یك نهاد مهم زیست محیطی اعلام كرد نمك زدایی از آب دریا برای استفاده از آن به عنوان آب نوشیدنی، شیوه بدی برای مقابله با كم آبی در نقاط مختلف جهان است و می تواند به تغییرات آب و هوایی شدیدتری بیانجامد.
اما عده ای از دانشمندان با این یافته ها مخالفند و میگویند نقش شیرین كردن آب در گرم شدن هوای جهان بسیار جزیی است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از ژنو، “صندوق جهانی حیات وحش ”WWF اعلام كرد مطالعه محققان آن به این نتیجه رسیده است كه شیرین كردن آب انرژی زیادی مصرف می كند، گازهای گلخانه ای منتشر می كند و در برخی نواحی ساحلی، باعث نابودی حیات دریایی میشود.
جیمی پیتاك رییس برنامه “آب آشامیدنی” WWF گفت تعداد دستگاه های آب شیرین كن به سرعت رو به افزایش است و اگر این روند همچنان ادامه یابد، میزان انتشار گازهای گلخانه ای و تغییرات آب و هوایی بیشتر خواهد شد.
وی گفت صندوق جهانی حیات وحش تعداد آب شیرین كن های جهان را حدود یك هزار دستگاه تخمین میزند و اضافه كرد كه به دست آوردن اطلاعات دقیق در این رابطه كار دشواری است و به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
نمك زدایی در نقاط مختلف جهان به ویژه در استرالیا، خاورمیانه، اسپانیا، انگلستان، آمریكا، هند و چین یك روند صعودی را در پیش گرفته است.
خاورمیانه تقریبا 60 درصد آب آشامیدنی مورد نیازش را از طریق نمك زدایی از آب دریا تامین می كند و شهر پرث در استرالیا در صدد است یك سوم آب آشامیدنی مورد نیازش را از شیرین كردن آب به دست آورد.
بر اساس گزارش این صندوق، در اسپانیا، 22 درصد آب نمك زدایی شده، برای مصارف كشاورزی به كار می رود.
پیتاك معتقد است تهیه آب آشامیدنی بیشتر به كمك دستگاههای آب شیرین كن، باعث مصرف بی رویه آب میشود و در اكثر كشورها، بخش عظیمی از این آب هدر می رود.
این كارشناس امور آب میگوید مردم باید در خانه ها و محل های كارشان از فناوری هایی استفاده كنند كه در آنها صرفه جویی در آب منظور شده باشد، جلوی نشست آب از لوله ها را بگیرند و فاضلاب را بازیافت كنند.
دستگاههای آب شیرین كن، حیات دریایی را به خطر می اندازند زیرا زمانی كه آب دریا به داخل این دستگاهها كشیده میشود، موجودات ریز دریایی مانند پلانكتون ها، تخم و لارو ماهی های موجود در آن نیز از دریا خارج میشوند.
آب نمك غلیظی كه از این فرآیند باقی میماند، معمولاً به دریا بازگردانده میشود و شوری آب را افزایش می دهد و از این طریق حیات دریایی را به خطر می اندازد و در زیست بوم را به هم میزند.
به گفته این كارشناس، عده ای از ایالات آمریكا مانند كالیفرنیا و فلوریدا كه با كمبود آب روبرو هستند، قصد دارند در نواحی محصور دریایی دستگاههای بزرگ آب شیرین كن نصب كنند این در حالی است كه آب شور غلیظ حاصل از این فرایند در نواحی محصوری مانند خلیج “مونته ری” در كالیفرنیا میتواند علف دریایی را نابود كند و باعث مرگ ماهی ها شود.
“گر برگ كامپ”، مسوول اجرای برنامه آب در “اتحادیه جهانی حفظ آب” یا IUCN می گوید در مورد دستگاههای آب شیرین كن، اثر منفی آن ها روی زیست بوم بیشتر مطرح است تا انتشار گازهای گلخانه ای.
او با اشاره به محدود بودن بسیار تعداد دستگاههای آب شیرین كن در جهان گفت بجای مخالفت با یك فناوری كه می تواند در بحران كنونی آب به كشورهای زیادی كمك كند، بهتر است به فكر یافتن راههایی برای بهبود آن بود.
یكی از راههای كاهش انتشار گازهای گلخانه ای انست كه دستگاههای آب شیرین كن در كنار نیروگاهها احداث شوند تا بتوانند با استفاده از حرارت حاصل از از تولید برق، فعالیت كنند و گازهای گلخانه ای بیشتری تولید نكنند.
وی گفت اكنون در عربستان سعودی نیروگاه هایی وجود دارد كه همزمان برق و آب شیرین تولید می كنند.
پایگاه فرهنگی هنری تکناز