اندومكسیوما. در كیستهای فیزیولوژی كه به آنها كیستهای ساده نیز میگویند تخمكهایی كه باید ماهانه آزاد شود، آزاد نمیشوند و اندازه 4 تا 5 سانتیمتر رشد میكنند و در این نوع از كیست كیسه پر از آب در تخمدان تشكیل میشود و اغلب درد جسمانی ندارند و تنها با عقب افتادن دوره عادت ماهانه مشخص میشوند.
او میافزاید: ولی یكسری كیست تخمدان وجود دارد كه فیزیولوژی نیستند و بیمار هر وقت عادت ماهانه میشود، مخاط رحم همواره در رحم وجود دارد كه به این كیستها، كیست اندومكسیوما میگویند و داخل آنها پر از خون است و از آنجا كه خونها راه خروج ندارند، این كیستها با سیكل پریودی كوچكتر نشده بلكه بزرگ هم می شوند و در این شرایط میگوییم كه كیست اندومكسیوزیس است و با روشهای دارویی قابل درمان نیست.
علائم كیست تخمدان
از دیدگاه دكتر مدرس گیلانی، تنها علائم كیست تخمدان، دردهای لگنی و عقب افتادن زمان عادت ماهانه است و در اغلب موارد، فرد هیچ دردی را در بدن خود حس نمیكند؛ اما زمانی دارای علامت میشود كه كیست دور پایه خود پیچ میخورد و كیست تورسیون پیدا كرده و در این شرایط، مریض درد زیادی دارد.
روشهای درمان
این متخصص زنان و زایمان معتقد است، درمان كیستهای فیزیولوژی كه اغلب كیستهای تخمدان در زنان از این نوع است، با تجویز قرص ضدبارداری LD و HD درمان میشود و در این روش با مصرف قرص، فعالیت هورمونی تخمدان متوقف شده و كیست كوچك میشود و زمانی كه تخمكگذاری صورت نمیگیرد، كیست هم به وجود نمیآید.
این كیستها اغلب پس از گذشت یك تا 3 ماه كوچك میشود و از بین میرود؛ اما در نوع اندومكسیوما كه داخل آنها پر از خون است، درمان با روشهای دارویی موثر نبوده و مریض باید لاپاروسكوپی شود و این عمل همراه با بیهوشی است و البته باید توجه داشت چنانكه كیستهای فیزیولوژی هم بعد از گذشت 2 تا 3 ماه كوچك نشوند، حتما باید عمل لاپاروسكوپی درباره آنها صورت بگیرد.
دختران جوان بیشتر اندومكسوزیس میشوند
دكتر مدرس گیلانی در خصوص ابتلای دختران و زنان به كیست تخمدان میگوید: براساس آمار و مشاهدات، اخیرا اندومكسوزیس كه نوع دردناك كیست تخمدان است، در دختران جوان زیاد شده و این در حالی است كه علت آن مشخص نیست؛ اما به هر حال مراجعه به پزشك متخصص زنان و درمان دارویی، اولین گامی است كه فرد بیمار برای درمان خود باید انجام دهد