به گزارش فارس، رزمایش های مهم نیروهای مسلح کشورمان در سال 91 شامل چهار رزمایش اصلی بود که توسط نیروی هوافضای سپاه، نیروی دریایی ارتش، پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) و نیروی زمینی سپاه انجام شد.
تست موشک های بالستیک و کروز، سامانه های پدافندی، دریایی و تجهیزات رزم نامتقارن زمینی ازجمله مهمترین اهداف این رزمایش ها بود که در طول سال جاری صورت گرفت.
این در حالی است که همواره فرماندهان نیروی های مسلح، چنین رزمایشهایی را حامل پیام صلح و دوستی برای کشورهای منطقه و نشانی از مشت گره کرده ایران در برابر هر تجاوز احتمالی اعلام میکنند.
* پیامبر اعظم7؛ جای خالی «پدر» موشکهایی که بدون «حاجحسن» شلیک شدند
اولین رزمایش نیروهای مسلح کشورمان در سال 91، رزمایش موشکی پیامبر اعظم(ص) 7 بود که در روز 12 تیرماه آغاز شد. همزمان با آغاز مرحله مقدماتی رزمایش موشکی نیروی هوافضای سپاه، از اولین ساعات صبح، کلیه یگانها و پایگاههای موشکی شرکت کننده در این رزمایش مراحل آمادهسازی و نقل و انتقالات خود به مواضع از پیش تعیین شده را آغاز کردند.
با توجه به اینکه بنا بود در رزمایش موشکی پیامبر اعظم(ص) 7 پایگاه هوایی شبیهسازی شده در کویر مورد هدف قرار بگیرد، موشکهای برد بلند، برد متوسط و کوتاه برد متناسب با مشخصات هر یک، در فواصل جغرافیایی مناسب در سطح کشور گسترش یافت.
در رزمایش موشکی پیامبر اعظم(ص) 7 دهها فروند از انواع موشکهای شهاب 1،2،3، موشک فاتح، موشک تندر، موشکهای زلزال، خلیج فارس و قیام به کارگیری شدند.
در اولین روز رزمایش سردار امیر علی حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه از فرایند اجرای مرحله مقدماتی رزمایش و نحوه آمادهسازی و استقرار یگانها و سامانهها در برخی مناطق بازدید به عمل آورد.
در مرحله مقدماتی رزمایش پیامبر اعظم(ص) 7 مراحل آمادهسازی و استقرار به منظور اجرای مرحله اصلی رزمایش انجام شد.
در آغاز مرحله اصلی این رزمایش، دهها فروند از انواع موشکهای کوتاهبرد، میان برد و دوربرد نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به صورت همزمان از اقصی نقاط میهن اسلامی به سمت هدفی واحد در کویر لوت شلیک شدند.
سردار حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پس از شلیک انواع موشک های بالستیک در مرحله دوم رزمایش، با حضور در جمع خبرنگاران با بیان اینکه طبق گزارشات رسیده، این موشکها که از نقاط مختلف کشور شلیک شدند، به هدف از پیش تعیین شده که یک هدف واحد شبیه پایگاههای هوایی کشورهای فرامنطقه ای بود، اصابت کردند، گفت: در آخرین روز رزمایش، جنگنده بمب افکن های سپاه پاسداران نیز اقدام به بمباران این هدف واحد خواهند کرد و پس از آن نیز بمباران اهداف توسط هواپیماهای بدون سرنشین را خواهیم داشت.
فرمانده نیروی هوافضای سپاه با بیان اینکه در این رزمایش از موشک های با برد 2000 کیلومتر نیز استفاده شده است، گفت: البته به دلیل برنامه از پیش تعیین شده، تنها از 1300 کیلومتر برد آنها استفاده کردیم.
حاجی زاده همچنین خاطرنشان کرد: در این رزمایش از فواصل 300 تا 1300 کیلومتری به هدف شلیک شده است.
وی درخصوص واکنش کشورهای بیگانه به رزمایش موشکی سپاه نیز اظهار داشت: آنها همیشه تحلیل های خود را میکنند اما آنچه مسلم است این است که این قبیل رزمایش ها به منظور آمادگی نیروهای ما صورت می گیرد.
