از گذشته تا به حال، عسل به عنوان یک ماده غذایی ارزشمند و سالم که خاصیت درمانی فوقالعادهای دارد، قابل توجه بوده است. انواع عسلهای طبیعی بر اساس عوامل مختلفی مانند نوع گیاه، منطقه تولید و حتی فصل برداشت تقسیمبندی میشوند. با توجه به تنوع پوشش گیاهی و شرایط اقلیمی، انواع عسل منحصر به فرد در ایران تولید میشود که هر کدام خواص و طعم ویژهای دارد. این طبقهبندی به مصرف کنندگان کمک میکند تا بر اساس نیاز و سلیقه خود بهترین نوع عسل را انتخاب کنند و از فواید آن بهرهمند شوند.
انواع عسل را میتوان بر اساس معیارهای مختلفی تقسیمبندی کرد. انواع عسل طبیعی اصل بر اساس شهد گل، نوع تغذیه، منطقه تولید و همچنین زمان برداشت آن، میتوانند خواص متفاوتی نیز داشته باشند. در ادامه انواع عسلها را بر اساس این معیارها لیست کردهایم:
عسل های طبیعی بر اساس نوع شهد گل، به دستههای مختلفی تقسیم میشود. در ادامه برخی از انواع عسلهای طبیعی بر اساس شهد گل را آوردهایم:
در عسل های طبیعی تک گل، زنبورهای عسل شهد یکی نوع گل خاص را جمعآوری و از آن عسل تولید میکنند. برخی از انواع معروف عسل های تک گل عبارتند از:
عسل های چند گیاه به عسل هایی گفته میشود که زنبورهای عسل از شهد گل چندین گیاه مختلف برای تولید عسل استفاده کردهاند. عسلهای چند گیاه معمولاً دارای طعم و عطر متنوعی هستند. همچنین خواص دارویی آنها بیشتر است که میتوانیم به تقویت سیستم ایمنی، بهبود سلامت گوارش و کاهش التهاب اشاره کنیم.
عسلک نوعی عسل طبیعی است که به ویژه در مناطق کوهستانی و جنگلی تولید میشود. زنبورهای عسل علاوه بر جمعآوری شهد گلها، از ترشحات حشرات مانند پسیلها و شتهها که به آنها عسلک میگویند نیز استفاده میکنند. این ترشحات حاوی قندها و مواد مغذی هستند و زنبورها آنها را به عسل تبدیل میکنند.
انواع عسل بر اساس نوع تغذیه زنبورهای عسل به چند دسته مختلف تقسیم میشوند. این تقسیمبندی به دلیل مادهای است که زنبورها از آن برای تولید عسل استفاده میکنند و به تأثیر مستقیم آن بر خواص و طعم عسلها مرتبط است. تغذیههای مصنوعی زنبورها شامل شیره انگور، توت یا محلول آب و شکر میشود.
انواع عسل ها بر اساس منطقه تولید نیز متفاوت است. این دستهبندی به تأثیر شرایط محیطی، نوع گیاهان و گلها و همچنین اقلیم بر کیفیت و طعم عسل مربوط میشود. برخی از انواع عسل ها بر اساس منطقه تولید عبارتند از:
عسل ها بر اساس زمان برداشت نیز به چند دسته مختلف تقسیم میشوند. برخی از عسل ها تنها در فصلهای خاصی از سال تولید میشوند. اما برخی دیگر در تمام طول سال تولید میشوند. خوب است بدانید که قیمت عسل های طبیعی که فقط در ایام خاصی از سال ارائه میشوند بیشتر از عسلهایی است که به صورت همیشگی تولید میشوند.
عسلها دارای خواص متنوعی هستند. به عنوان مثال عسل آویشن و کنار برای تسکین سرفه مفید هستند و عسل آفتابگردان ویتامین E بالایی دارد. در ادامه رایجترین عسلهای بازار را معرفی میکنیم.
عسل کنار، به دلیل منشأ گل درخت کنار، طعم و عطر منحصر به فردی دارد و معمولا تیره رنگ و غلیظ است. این عسل به بهبود سیستم گوارش و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. همچنین در تسکین سرفه و گلودرد مورد استفاده قرار میگیرد و به بدن در مقابله با عفونتها کمک میکند.
این عسل از شهد گلهای آویشن جمعآوری میشود و به خاطر طعم و عطر قویاش شناخته شده است. عسل آویشن به دلیل وجود ترکیبات آنتیباکتریال و ضد قارچی قوی، خاصیت ضد میکروبی قدرتمندی دارد و میتواند در درمان عفونتهای تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی و سرفه مؤثر باشد. این عسل در کاهش التهاب، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش درد گلو نیز مفید است.
عسل مرکبات غنی از آنتیاکسیدانها است که به محافظت از سلولها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد کمک میکند و میتواند به بهبود سیستم ایمنی بدن و کاهش التهاب منجر شود. خواص بالقوه ضد میکروبی این عسل، ناشی از ترکیباتی مانند پراکسید هیدروژن، میتواند در مبارزه با باکتریها و قارچها مؤثر باشد. خوب است بدانید که عسل مرکبات در بهبود سلامت گوارش و بهبود زخم نیز مفید واقع میشود.