محققان یونانی میگویند، در افراد مبتلا به کمبود پتاسیم خون، مشکلاتی در عملکرد عضلات حیاتی بدن وجود دارد. علائم میتواند از ضعف خفیف تا فلج جدی عضله باشد.
این تحقیق روی افرادی که بیش از حد کولا مینوشیدند (2 تا 9 لیتر در روز)، انجام شد.
دو تا از این بیماران، زنان بارداری بودند که برای مقدار پایین پتاسیم خون به بیمارستان مراجعه کرده بودند.
یکی از آنها زن 21 سالهای بود که روزی 3 لیترنوشابه کولا می نوشید و از خستگی، نداشتن میل به غذا و استفراغ دائم شکایت داشت. نوار قلبی وی حاکی از گرفتگی قلب بود و آزمایش خون او مقدار کم پتاسیم را نشان میداد.
دومین بیمار زن باردار دیگری بود که حدود 10 ماه، روزانه بیش از 7 لیتر کولا نوشیده بود. در این بیمار نیز سطح پتاسیم خون پایین بود و از ضعف عضلانی رنج میبرد. هر دو بیمار پس از حذف نوشابه از رژیم غذاییشان و با دریافت پتاسیم خوراکی یا عضلانی، بهبودی کامل پیدا کردند.
دکتر Moses Elisaf از دانشگاه Loannina در این باره گفت:
ما بیشتر از هر زمان دیگری نوشابه مصرف میکنیم و مشکلات زیادی از نظر سلامتی به دلیل استفاده از این محصول نصیبمان شده است که شامل: مشکلات دندانی، پوکی استخوان، ایجاد سندرم متابولیک و دیابت می باشد.
همچنین شواهد نشان میدهد که استفاده ی زیاد از نوشابه موجب ایجاد هیپوکالیما (کمبود پتاسیم خون) میگردد.
دکتر Elisaf همچنین گفت: سه عامل مشترک در نوشابهها وجود دارد که شامل: گلوکز، فروکتوز و کافئین است و میتوانند موجب هیپوکالمیا شوند. نقش هر کدام از این مواد در بروز هیپوکالمیا از طریق مصرف نوشابه هنوز مشخص نیست و ممکن است از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت باشد. اما به نظر میرسد که کافئین بیشترین نقش را دارد.
این نتیجه با مطالعات دیگری که روی محصولاتی با سطح بالای کافئین، اما بدون گلوکز و فروکتوز انجام شده است، نیز به دست آمده است.
توجه کنید: که نوشابههای بدون کافئین نیز میتوانند موجب هیپوکالمیا شوند، زیرا فروکتوزی که در داخل آنها وجود دارد، میتواند موجب اسهال و از دست دادن پتاسیم بدن شود.