حاجی زاده درخصوص اثرگذاری تحریم ها بر ملت ایران نیز تصریح کرد: در آن روز که کشور ما از توان ساخت موشک برخوردار نبود، آنها نتوانستند کاری کنند، امروز که ما نه تنها سازنده بلکه صادرکننده موشک هستیم.
وی درباره یکی از مهمترین تفاوت های این رزمایش با رزمایش های قبل گفت: در گذشته، ما موشک ها را از یک جا شلیک می کردیم، اما در این رزمایش موشکها از چندین نقطه به سمت هدف واحد شلیک شدند.
فرمانده نیروی هوافضای سپاه همچنین درخصوص جدیدترین موشک بالستیک رادارزن سپاه گفت: این موشک بزودی آزمایش خواهد شد.
همزمان با برگزاری مرحله اصلی رزمایش موشکی پیامبر اعظم7، چند سامانه موشکی برد بلند شهاب نیز از منطقه جنوب کویر لوت به سمت هدف واحد در کویر لوت شلیک شد.
این شلیک ها همزمان با دیگر موشکهایی بود که به صورت همزمان به سمت هدف شبیه سازی شده از پایگاههای هوایی کشورهای فرامنطقه ای در کویر لوت شلیک شدند.
همچنین در این مرحله، مرحله تکمیلی بمباران اهداف از پیش تعیین شده توسط هواپیماهای جنگنده و پهپاد(هواپیمای بدون سرنشین) نیروی هوافضای سپاه انجام شد.
هفتمین رزمایش موشکی سپاه با نام رزمایش پیامبر اعظم(ص)7 ظهر روز چهارشنبه، 14 تیرماه به پایان رسید.
این اولین رزمایش موشکی بود بعد از شهادت سردار حاج حسن طهرانی مقدم «پدر موشکی» ایران برگزار میشود.
*مدافعان آسمان ولایت4؛ بزرگترین رزمایش پدافندی کشور
رزمایش بعدی رزمایش مشترک سراسری پدافند هوایی از صبح 22 آبان ماه با اعلام رمز یا محمد رسول الله توسط امیر فرزاد اسماعیلی فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتمالانبیاء(ص) آغاز شد.
این رزمایش با حضور یگانهای مختلف ارتش، سپاه، بسیج و نیروی انتظامی در گسترده 850 هزار کیلومتر مربع میهن اسلامی و در استانهایی نظیر خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان و فارس برگزار شد.
در ابتدای این رزمایش انواع جنگنده بمبافکنهای ارتش جمهوری اسلامی ایران از قبیل اف 4، اف 5، اف 7، اف 14، میراژ، سوخو و هواپیماهای سوخترسان از پایگاههای خود در مناطق و پایگاههای شرقی و جنوبی منطقه رزمایش گسترش یافتند.
همچنین پس از گسترش و استقرار سریع دیدهبانهای بصری در مناطق تعیین شده، ارتباط چند لایحه و امن برای انتقال به موقع اطلاعات صحنه نبرد به شبکه یک پارچه پدافند هوایی تأمین شد.
در مرحله اول رزمایش که با هدف اصول اطمینان از امنیت و کارایی شبکههای ارتباطی و تبادل به موقع اطلاعات میان سرپنجهها و مراکز کنترل منطقهای پدافند هوایی انجام شد دیدهبانها با استفاده از تجهیزات الکترواپتیکی و ارتباطی مدرن و موشکهای دوشپرتاب عملکرد و کارایی این تجهیزات را ارزیابی عملیاتی کردند.
گسترش سامانههای پدافند هوایی راداری، موشکی، شنود، توپخانهای و دیدهبانهای با ویژگی چالاکی، چابکی و هوشمندی در صحنه نبرد از دیگر برنامههای مرحله اول رزمایش سراسری مدافعان آسمان ولایت 4 بود.
در دومین روز از رزمایش مدافعان آسمان ولایت 4، یک فروند موشک پدافند هوایی هاگ به سمت یک فروند هواپیمای بدون سرنشین به عنوان هدف شلیک شد و آن را منهدم کرد.
امیر فرزاد اسماعیلی فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتمالانبیا(ص) در حاشیه برگزاری رزمایش مدافعان آسمان ولایت 4 اظهار داشت: در این رزمایش تاکتیکهای نوین برای مقابله با تهدیدهای نوین دشمن مورد آزمایش قرار میگیرد.
