راهكارهای افزایش اعتماد به نفس


1-در مقابل آینه بایستید و از خود تعریف كنید:

این كار در كسب اعتماد به نفس، بسیار مؤثر است. هر روز صبح چند دقیقه این كار را انجام دهید. سعی كنید هنگام نگاه كردن در آینه به موارد مثبت چهره خود نگاه كرده و از آن تعریف كنید.

2- در حال زندگی كنید:

اگر در حال زندگی كنید و تمام انرژی خود را متوجه زندگی در لحظه نمایید، فردای شما هم تضمین خواهد شد. چرا كه فردای شما محصول عملكرد صحیح امروز شما است. اگر عمر خود را در حسرت دیروز با نگرانی فردا سپری كنید، لحظه‌ها را از دست خواهید داد و این به معنی از دست دادن فردا نیز می‌باشد.

3- دست دادن خودرا محكم‌تر كنید:

به اصطلاح شل و وارفته دست ندهید، به خصوص اگر نظامی هستید، محكم و قدرتمند دست بدهید و همچنین گرم و صمیمانه.

4- به موفقیت‌های خود نگاهی بیندازید:

از موفقیت‌هایی كه تاكنون داشته‌اید، برای خود لیست تهیه كرده و همراه خود داشته باشید و هرگاه احساس عدم اعتماد به نفس كردید، نگاهی به آن بیندازید.

5- به خودتان تبریك بگویید:

حتی از گفتن جمله‌هایی مانند شب بخیر و دوستت دارم به خود امتناع نورزید. حتی برای خود جشن تولد بگیرید و در كل به خودتان برسید.

6- نیروی نگاه خود را تقویت نمایید:

افراد نظامی به خصوص آن‌هایی كه در شغل فرماندهی بوده‌اند ناخودآگاه نیروی قدرتمندی دارند، اگر می‌خواهید به این مرحله برسید، تمرین مؤثر زیر را انجام دهید: «ساچمه‌ای سیاه را در وسط سینی قرار دهید، و سعی كنید با نگاه خود از فاصله 2 متری آن را حركت دهید.»

7- همیشه با خود مبلغی پول داشته باشید:

وجود مقداری پول در جیب و كیف شما، اعتماد به نفستان را زیاد می‌كند، تاكنون شما شاید این موضوع را بسیار تجربه كرده باشید.

8- مهم‌تر از همه نه گفتن را یاد بگیرید:

بسیاری از افراد، قدرت نه گفتن را ندارند و این موارد برای آنان مشكل‌هایی ایجاد نموده است. اگر پیشنهاد یا درخواستی به شما می‌شود كه میل ندارید آنرا بپذیرید، با قاطعیت اما با احترام بگویید نه.

9- فكر كنید كه اعتماد به نفس بی‌نظیری دارید:

هرگز این فكر را به خود راه ندهید كه اعتماد به نفس ندارید، همیشه سعی كنید نسبت به خود فكرهای مثبت و والایی داشته باشید. اگر خودتان فكر كنید كه اعتماد به نفس ندارید، چه‌طور انتظار دارید كه دیگران فكر كنند كه شما اعتماد به نفس دارید. فراموش نكنید كه به هرچه فكر كنید، به سرتان می‌آید. اگر فكر كنید كه كاری را نمی‌توانید انجام دهید به طور حتم نمی‌توایند. آنچه مهم است، فقط افكار شماست.

10- سرعت راه‌رفتن خود را بیشتر كنید:

كسی كه اعتماد به نفس دارد گام‌های مستحكم بر می‌دارد و هدفمند راه می‌رود. قوی، قدرتمند و پر انرژی باشید.

11- سر خود را بالا نگه دارید:

این كار باعث می‌شود جریان خون از قلب به مغز (خون شریانی) و از مغز به قلب خون وریدی) به آسانی انجام پذیرد. حجم ریه‌ها افزایش یابد و در واحد زمان، اكسیژن بیشتری با خون مبادله شود. راه‌های هوایی از قبیل نای، نایژه‌ها، حلق وبینی تا حدودی در یك امتداد قرار گیرند و تنفس، راحت‌تر شود، میزان دید بیشتر شود، به برازندگی ظاهری شخص كمك كند و از همه مهم‌تر، اعتماد به نفس شخص را زیاد می‌كند.

12- با ترس خود روبه‌رو شوید:

مطمئن باشید چیزی كه از آن ترس دارید به آن بدی كه شما فكر می‌كنید نیستند. روبه‌رو شدن با آنچه شما از آن می‌ترسید باعث افزایش اعتماد به نفس می‌شود.

13- صحبت كنید:

اغلب اوقات در مورد یك موقعیت با یك شخص دچار توهماتی می‌شویم كه درست نیستند، اگر شك و تردید و سؤالی برای شما پیش بیاید و آن را رفع نكنید، این شك و تردید روی رفتار شما تأثیر می‌گذارد.

14- مغلوب نشوید:

چیز دیگری را انتخاب كنید. شما با یك تجربه ناموفق مغلوب نمی‌شوید، به این فكر كنید كه آیا هیچكس قبل از موفقیت شكست نخورده است. تنها چیزی كه احتیاج دارید یك راه متفاوت است.

15- عذر تراشی نكنید:

شایع‌ترین بهانه‌ای كه می‌تواند در برابر هر تغییر مثبتی آورده شود، این است كه من ذاتاً این‌طور هستم یا من این‌طور بزرگ شده‌ام، خیر، عذر شما پذیرفته نیست.

