نوروز، این آئین کهن ایرانیان با تمام شکوه و زیباییهایش در راه است.
نوروز مسیری سه هزار ساله را از فراز و نشیبهای فراوانی گذرانده و اینک به ما رسیده است و از این پس نیز بیشک پس از ما به آیندگان این مرز و بوم خواهد رسید.
ایرانیان در هر جای این کره خاکی که باشند، فرا رسیدن نوروز را جشن میگیرند تا در کنار هم آرزوی سالی سرشار از خوبی و خوشی را برای یکدیگر از خداوند بخواهند.
«نوروز یعنی، روز صفا، پاک شدن زمین از بدیها، کینهها، کدورتها و دلتنگیها. روز سپاسگزاری از موهبات، نعمات و الطاف بیکران خداوند عالمیان است.»
آئینهای زیبا، جذاب، به یادماندنی و با شکوه نوروز از گذشته و از پیشینیان تاکنون وجود داشته و اینک به ما رسیده است.
از جمله آداب و رسوم رایج و مرسومی که از دیرباز تاکنون وجود داشته به مراسمی همچون: «خانه تکانی کردن»، «آمدن حاجیفیروز»، «مراسم چهارشنبه سوری»، «چیدن سفره هفت سین»، «دید و بازدید از اقوام و آشنایان» و «مراسم سیزده بدر» میتوان اشاره کرد.
هر ساله در میان ایرانیان این سنت رایج بوده که نزدیک پایان سال و فرا رسیدن سال جدید و عید سعید باستانی، خانوادهها به «خانهتکانی» مشغول میشدند.
خانه تکانی را به خاطر اینکه آلودگی و ناپاکی در سال جدید وجود نداشته باشد، انجام میدهند.
همه مردم تمام وسایل خانه را تمیز میکنند به امید آنکه سال جدیدی که در راه است، سرشار از پاکی، عشق و آرامش باشد.
«حاجی فیروز» نیز یک شخصیت قدیمی است که خود را به شکل و شمایل ساده در میآورد و با پوشیدن لباس قرمز، در خیابانها و کوچهها آواز میخواند و به پایکوبی میپردازد تا بدین شکل آمدن بهار و آغاز جشنهای فرا رسیدن سال نو را به دیگران تبریک و شاد باش بگوید.
«چهارشنبه سوری»، مراسمی است که در شب آخرین چهارشنبه هر سال اتفاق میافتد.
در واقع زمانی که آفتاب روز سه شنبه آخر سال به غروب خودش نزدیک میشود، مردم براساس سنتی دیرینه در خارج از خانه، در مکانی مناسب با بوتهها آتشی درست میکنند و براساس رسم و رسوم قدیمی از روی آن آتش میپرند.
و اما مراسم «چیدن سفره هفت سین»، در آغاز سال نو و خواندن دعای تحویل سال، فضای روحانی و ملکوتیای را به خانهها و خانوادهها میبخشد.
اعضای خانواده در کنار هم، پیش روی سفره هفت سین مینشینند، دعای تحویل سال را زیر لب زمزمه میکنند، برای یکدیگر آرزوی سلامتی، تندرستی و موفقیت مینمایند و از خدای خویش طلب میکنند که سال جدید، سالی سرشار از خیر و برکت و شادی باشد.
سفره هفت سین، سفرهای است که در آن 7 چیز میچینند که با حرف «سین» آغاز میشود از جمله: سیب، سبزه، سنجد، سیر، سرکه، سماق و سکه که خیر و برکت سفره محسوب میشود.
«دیدن اقوام و آشنایان»، در اولین روز بهار و دید و بازدیدهای نوروزی و سرزدن به بزرگترهای فامیل، پدر بزرگ، مادربزرگ و غیره از دیگر آئینهای زیبای نوروز به حساب میآید.
آخرین مراسم و آئین کهن ایرانیان در نوروز، «مراسم سیزده بدر» نامیده شده است.
پارک، صحرا، باغ و هر جای خوش آب و هوایی که سبزه، بوته و درختی در آنجا هست ساکن میشوند، غذایی میخورند و سپس بعدازظهر به منازل خودشان بازمیگردند و بدین ترتیب این روز را نیز به پایان میرسانند و آرزو میکنند که تمام ایام سال شاد، فرخنده، خوشحال و موفق باشند.
بدینگونه نوروز با تمام زیباییهایش آغاز میشود تا سال جدیدی شکل بگیرد و همه برای داشتن سالی زیبا و مملو از مهربانی، صفا، یکدلی، همدلی، همزبانی و به دور از کینه و کدورت برای یکدیگر آرزوهای صمیمانه و عاشقانه میکنند.
پایگاه فرهنگی هنری تکناز