در ادامه برگزاری این رزمایش، جدیدترین سامانه موشکی با نام «قادر» به صورت عملیاتی تست شد و با شلیک موشک توانست هدف مورد نظر را منهدم کند.
سامانه موشکی قادر یک سامانه متحرک و چابک است که با ابتکار و خلاقیت طراحان و متخصصان پدافند هوایی طراحی و ساخته شده که طی آن موشک پدافند هوایی هاگ با استقرار بر روی خودرو میتواند ضمن تحرک بالا زمان آماده سازی و شلیک را کوتاه کند.
سامانه قادر با شلیک یک فروند موشک هاگ توانست پهپاد هدف را در ارتفاع مناسب و با دقت بالا مورد هدف قرار دهد.
سرعت در آماده سازی، استقرار و شلیک از ویژگیهای این سامانه است، سامانه موشکی قادر در کمتر از 30 دقیقه حاضر به راه، مستقر و آماده شلیک میشود و این قابلیت را دارد که شلیک موشکها را بدون پیاده سازی و استقرار لانچرها انجام دهد.
در سومین مرحله از رزمایش مدافعان آسمان ولایت 4 با بکار گیری انواع سامانههای ویژه مقابله با موشکهای کروز طرحها و تاکتیکهای متنوع حوزه دفاع هوایی اجرا شد.
همچنین هواپیماهای با سرنشین و پهبادهای کشور نارنجی با حرکت در ارتفاع کم به حریم هوایی کشورمان تجاوز کرده و دیدهبانها و سامانههای الکترونیکی موجود در شبکه یکپارچه پدافندی پس از کشف و رهگیری این اهداف به مقابله با آنها پرداختند.
از طرف دیگر جنگندههای F14 و F4 نیروی هوایی ارتش که در غالب کشور آبی حضور داشتند با اجرای چندین مرحله عملیات سوختگیری هوایی با هدایت رادار با سرعتعمل بالا اهداف مشخص شده را هدف گیری و منهدم کردند.
به کارگیری آتشبارهای توپخانهای برای ایجاد حجم وسیع آتش،سلاحهای دوشپرتاب و سامانههای موشکی ارتفاع کم از دیگر برنامههای این مرحله از رزمایش بود.
با تست موفق عملیاتی سامانه پدافندی یا زهرای 3 این سامانه که پس از بومیسازی و بهینهسازی به چرخه دفاعی کشور بازگشته بود، در یگانهای نیروهای مسلح به کار گرفته شد.
سامانه موشکی S200 متناسب با تهدیدات ارتفاع بلند و مقابله با موشکهای بالستیک و جنگندههای مهاجم است.
این سامانه در شلیک یکپارچه پدافند به عنوان سامانه بومی در ارتفاعات گوناگون و اهداف مختلف کارایی داشته و حتی قابلیت دفاع در عمق زیاد را نیز دارد.در بخش دیگری از این رزمایش، یک فروند موشک شلمچه از سامانه مرصاد شلیک و با موفقیت یک پهپاد کرار را به عنوان هدف متلاشی کرد.
این موشک برد متوسط، قابلیت استفاده در برد کوتاه را نیز دارد و سرعت زیاد حدود سه ماخ سرعت، قدرت درگیری موثر با هدف، مقاوم در برابر جنگ الکترونیک دشمن، مجهزبودن به فناوری روز جهان از ویژگیهای موشک شلمچه است. موشک زمین به هوای شلمچه از نمونههای خارجی خود پیشرفتهتر، به روزتر و آمادهتر است.
امیر اسماعیلی فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتمالانبیاء(ص) در حاشیه برگزاری رزمایش با حضور در جمع خبرنگاران درباره به کارگیری سامانههای مدرن و بومی راداری و شنود الکترونیک در این رزمایش راهبرد پدافند هوایی را غیرقابل پیشبینی عنوان کرد و افزود: در بخش شنود سامانه مدرنی به نام صیاد40 توسط قرارگاه پدافند هوایی طراحی شده که این سامانه با تولید انبوه در سایتهای پدافندی مستقر و در این رزمایش به کار گرفته شد.
اسماعیلی با بیان اینکه سامانههای شنود به دلیل عدم انتشار توسط دشمن قابل کشف نبوده و ضریب امنیتی بالایی دارند، گفت: این سامانه به صورت متحرک طراحی شده و در نقاط مختلف در سایتهای پدافندی مستقر هستند.