16- مهارت‌های ارتباطی خود را گسترش دهید:

در واقع خود باوری و اعتماد به نفس ریشه در ارتباط با دیگران دارد. داشتن ارتباط اجتماعی به افراد كمك می‌كند تا واقعیت‌هایی را در مورد خود بدانند. این افراد می‌آموزند كه در درون اجتماع برخی از افراد توانایی‌های بیش‌تر از آن‌ها و برخی دیگر توانایی‌های كمتر از آن‌ها دارندو در واقع آن ها می‌آموزند كه كم توان‌ترین افراد جامعه در همه ویژگی‌ها نیستند.

17- در اجتماع بودن را تمرین كنید:

به فعالیت‌هایی ملحق گردید كه همواره در ارتباط با دیگران باشید، مانند: باشگاه، كلاس‌های ورزشی، انجمن‌های دانشجویی و كلوپ‌های تفریحی، در این محیط‌ها همواره باید اجتماعی بوده و با مردم معاشرت كنید. پس از مدتی خواهید دید ارتباط با دیگران برایتان عادی و راحت می‌شود.

18- از طرد شدن نهراسید:

یكی از عامل‌های اصلی در اعتماد به نفس پایین، ترس از عدم پذیرش (طرد شدن) است. آنچه را كه فكر می‌كنید درست است انجام دهید. به یاد داشته باشید این انتظار اشتباهی است كه بخواهیم همیشه مورد پذیرش و تأیید دیگران باشیم.

19- نگرش مثبت داشته باشید:

سعی كنید به موفقیت‌ها و نكات قدرت خود فكر كنید. ترفند كار در این است كه خود آگاه (تمركز حواس به خود) نباشید. اعتماد به نفس پایین، تردید و دودلی هنگامی رخ می‌دهد كه شما به عیوب و نقایص خود فكر می‌كنید. در عوض افكارتان را سراسر به شخصی كه در حال گفت‌وگو هستید متمركز گردانید. هم شما اضطراب خود را از خاطر خواهید برد و هم اینكه طرف مقابل از توجه شما خرسند و مشعوف خواهد شد.

20- توقعات خود را كاهش دهید:

همیشه عالی بودن غیر ممكن است افرادی كه می‌خواهند همیشه عالی باشند هیچ‌كاری را انجام نمی‌دهند.

21- كارها را تمام كنید:

تمامی وظایف و كارهایی را كه به عهده می‌گیرید، به انجام برسانید. اهمیتی ندهید كه ممكن است آن ها تا چه حد خوشایند باشند. آن‌ها را به بهترین شكل ممكن و با استفاده از تمام توان و كارایی‌تان انجام بدهید. كارهای نیمه كاره ذهن شما را مشغول می‌كنند واعتماد به نفس شما را كاهش می‌دهند.

22- از تحلیل رفتار دیگران پرهیز كنید:

اگر می‌خواهید اعتماد به نفس بالا داشته باشید، لزومی ندارد هر اظهار عقیده‌ای مانند شوخی و طعنه‌هایی كه دیگران احتمال دارد به سوی شما روانه كند، را به عنوان یك توهین به خود تلقی كنید. مردم اغلب چیزهایی را می‌گویند كه هیچ مقصود و منظوری از آن ندارند. وقتی كه آن‌ها آسیبی به شما نمی‌رسانند ناراحتی و به دل گرفتن حرف آن‌ها مشكل آفرین خواهد شد و ذهن شما را مشغول می‌كندو هر چند گاهی اوقات مردم نظرات نابه‌جا و بی‌موردی می‌دهند و در این حالت شما می‌باید قاطعانه از خودتان دفاع كنید.

23- مشكلات را زیاد بزرگ نكنید:

بزرگ كردن مشكلات موجب می‌شود خود باوری و اعتماد به نفس خود را از دست بدهید. بزرگ كردن مشكلات موجب كاهش احساس توانایی شما می‌شود. به یاد داشته باشید برای حل مشكلات شما توانایی لازم را دارا هستید و همیشه برای حل یك مشكل دست كم یك راه حل وجود دارد.

راه‌های دیگری نیز برای ایجاد اعتماد به نفس و تقویت آن وجود دارد كه به اختیار آن‌ها را بیان می‌كنیم. اهمیت به سلامت جسم و روح، سرزنش عمل به جای سرزنش خود، توجه به جنبه های مثبت هر فرد، پذیرفتن خویشتن، ارزیابی اعمال، تأیید و تشویق شخصیت خویشتن، پرهیز از سرزنش مكرر دیگران، استفاده نكردن از جملات منفی، گوش فرا ندادن به صحبت‌های منفی اطرافیان، عدم وابستگی به اطرافیان، داشتن هدف و برنامه‌ریزی برای رسیدن به آن، انجام ورزش و خوب خوابیدن، سپاسگزاری در مقابل كار خوب اطرافیان، داشتن رفتار محترمانه، مسؤولیت‌پذیری، پرهیز از ارتباط طولانی و مداوم با افراد مأیوس، مطالعه شرح حال و زندگی افراد موفق، برقراری ارتباط با افراد پر تحرك و با نشاط، بیان احساسات واقعی بدون توجه به اطرافیان، تحمیل نكردن عقاید اطرافیان بر خود و بالعكس، جرأت به خرج دادن وعمل كردن و … در ضمن همیشه به یاد داشته باشیم این خود ما هستیم كه در اصل اعتماد به نفس را در وجود خود به وجود می‌آوریم و آن را تقویت می‌كنیم پس همیشه با خود تكرار كنیم كه دارای اعتماد به نفس فوق العاده‌ای هستیم