با سلام و ضمن عرض تبریک بمناسبت فرا رسیدن سال نو و با توجه به احتمال خرید ماهی قرمز جهت سفره های هفت سین شما عزیزان و دوستان خوبم در گروه پرشین استار موارد ذیل را جهت رعایت بهداشت فردی و همچنین ادامه حیات این جانداران زیبا جهت اطلاع شما و همچنین در خصوص نحوه نگهداری ماهی قرمز شب عید حضورتان یادآور می شویم.
كارشناسان دامپزشكی طی نظارتهای ادواری كه از مراكز تهیه، تكثیر و پرورش ماهیان بهعمل میآورند ضمن نمونهبرداری از آب و ماهی موارد بیماریهای ویروسی، باكتریایی، انگلی و قارچی را كه از سوی سازمان بهداشت جهانی (OIE) به عنوان بیماریهای اولویتدار اعلام شده است را در آزمایشگاه مورد بررسی قرار داده و با موارد غیربهداشتی برخورد میكنند.
همچنین شرایط اختصاصی حمل و نقل جهت این مراكز در نظر گرفته شده است كه ماهیها با خودروهای مناسب و بهداشتی به مراكز عرضه انتقال داده شوند كه درصورت عدم رعایت بهداشت، این موجود زنده نیز میتواند همانند سایر موجودات، بیماریزا شود كه مهمترین آنها بیماریهای گوارشی و زخمهای پوستی هستند.
در همین ارتباط كودكان، افراد مسن و كسانی كه دچار نقص سیستم ایمنی هستند، از سایرین حساسترند.
همچنین از میان بیماریهای مشترك بین آبزیان و انسان كه ممكن است مخاطرات بهداشتی به همراه داشته باشد میتوان به اریزپیلوئید، ویبریوز، سالمونلوز، میكوباكتریوم ماریوم، كلوستریدیوم بوتولینوم، یرسینیوز و … اشاره كرد.
ماهی قرمز كه نام علمی آن كاراسیوس اوراتوس است و از خانواده كپور ماهیان بوده، خاستگاه اولیه آن كشور چین است كه با گذشت زمان به نقاط دیگر جهان بالاخص ایران معرفی شده است تا آنجایی كه هر ساله میلیونها قطعه ماهی قرمز بر سر سفرههای هفتسین ما ایرانیان میآیند.
ماهی قرمز به عواملی نظیر هوا، دما، آب و غذا به مقدار مناسب نیاز دارد تا هم خود سالم بماند و هم احتمالا سلامتی ما را به مخاطره نیندازد.
ماهی قرمز در دمای بالای 25 درجه سانتیگراد آسیبپذیر بوده و تغییرات ناگهانی دما باعث مرگ آنها میشود مناسبترین دما برای این ماهی بین 10 تا 25 درجه سانتیگراد است.
ماهیها به اكسیژن موجود در هوا احتیاج مبرم دارند و این اكسیژن از طریق سطح هوایی كه با آب در تماس است وارد ظرف نگهداری ماهی میشود.
بنابراین هر چه سطح مقطع بالای تنگ بزرگتر باشد، اكسیژن بیشتری به ماهی میرسد.
استفاده از آب شهری برای ماهی قرمز مشكل خاصی ایجاد نمیكند فقط جهت خارج شدن كلر، قبل از عوض كردن آب ظرف حاوی ماهی، بگذارید كه آب بهمدت حداقل 24 ساعت در ظرف مجزا بماند كه با این عمل هم كلر موجود در آب از بین رفته و هم آب دمای محیط را پیدا میكند.
بهتر است هر هفته یك یا دو نوبت و فقط نیمی از آب ظرف ماهی تعویض شود.
اگر در شبانه روز یك یا دو نوبت غذا به ماهی بدهیم، نیاز آن بر طرف میشود. غذاهای كم پروتئین و سرشار از كربوهیدرات در این میان مناسب هستند و حدالامكان از غذاهای آماده آنهم به اندازهای كه در آب باقی نماند بهتر است استفاده شود.
1- سعی کنید ماهی را از مراکز مجاز که دارای مجوز فروش موقت ماهی زینتی می باشند تهیه نمائید و از خرید ماهی از دست فروشن و دوره گردان خودداری نمائید چون هم از نظر بهداشتی مشکل آفرین می باشد و هم بخاطر نگهداری ماهی در شرایط بد اینگونه ماهیها دارای عمر کوتاهی می باشند.
2- مراکز بهداشتی مراکزی هستند که دارای مکانهای مسقف بوده و دارای لوازم شستشو و ضد عفونی مناسب می باشند.
3- اگر می خواهید ماهی قرمز را بمدت طولانی در خانه یا کنار سفره هفت سین نگهداری کنید، برای هر ماهی یک لیتر آب در نظر بگیرید.
4- از ظروف دهان گشاد برای نگهداری ماهی استفاده نمایید.
(فضای مورد نیاز برای هر ماهی دو برابر حجم آب می باشد).
5- بهترین PH آب 7.5- 6.8 و بهترین دمای آب نگهداری ماهیان زینتی 26-22 درجه سانتی گراد می باشد.
6- آب ماهی ها را تماما عوض نکنید و در هر بار تعویض آب مقدار 25% کل آب را تعویض نماید.
(بطور متوسط در هر هفته 10% آب را عوض نمائید).
7- برای ضد عفونی ظروف نگهداری ماهی از نمک طعام3% و یا پرمنگنات پتاسیم، پرکلرین و بتادین می توان استفاده کرد.
8- جهت تغذیه ماهیان از غذا های آماده که در فروشگاههای عرضه ماهی زینتی وجود دارد استفاده نمائید.
9- از خرید ماهیان مریض و بی حال و دارای لکه های سفید روی پوست بدن خودداری نماید.
در صورت مریض شدن ماهی و یا تلفات مورد را سریعا از مابقی ماهی ها جدا نماید.
10- اگر سابقه بیماری پوستی ( آلرژی) دارید برای دست زدن به ماهی و ظروف نگهداری ماهی از دستکش استفاده نمائید.
11- کودکان خود را از دست زدن و بازی کردن با ماهی باز دارید، زیرا ممکن است عوامل بیماری زا احتمالی را به چشم و دهان خود منتقل نمایند.
12- آب تعویضی ماهی را مستقیما در چاه تخلیه نمائید و از ریختن آن در معابر عمومی و یا باغچه خودداری نمائید.
13- از اضافه کردن ماهی جدید تا حصول اطمینان از سلامتی آن به مابقی ماهیها خودداری نمائید.
14- اگر از آب شرب شهری استفاده می کنید باید جهت کلرزدایی آب مورد استفاده چند ساعت در هوایی آزاد قرار داده شود تا کلر موجود در آب از بین برود.
و سپس این آب کلرزدای شده را به آب ماهیان اضافه نمائید.
مثل ماهی سرزنده
مثل سبزه شاداب و زیبا
مثل سمنو شیرین
مثل سنبل خوشبو
مثل سیب خوش رنگ
و مثل سکه با ارزشمند باشید
پیشــاپیش ســال نــو بــر شمــا مبــارک
پایگاه فرهنگی هنری تکناز