وی خاطرنشان کرد: سامانه شنود صیاد 40 علاوه بر تکمیل اطلاعات به دست آمده قابلیت انجام تاکتیکهای جدیدی مانند رهگیری هواپیماهای با سرنشین به کمک شبکهای از سامانهها را دارد به گونهای که هواپیمای متجاوز نمیتواند تشخیص دهد از کدام نقطه رهگیری شده است.
فرمانده قرارگاه پدافند هوایی همچنین درباره رونمایی از سامانه راصد 32 در این رزمایش گفت: این سامانه تحت عنوان دیدهبان هوشمند به شبکه یکپارچه هوایی ارتش متصل شده و این قابلیت را دارد که تمامی اطلاعات پروازی هدف کشف شده را به پستهای فرماندهی در کمترین زمان ارسال کند، به گونهای که با به کارگیری این سامانه، فرمانده خود را حاضر در صحنه نبرد میبیند.
اسماعیلی تصریح کرد: این سامانه به تولید انبوه رسیده و هماکنون در مناطق حساس و حیاتی و نیز مراکز هستهای مورد استفاده قرار میگیرد.
رزمایش مدافعان آسمان ولایت4 در روز 25 آبان به کار خود پایان داد. در این رزمایش که در وسعت 850 هزار کیلومتر از خاک کشور برگزار شد، نیروهای هوافضا، زمینی و دریایی سپاه، نیروهای 3 گانه ارتش، سازمان بسیج مستضعفین و نیروی انتظامی شرکت داشتند.
* ولایت91؛ از غرش رعد تا طوفان اژدرها
رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش با نام «ولایت 91» در روز 8 دیماه با اعلام رمز «یا حسین» توسط دریادار سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش از عرشه زیر دریایی طارق، از محدوده شرق تنگه هرمز تا مدار 18 درجه شمالی آغاز شد.
در مرحله اول رزمایش دریادلان نیروی دریایی ارتش پس از رصد لحظهای تحرکات نیروی مهاجم توسط ناوشکن جمهوری اسلامی ایران جماران و اعلام به قرارگاه مرکزی رزمایش، یگانهای شناور خود شامل زیردریاییها، شناورهای سطحی، هواناوها و بالگردها را طی مانور تاکتیکی از محل استقرار به سمت منطقه مأموریت و به منظور مقابله با نیروی مهاجم حرکت دادند.
دریادار رستگاری سخنگوی رزمایش، با بیان اینکه نیروهای خودی متناسب با تحرکات نیروی مهاجم تدابیر و تاکتیکهای عملیاتی نوین را به اجرا گذاشتند، خاطر نشان کرد: ناوگروه بیستوسوم نیروی دریایی ارتش متشکل از ناوشکن جمهوری اسلامی ایران جماران و ناو بالگردبر بوشهر که در حال انجام مأموریت و گشتزنی در تنگه بابالمندب و آبهای آزاد بودند، کلیه اقدامات و تحرکات نیروی مهاجم را به قرارگاه عملیاتی رزمایش ارسال کردند.
همچنین دریادار بیغم درخصوص بکارگیری پهپادهای شناسایی در این رزمایش نیز تصریح کرد: امروز ما به این توانی رسیدهایم که تمامی پهپادهایمان را در داخل میسازیم و در این رزمایش نیز علاوه بر تمرینات دریایی، در حوزه پهپادی و شناسایی نیز برنامههایی در دست داریم.
بیغم افزود: بنا بر همکاریهای تنگاتنگی که با سپاه پاسداران در این حوزه داریم، از پهپادهای سپاه نیز در این رزمایش استفاده کردیم.
همچنین انواع زیردریاییهای سبک و سنگین، ناوها و ناوچه های لجستیک و موشک انداز با دریافت فرمان آغاز رزمایش از اسکله منطقه یک نیروی دریایی ارتش جدا و عازم محل های استقرار در مناطق عملیاتی رزمایش شدند.
ناوشکن های البرز، سبلانˈ و همچنین ناو گرز نیز ازجمله رزم ناوهایی هستند که برای شرکت در رزمایش تخصصی دریایی ولایت 91 نیروی دریایی ارتش از منطقه یکم این نیرو به سمت آبهای آزاد عزیمت کردند.
