آنجا كه گوشت مرغ محیطى بسیار مساعد براى رشد باكترى ها است نگهدارى صحیح از آن براى حفظ سلامتى خانواده اهمیت فراوانى دارد. گوشت مرغ تازه را خوب بشویید و سپس چنانچه قصد دارید آن را همان روز و یا حداكثر روز بعد بپزید مرغ را بلافاصله در یخچال قرار دهید. گوشت مرغ خام نباید بیش از دو روز در یخچال نگهدارى شود. اگر قصد دارید آن را بیشتر نگاه دارید مرغ را در فریزر قرار دهید. براى ذوب كردن یخ مرغ قبل از طبخ نیز هرگز آن را در دماى معمولى اتاق نگذارید بلكه از شب قبل مرغ را در یخچال قرار دهید تا به تدریج ذوب شود. این كار مانع رشد باكترى ها در لایه هاى سطحى گوشت مرغ خواهد شد و یا در صورتى كه در منزل مایكروفر دارید بهترین راه ذوب یخ گوشت مرغ استفاده از درجه ذوب یخ مایكروفر است.
گوشت مرغ پخته را نیز در سردترین قسمت یخچال نگهدارى كنید و ظرف دو تا سه روز مصرف كنید.
– براى پختن مرغ به روش آب پز مقدار كمى آب استفاده كنید و مرغ را بر روى حرارت ملایم بپزید. به این ترتیب مرغ شما لذیذتر مى شود.
– براى معطركردن مرغ هنگام پخت مى توانید از چند برگ سبزى معطر مانند ترخان، نعنا یا برگ بو و رزمارى استفاده كنید. همچنین سبزیجاتى مانند سیر، پیاز، فلفل دلمه اى و كرفس براى معطركردن مرغ و خوش طعم كردن آب حاصل از پخت آن مناسب هستند. اما اگر هیچ یك از این سبزیجات را در اختیار ندارید چند عدد هویج و یك قاشق مرباخورى ادویه كارى به آن بیفزایید.
روش دیگر پخت مرغ بدین صورت است كه اول مقدارى پیاز و كرفس و هویج را خرد كرده و داخل ظرف ریخته بعد مرغ را بدون آب داخل قابلمه گذاشته و كمى نمك، فلفل و زردچوبه به آن اضافه كنید. و بدون آب با حرارت ملایم و با درب بسته بگذارید مدت ۲۰ دقیقه با آب موجود در خود مرغ بخارپز شود سپس ۵۰ گرم كره به آن اضافه كرده ، (در صورت تمایل از رب نیز مى توانید استفاده كنید) و تفت دهید سپس یك لیوان آب به آن افزوده و مى گذاریم خوب جا بیفتد.
– براى سوخارى كردن مرغ ابتدا آن را با یك عدد پیاز و مقدار كمى آب بر روى حرارت ملایم اجاق گاز قرار دهید تا نیم پز شود. سپس قطعات مرغ را در یك صافى خالى كنید تا آب اضافى آنها گرفته شود. سپس زرده تخم مرغ را روى قطعات مرغ مالیده و آن را داخل پودر سوخارى بغلتانید حال مى توانید آنها را در روغن سرخ كنید.
– براى تخت كردن گوشت سینه یا ران مرغ براى طبخ غذاهایى مثل شنیسل آن را پس از جداكردن از استخوان در میان دو لایه كیسه فریزر قرار دهید و با وردنه روى آن ضربه بزنید. سپس با غلتاندن وردنه بر روى گوشت مرغ آن را باز كنید. كیسه فریزر مانع متلاشى شدن گوشت لطیف مرغ مى شود.
– براى خوش رنگ شدن مرغ سرخ كرده مقدار كمى زعفران به روغن مصرفى اضافه كنید.
– تخم مرغ ها را در یخچال و درون بسته بندى درپوش دار یا ظروف دربسته نگهدارى كنید چون تخم مرغ به راحتى بوى مواد مختلف موجود در یخچال را از منافذ پوست خود جذب مى كند. براى پیشگیرى از بیمارى هایى مانند سالمونلا (حصبه) تخم مرغ ها را هنگام مصرف خوب بشویید و پس از شكستن تخم مرغ ها دست خود را بلافاصله خوب بشویید. همچنین بهترین روش براى پیشگیرى از ابتلا به بیمارى هاى مشترك آب پز كردن تخم مرغ ها است.
– براى آب پز كردن تخم مرغ هایى كه پوستشان ترك خورده قبل از انداختن تخم مرغ داخل آب آن را در یك كیسه فریزر قرار داده و هر كیسه را گره بزنید. به این ترتیب از خروج مواد داخل تخم مرغ از ترك پوسته پیشگیرى مى كنید. یك روش دیگر استفاده از كاغذ آلومینیوم است. تخم مرغ را در یك قطعه كاغذ آلومینیوم بپیچید و سپس در آب بیندازید و به راحتى بپزید.
– براى تهیه تخم مرغ نیمرو و بدون استفاده از روغن براى كسانى كه رژیم غذایى بدون چربى دارند، ابتدا مقدارى آب را با كمى نمك و سركه در ظرفى ریخته به جوش بیاورید. سپس تخم مرغ را در ظرفى بشكنید و پس از اطمینان از سالم بودن آن تخم مرغ را در آب در حال جوش بیندازید. پس از بسته شدن و پختن تخم مرغ آن را در یك صافى بریزید تا آب اضافى گرفته شود و پیش از سردشدن تخم مرغ سرو نمایید.
– براى تشخیص تازگى تخم مرغ به پوست آن توجه كنید. پوست تخم مرغ تازه زبر است اما پوست تخم مرغ كهنه صاف و صیقلى است.
یك راه دیگر براى تشخیص تازگى تخم مرغ انداختن آن در یك لیوان آب است. اگر تخم مرغ در آب ته نشین شود تازه است و چنانچه در وسط لیوان شناور شود به اندازه كافى تازه است اما اگر بر روى سطح آب بماند كهنه و مانده است.
– براى تشخیص تخم مرغ خام از پخته آن را بچرخانید. اگر به سرعت دور خود بچرخد پخته است