مدیركل اداره دامپزشكی خراسان رضوی گفت: 49 درصد عوامل بیماریزا به صورت مشترك بین حیوان و انسان قابل انتقال است.
دكتر محسن دستور روز یكشنبه در همایش اطلاع رسانی بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان، در مشهد افزود: بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی از هزار و 709 مورد عامل بیماریزا 832 مورد مشترك بین انسان و حیوان شناخته شده است.
بر این اساس و با توجه به نیاز مبرم به فراورده های دامی، پیشگیري از بیماریهای قابل انتقال بین دام و انسان از حساسیت و اهمیت ویژه ای برخوردار است.
او با اشاره به اقدامات انجام شده در خصوص كاهش بیماریهای دامی و متعاقب آن موارد انسانی افزود: در این خصوص طی پارسال شش میلیون راس گوسفند و بز و 220 هزار راس گاو در استان خراسان رضوی واكسینه شدند.
جهت كنترل سه بیماری “سل،بروسلوز و هاری” دامهایی كه مشكوك بوده و یا با آزمایشات مربوطه، تست انها مثبت باشد معدوم شده و غرامت آن به دامدار پرداخت میشود.
مبلغ غرامت كه قبلا برای حذف و معدوم سازی دامهای آلوده و مشكوك به بیماری به دامدار پرداخت می شد حداكثر 100 هزار تومان بود اما طبق مصوبه دولت اكنون 75 درصد قیمت واقعی دام به دامدار پرداخت می شود.
مدیركل دامپزشكی خراسان رضوی گفت: بدین ترتیب طی پارسال 970 میلیون ریال برای غرامت بیماری سل و تب مالت، 110 میلیون ریال برای هاری و یك هزار و 150 میلیون ریال برای بیماری آنفلوانزای مرغی پرداخت شده است.
در همین راستا هم اكنون 50 درصد سگهای ولگرد نیز شناسنامه دار شده اند و با اقدامات انجام شده موارد مثبت هاری در سگها به 13 مورد مثبت در استان خراسان رضوی طی سال گذشته كاهش یافته است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی مشهد هم در این نشست گفت: با توجه به نیاز روزافزون به دام و فراورده های آن، مبارزه و كنترل بیماریهای مشترك بین انسان و حیوان از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
تب مالت، بروسلوز«تب مالت»، كیست هیداتیك، سالك، شاربن«سیاه زخم» و هاری شایعترین بیماریهای بین انسان و دام هستند.
موارد ابتلا به تب مالت بخاطر مصرف شیر و لبنیات غیرپاستوریزه در استان خراسان رضوی سه هزار و 500 نفر گزارش شده است.
در خصوص بیماری هاری نیز از سال 1382 تاكنون موردی در استان خراسان رضوی مشاهده نشده و كیست هیداتیك نیز كه از طریق سگ و گربه به انسان منتقل میشود به 99 مورد كاهش یافته است.
موارد ابتلا به بیماری شاربن یا سیاه زخم هم كه 95 درصد آن نوع پوستی است و پنج درصد به شكل ریوی بروز مییابد نیز به هشت مورد در استان كاهش یافته است.
طبق آخرین اطلاعات، طی دو سال گذشته موارد ابتلا به بیماری سالك هم در كشور 30 درصد، حیوان گزیدگی 10 درصد و تب مالت 35 درصد افزایش داشته كه قوی تر شدن سیستم آماری میتواند از علل ثبت این اطلاعات باشد.
پایگاه فرهنگی هنری تکناز