انواع زیردریایی های سبک و سنگین کشورمان در این رزمایش در محدوده شرق تنگه هرمز تا مدار 18 درجه شمالی استقرار داشته و به عملیات گشت زنی، شناسایی و نیز مقابله با تهدیدات پرداختند.
اجرای عملیات هلیبرن ادوات نظامی و تجهیزات نیروها به منظور اجرای عملیات در منطقه عمومی رزمایش از دیگر بخشهای این رزمایش تخصصی بود که به اجرا درآمد.
پرواز و حرکت همزمان بالگردهای نیروی خودی در یک کریدور هوایی و پشتیبانی از شناورهای سطحی و زیرسطحی نیز یکی دیگر از مراحل دومین روز از رزمایش دریایی ولایت 91 بود.
همچنین عملیات مهم مینریزی توسط بالگردها و شناورهای تندرو در مسیر یگانهای مهاجم انجام شد. این عملیات با هدف انهدام شناورهای سطحی و زیرسطحی نیروی مهاجم که قصد نفوذ به آبهای سرزمینی نیروی خودی را داشتند، با موفقیت کامل به انجام رسید.
در ادامه این رزمایش، یگانهای نیروی خودی مستقر در پایگاهها، به محض نفوذ نیروهای مهاجم به آبهای سرزمینی وارد عمل شده و عملیات دفاع ساحلی را طراحی و به اجرا گذاشتند. شناورهای سطحی نیروی خودی نیز در منطقه عمومی رزمایش، با نیروهای مهاجم درگیر شده و ضمن اجرای تیراندازیهای متناوب و غافلگیرانه موجب متواری شدن این نیروها از منطقه شدند.
در این مرحله از رزمایش، زیردریایی فوق سنگین طارق با اجرای ماموریت در آبهای آزاد و فرامنطقه ای، عملیات شناسایی و رهگیری یگان های مهاجم را با موفقیت به اجرا گذاشت.
عملیات مهم مین گذاری توسط بالگردها و شناورهای تندرو در مسیر یگان های مهاجم با هدف انهدام شناورهای سطحی و زیرسطحی نیروی مهاجم که قصد نفوذ به آبهای سرزمینی نیروی خودی را داشتند، با موفقیت کامل به انجام رسید.
در ادامه این مرحله از رزمایش تخصصی دریایی ولایت 91، یگان های نیروی خودی مستقر در پایگاه ها، به محض نفوذ نیروهای مهاجم به آبهای سرزمینی وارد عمل شده و عملیات دفاع ساحلی را طراحی و به اجرا گذاشتند.
همچنین شناورهای سطحی نیروی خودی در منطقه عمومی رزمایش، با نیروهای مهاجم درگیر شده و ضمن اجرای تیراندازی های متناوب و غافلگیرانه بصورت شبانه و روزانه، این نیروها را از منطقه متواری کردند.
پرواز و حرکت همزمان بالگردهای نیروی خودی به منظور پشتیبانی هوایی از شناورهای سطحی و زیرسطحی یکی دیگر از مراحل دومین روز از رزمایش دریایی ولایت 91 بود.
از دیگر برنامههای نیروی دریایی حمله غواصان به یگانهای نیروهای مهاجم و انهدام آنها بود. همچنین علیه شناور سطحی نیروهای مهاجم توسط توپخانههای دریایی شرکت کننده در رزمایش تیراندازی شد که سیستمهای هدایت آتش بر روی ناو نیروهای مهاجم قفل شده و آن شناور که یک هدف واقعی بود توسط توپهای دریایی غرق شد.
تست اژدرهای پیشرفته نیروی دریایی ارتش نیز در چهارمین روز از رزمایش دریایی ولایت 91 با موفقیت انجام شد و این اژدرها توانستند اهداف از پیش تعیین شده را منهدم کنند.
در همین راستا دریادار امیر رستگاری سخنگوی رزمایش، با اشاره به شلیک این اژدرها گفت: دو فروند اژدر پیشرفته از زیردریاییهای کلاس طارق علیه اهداف از پیش تعیین شده شلیک شد. یکی از این اهداف، شناور سطحی و دیگری زیردریایی بود که شناور سطحی یک هدف واقعی و شناور زیرسطحی یک هدف کاذب بود که مشخصات زیردریایی را از خود بروز میداد. هر دو این اژدرها با موفقیت به هدف اصابت و آنها را منهدم کردند.
