مرتضی صفوی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی فارس، افزود: چاقی كه خود زمینهساز بسیاری از بیماریهای مزمن است به یك اپیدمی جهانی تبدیل شده است در حال حاضر بیش از یك میلیارد نفر بزرگسال در سراسر جهان اضافه وزن دارند كه 300 میلیون نفر آنها از نظر بالینی چاق محسوب میشوند و در كشورهای در حال توسعه سوء تغذیه ناشی از كمبود دریافت مواد مغذی در كنار دریافت بیش از حد تغذیهای است.
وی گفت: چاقی بخشهای مختلف جامعه را در معرض خطر قرار داده است به طوری كه این كشورها را در یك گذار تغذیهای قرار داده یعنی در حالی كه هنوز درگیر كمبودهای تغذیهای هستند و با مشكلات ناشی از پرخوری اضافه وزن، چاقی و بیماریهای مرتبط با آن نیز رو به رو شدهاند.
صفوی گفت: مشكلات ناشی از سوء تغذیه به شكل كوتاه قدی، كم وزنی و لاغری در كودكان زیر 5 سال كشور و كمبود ریز مغذیها در افراد جامعه وجود دارد و از سوی دیگر پرخوری و تغییرات الگوی مصرف غذا به صورت افزایش مصرف مواد قندی و چربی موجب افزایش شیوع بیماریهای مزمن شده است.
این متخصص تغذیه اضافه كرد: مهمترین عوامل خطری كه در بروز و شیوع این بیماریها نقش دارند شامل پرفشاری خون، كلسترول بالا، چاقی، بیتحركی، مصرف ناكافی میوه، سبزی و استعمال دخانیات كه بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت مسبب بیش از نیمی از بار بیماریها در جهان هستند و با بهبود شیوع زندگی از طریق اصلاح عادات غذایی، افزایش فعالیت جسمانی و پرهیز از مصرف دخانیات قابل پیشگیری هستند.
وی افزود: نقش الگوی صحیح مصرف موادغذایی و پیشگیری از این بیماریها به اثبات رسیده است و به دلیل الگوی نامتعال مصرف این بیماریها روند رو به افزایشی را در كشور طی میكنند كه باتوجه به اینكه موفقیت در كاهش بروز بیماریهای مرتبط با تغذیه جزء با ارتقای آگاهیهای تغذیهای و ایجاد رفتارهای مناسب تغذیهای امكان پذیر نیست هر گونه اقدام در راستای روشنگری و آموزش تغذیهای خدمتی بزرگ در این زمینه به حساب میآید.
صفوی گفت: رهبری اسلامی با تأكید در بررسی ابعاد مختلف اصلاح الگوی مصرف این اقدام را گامی اساسی در روند پیشرفت و عدالت دانستند چرا كه بیماری اسراف از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، آسیبها و مشكلات گوناگونی به وجود آورده است و آینده كشور را دچار تهدید میكند.
این متخصص تغذیه ادامه داد: غذا و تغذیه از ابعاد اساسی زندگی، سلامت و رفاه در جامعه است و تأمین غذای كافی و توجه به كمیت و كیفیت الگوی غذای مصرفی نیز تضمین كننده سلامت تغذیهای جامعه است كه سلامت تغذیه را میتوان محور اصلی توسعه نامید و سوء تغذیه را عامل بازدارنده فرایند توسعه كشور نام برد.
وی افزود: تولید، عرضه غذا و امكان دسترسی تمام مردم جامعه ایران به غذای كافی مطلوب، سالم و برخورداری از سلامت تغذیهای از برنامههای توسعه ملی جمهوری اسلامی ایران است.
صفوی اضافه كرد: با استفاده از تعبیر «زندگی در سلامت و رفاه» به عنوان یكی از مؤلفههای توسعه انسانی حصول به سطح مناسبی از سلامت و امنیت غذا و تغذیهای یكی از مقاصد جدی در سیاستگذاریهای ملی و زیرملی شناخته میشود. بنا به تعریف امنیت غذایی وقتی وجود دارد كه «همه مردم در تمام اوقات دارای دسترسی فیزیكی و اقتصادی به غذای كافی، سالم و مغذی برای تأمین نیازهای تغذیهای و ترجیحاً غذایی»خود باشند.