مراقب دراكولا باشید

مجموعه : علمی
مراقب دراكولا باشید

 

جام جم آنلاین: ‌رفتن به سواحل شمالی كشور و استفاده از دریا یكی از تفریحات فصل گرماست. اما گاهی مسافرانی كه از شمال برمی‌گردند زخمی روی صورت با خود سوغاتی می‌آورند كه از یك طرف پیشانی آنها شروع شده، از روی یكی از چشم‌ها رد شده و تا نزدیك گونه ادامه پیدا می‌كند. گاهی هم این زخم روی گردن و سینه است.

معمولا هم این افراد علت این زخم را نمی‌دانند و به خاطر ندارند چگونه سر و صورتشان زخمی شده است. زخمی كه تا یك ماه فرد را آزار می‌دهد و پس از كنده شدن پوست هم شاید تا ماه‌ها جای آن باقی بماند.

این زخم یادگار عبور دراكولا از روی بدن است. البته این دراكولا حشره‌ای‌ است كه تنها اندكی بزرگتر از مورچه است. پدروس یا دراكولا حشره‌ای از خانواده سوسك‌هاست. بدن این حشره باریك و كشیده همراه با بالپوشی كوتاه است این حشره‌ها می‌توانند بدوند و پرواز كنند.

این دراكولا گاز نمی‌گیرد حتی نیش هم نمی‌زند بلكه فقط له‌كردن حشره روی پوست ایجاد ضایعه می‌كند. در اثر له شدن این حشرات ماده فعالی كه در همولنف آنها بطور طبیعی وجود دارد سطح پوست را آغشته كرده موجب بروز بیماری می‌شود.

نقاط باز بدن مثل صورت، دست‌ها، ساعدها و پاها بیشترین آسیب را از این حشره می‌بینند. پس از له كردن حشره روی پوست ضایعه‌ای ایجاد می‌شود كه به سرعت به دیگر قسمت‌های بدن منتقل می‌شود.

درمان

تا به‌حال بیش از 30 تركیب دارویی برای درمان این عارضه مورد استفاده قرار گرفته است. با وجود این هنوز دارویی با اثر قطعی و اختصاصی برای درمان آن وجود ندارد. تمام شیوه‌های درمانی مبتنی بر تخفیف و تعدیل زخم است. در بین روش‌های مختلف درمانی خنثی نمودن اثر سم در مراحل اولیه تماس تاثیر خود را نشان داده است اما چون اكثر مردم زمان و مكان تماس با سم را به‌خاطر نمی‌آورند معمولا پس از بروز علایم متوجه ابتلای خود می‌شوند در نتیجه كاربرد این شیوه‌ها چندان موثر نیست. به عنوان مثال استفاده از ید در مراحل اولیه پس از آلودگی به سم موجب خنثی شدن اثر سم می‌شود اما در مراحل بعد از شروع عارضه تاثیری نخواهد داشت.

تاول‌های ناشی از گزش این حشره درمان خاصی ندارد و فقط محل ضایعه را باید با آب سرد و صابون مرتب شستشو داد. اكثر مردم برای درمان آن از الكل سفید استفاده می‌كنند در حالی كه آب و صابون بهتر است. برخی پزشكان برای بهبود سریع‌تر در مراحل اولیه قبل از زدن دانه‌ها، پمادهای كورتن دار و آنتی بیوتیك تجویز می‌كنند كه می‌تواند در بهبود زخم موثر باشد.

با این وجود كاربرد كرم كورتیزون و استفاده از آنتی بیوتیك‌ها پس از این مرحله تاثیری ندارد. استفاده از آنتی ‌هیستامین موجب كاهش شدت علایم و جلوگیری از خارش می‌شود و به كمك آن و مسكن زمان بهبود 10 روزه را می‌توان تحمل كرد.

پیشگیری

برای كنترل حشره و جلوگیری از هجوم آن اولین روش نصب توری و پشه بند در محل خواب است. كاهش تعداد لامپ‌های روشن و كم‌كردن شدت نور، پاكسازی علف‌های هرز و دیگر گیاهان بویژه گیاهان پوسیده از محل نصب چادر و استفاده از حشره كش برای سمپاشی روی چادر از دیگر روش‌های مبارزه با این حشره خونخوار است.

گردشگرانی كه در چادرهای خود اقامت می‌كنند و لباس‌های شسته را در فضای باز آویزان می‌كنند قبل از جمع كردن آنها باید آنها را تكانده و قبل از پوشیدن دقیقا بازرسی كنند تا حشره از طریق لباس وارد بدن نشود.

یادتان باشد اگر دراكولا را  روی بدن خود دیدید برای جلوگیری از آسیب تا حد ممكن باید حشره را از روی عضو بدن بپرانید و اگر دست و یا عضو دیگری آلوده شد حتما آن را با آب و صابون بشویید.