در چهارمین روز برگزاری رزمایش دریایی ولایت 91، موشک کروز کوتاه برد «نصر» با موفقیت شلیک و به هدف از پیش تعیین شده اصابت کرد.
موشک نصر1 از نوع موشک کروز است که قادر است شناورهای 3 هزار تنی را منهدم کند، این موشک در کلاس موشکهای کوتاه برد است که در حال حاضر قابلیت شلیک از ساحل و انواع شناورها را دارد و در آینده نزدیک امکان شلیک از بالگرد و زیردریایی نیز به قابلیتهای تاکتیکی آن اضافه میشود.
موشک هوشمند و کروز نصر با قرار گرفتن در لایههای دفاع ساحلی میتواند مکمل خوبی برای پدافند ساحلی در کنار سامانههای توپخانهای باشد که قابلیت انهدام شناورهای نفوذکننده به آبهای ساحلی جمهوری اسلامی را خواهد داشت.
از طرف دیگر جدیدترین موشک سطح به هوای نیروی دریایی ارتش با نام «رعد» با موفقیت شلیک شد. موشک رعد کاملاً توسط سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی دریایی ارتش بهینه سازی و بر روی ناو نصب شده است.
این موشک قابلیت شلیک از روی شناور و ساحل را دارد و بارها در رزمایشهای نیروی دریایی ارتش و نیز سپاه از ساحل و از روی شناورها شلیک شده و اهداف دریایی را مورد اصابت قرار داده است.
با ابتکار متخصصان داخلی در زمینه بروزرسانی، ارتقا و تحرکپذیری بیشتر این موشک، با استقرار سامانه راداری بر روی پرتابگر موشک نور، علاوه بر کم حجم شدن این سامانه، قدرت تحرک آن نیز بسیار بالا رفته است. موشک نور همچنین بر روی برخی جنگندههای نیروی هوایی ارتش نصب شده است.
موشک کروز دیگری که در این رزمایش شلیک شده موشک ساحل به دریای قادر بود که در پنجمین روز از رزمایش دریایی ولایت 91 با موفقیت شلیک شد.
موشک قادر با برد بیش از 200 کیلومتر و قابلیت آماده سازی و واکنش سریع میتواند اهداف دریایی از جمله ناوچهها و ناوهای جنگی و اهداف ساحلی دشمن را منهدم کند.
پرواز در ارتفاع پایین، قابلیت تخریب بالا، وزن کم، دقت عمل در انهدام اهداف مورد نظر از ویژگیهای موشک قادر است.
اما نکتهای که در این رزمایش مورد توجه قرار گرفت اعلام شکار دو فروند پهپاد آمریکایی توسط ارتش بود. دریادار امیر رستگاری معاون هماهنگکننده نیروی دریایی ارتش در این خصوص گفت: این پهپادها از خانواده RQ و سری 11 است که یکی در شهریور سال 90 و دیگری در آبانماه امسال شکار شده است.
رستگاری تاکید کرد: این پهپادها توسط پدافند ارتش مورد اصابت و سرنگون شده است و در حال حاضر در مرکز تحقیقات ارتش در حال بررسی است. بسیاری از اطلاعات این پهپادها توسط مرکز جهاد و تحقیقات ارتش تخلیه شده است.
رزمایش بزرگ دریایی ولایت 91 در روز 13 دیماه با دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده، پایان یافت.
* پیامبر اعظم8؛ نبرد با یگانهای نامرئی
رزمایش پیامبر اعظم 8 نیروی زمینی سپاه از روز 5 اسفندماه در منطقه شرق کشور، کرمان، زرند و منطقه عمومی شعبجره، سیریز، طغرلجرد، یزدانآباد و منطقه سنگ آغاز شد.
در مرحله اول رزمایش یگانها از مواضع خود خارج و وارد رزمگاه شدند و توانستند با پشتیبانی آتش هوایی، پشتیبانی اطلاعاتی پهپادها و توپخانه نیروی زمینی سپاه به اهداف خود برسند و با آتش مستقیم به اهداف شلیک کنند.
سیستمهای جنگ الکترونیک نزسا موفق شدند اکثر امواجی که به سیستمهای مختلف برای مختل کردن سیستمهای ارتباطی چند لایه فرستاده شدهاند را شناسایی کنند.
تمامی یگانهای حرفهای اعم از تیپهای زرهی، توپخانه، تکاور و گردانهای تخصصی همچون پدافند، ادوات، جنگ نوین و دیگر واحدهای تخصصی موفق به تصرف مواضع تعیین شده به وسعت 600 کیلومتر مربع و همچنین ترمیم مواضع و انجام عملیاتهای ثبت تیر و رعایت موارد مربوط به استتار و اختفاء شدند.
در حاشیه این رزمایش اسقرار کامل بیمارستانهای صحرائی نیروی زمینی سپاه در راستای ارائه خدمات تخصصی و برپائی اتاق های عمل جراحی در مناطق روستائی و محروم حاشیه منطقه عمومی رزمایش، صورت گرفت.
یگانهای فنی مهندسی مستقر در منطقه عمومی این رزمایش با اصلاح بخشی از راههای مواصلاتی مناطق محروم استان کرمان و ترمیم آنها، زیرساختهای لازم را در جهت محرومیت زدایی از این مناطق فراهم کردند.
جاده سیریز به شبچره یکی از محورهای مواصلاتی بود که با اقدام یگانهای فنی مهندسی سپاه مورد اصلاح و بهره برداری قرار گرفت.
یگانهای جنگ نوین نیروی زمینی سپاه برای اولین بار در این رزمایش به اجرای تاکتیک های خود پرداختند. همچنین پدافندهای سپاه برای اولین بار به تمرین گردانی پرداختند که در این مرحله با اسقرار 34 دستگاه توپ جنگی از هر گردان ارتباط مستقیمی را با پدافند کل کشور برقرار کردند.
همچنین نیروی تخصصی بسیج در قالب گردانهای امام حسین(ع) نیروی زمینی سپاه در منطقه عمومی رزمایش استقرار یافتند و اقدام به تمرین طرح های مربوطه کردند.
مقابله با هلی برن دشمن فرضی و انهدام کامل بالگردهای دشمن متخاصم با استفاده از سلاحهای دوش پرتاپ، گلولههای انفجارشونده در هوا و همچنین مینهای جهنده و در نهایت هجوم نیروهای پیاده به دشمن فرضی هلی برن شده و پاکسازی دشمن فرضی بخش هایی از مراحل اصلی رزمایش بود.
سخنگوی رزمایش پیامبراعظم (ص)8 با اشاره به انهدام پهپادهای دشمن فرضی در این رزمایش بیان کرد: پهپادهای شناسائی و همچنین پهپادهای انتحاری که قابلیت حمله به دشمن فرضی را دارند در بخش های دیگری از این رزمایش مورد بهره برداری و بررسی های عملیاتی قرار گرفتند.
در بخش دیگری از این رزمایش، سلاح دوشپرتاب جدید ضدبالگرد که به طراحی متخصصان داخلی سپاه تولید شده، تست و تحویل یگانها شد.
این سلاح دوش پرتاب با کالیبر 20، سلاحی ضد بالگرد است و هدف را در فاصله 1400 متری مورد اصابت قرار میدهد. دوش پرتاب جدید نیروی زمینی سپاه مشابه خارجی ندارد.
در آخرین مرحله از رزمایش پیامبر اعظم 8 نیروی زمینی سپاه، توپخانههای این نیرو آتش سنگینی بر روی اهداف مشخص ارسال کردند.
در آخرین مرحله از رزمایش پیامبر اعظم(ص)8 نیروی زمینی سپاه، بعد از مقابله پدافند هوایی با پرنده های دشمن و آتش توپخانه، تانکهای T72S و نفربرهای BMP2 اقدام به شلیک موشک به سمت اهداف کردند.
در این مرحله از رزمایش تانک T72S موشک تندر و نفربر BMP2 موشک توسن را به سمت اهداف از پیش تعیین شده شلیک کردند.
موشک تندر میتواند اهداف را در فاصله 4 کیلومتری و موشک توسن اهداف را در فاصله 4.5 کیلومتری منهدم کند.
رزمایش بزرگ پیامبر اعظم(ص)8 نیروی زمینی سپاه پس از دستیابی به اهدافش در هفتم اسفندماه به کار خود پایان داد.