10 کشته و 68 مجروح در انفجار استانبول؛‌ هنوز هیچ گروهی مسوولیت حمله انتحاری را نپذیرفته

مجموعه : اخبار حوادث
10 کشته و 68 مجروح در انفجار استانبول؛‌ هنوز هیچ گروهی مسوولیت حمله انتحاری را نپذیرفته

شش کشته و ۵۳ مجروح در انفجار استانبول؛‌ هنوز هیچ گروهی مسوولیت حمله انتحاری را نپذیرفته روز یکشنبه بر اثر انفجاری که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه آن را بمب گذاری «تروریسمی» خواند، در خیابانی شلوغ در مرکز استانبول، شش نفر کشته و ۵۳ نفر زخمی شدند.

 

فیلم‌های ویدئویی به دست آمده توسط رویترز لحظه وقوع انفجار در ساعت 4:13 بعد از ظهر (12:13 صبح به وقت AEDT) را نشان می‌دهد که آوارها به هوا پرتاب می‌ شوند درحالی که چندین نفر روی زمین دراز کشیدند و برخی دیگر فرار می‌کنند.

 

ساعاتی پس از انفجار، فوات اوکتای معاون رئیس جمهور از محل حادثه بازدید کرد تا آخرین آمار تلفات و مجروحین را اعلام کند و قول داد که موضوع را خیلی سریع حل کند.

 

مقامات بعدا گفتند که یک کارمند وزارت دولت و دخترش در بین کشته شدگان هستند. علاوه بر این پنج نفر در بخش مراقبت های ویژه در بیمارستان بستری هستند که حال دو نفر از آنها وخیم است.

 

پس از این حادثه طبق گزارش های اعلام شده اولین مظنون در ساعات اولیه روز دوشنبه دستگیر شد.

 

سلیمان سویلو وزیر کشور در بیانیه‌ای که توسط خبرگزاری رسمی آنادولو پخش شد، گفت: فردی که بمب را جاسازی کرده بود، دستگیر شد.

10 کشته و 68 مجروح در انفجار استانبول؛‌ هنوز هیچ گروهی مسوولیت حمله انتحاری را نپذیرفته

وی گفت: «طبق یافته های ما، سازمان تروریستی پ.ک.ک ( حزب کارگران کردستان ) مسئول این انفجار تروریستی می‌ باشد.

 

رئیس جمهور اردوغان “حمله شرورانه” به میدان استقلال استانبول را محکوم کرد.

 

اردوغان در یک کنفرانس مطبوعاتی قبل از پرواز به اندونزی برای اجلاس سران گروه 20 اعلام کرد: « امروز هم همچون دیروز و فردا هر اقدامی برای شکست ترکیه و مردم ترکیه از طریق تروریسم شکست خواهد خورد».

 

وی گفت: مردم ما می توانند مطمئن باشند که مجرمان این انفجار دردناک تروریستی آن گونه که باید مجازات خواهند شد.

وی در ادامه افزود: «این اشتباه است که بگوییم بدون شک یک حمله تروریستی است، اما بررسی ها و اطلاعات اولیه فرماندار من این است که این جریان بوی تروریسم می دهد.

بکیر بوزداغ وزیر دادگستری به یک شبکه تلویزیونی گفت که بازرسان بر روی زنی تمرکز کرده اند که حدود 40 دقیقه روی نیمکتی در کنار صحنه انفجار نشسته بود. انفجار تنها چند دقیقه پس از خروج او رخ داد. او گفت که هویت او هنوز معلوم نیست و مشخص نیست چه گروهی ممکن است پشت این حمله باشد.

 

گروه حزب کارگران کردستان 

پ‌ک‌ک که توسط آنکارا و متحدان غربی آن در فهرست سیاه گروه‌های تروریستی قرار گرفته است، از دهه 1980 تاکنون اقدام به ایجاد شورش‌ های مرگبار برای خودمختاری کردها در جنوب شرقی ترکیه کرده و همچنان به آن ادامه داده است.

 

این گروه که مرتباً مورد هدف عملیات نظامی ترکیه قرار می گیرد، همچنین در راُس منازعه بین سوئد و ترکیه قرار دارد که از ماه مه مانع ورود استکهلم به ناتو شده و آن را به همراهی با پ.ک.ک متهم می کند.

 

پس از حملات بین سال‌های 2015 تا 2017 که منجر به کشته شدن بیش از 500 غیرنظامی و پرسنل امنیتی شد، ترکیه عملیات نظامی فرامرزی را در سوریه و شمال عراق علیه شبه‌نظامیان کرد آغاز کرد و در عین حال سیاستمداران، روزنامه‌نگاران و فعالان کرد را در داخل سرکوب کرد.

 

در حالی که ستیزه جویان کرد موسوم به پ.ک.ک توسط ترکیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا یک سازمان تروریستی محسوب می شوند، منتقدان می گویند اردوغان همچنان از قوانین گسترده تروریسم برای سرکوب آزادی بیان استفاده کرده است.

 

قانون جدید عدم انتشار اخبار جعلی 

اخیراً، ترکیه یک «قانون اخبار جعلی» بحث‌برانگیزی را تصویب کرد که کاربران شبکه‌های اجتماعی که اطلاعات نادرست در مورد امنیت داخلی یا بین‌المللی، نظم عمومی یا سلامت منتشر می‌کنند، تا سه سال زندان محکوم می‌شود.  

بر همین اساس پلیس ترکیه روز یکشنبه گفت 25 کاربر شبکه های اجتماعی را شناسایی کرده است که “محتوای تحریک آمیزی” را به اشتراک می گذارند که ممکن است با این قانون تناقض داشته باشد.

 

در نمونه دیگری از محدودیت های این کشور بر مطبوعات، سازمان بازرسی رسانه ترکیه نیز محدودیت های موقتی را برای گزارش انفجار روز یکشنبه اعمال کرد.

قانونی که استفاده از فیلم ها و عکس های نزدیک از انفجار و پیامدهای آن را ممنوع می کند. همچنین شورای عالی صدا و سیما ترکیه در گذشته نیز در پی حملات و تصادفات ممنوعیت های مشابهی را وضع کرده بود.

در همین راستا نیز دسترسی به توییتر و دیگر سایت های رسانه های اجتماعی نیز محدود شد.

 

 بسیاری از دولت های خارجی به دولت ترکیه تسلیت گفتند، از جمله یونان همسایه ای که روابط متشنج با يکديگر دارند. نخست وزیر کیریاکوس میتسوتاکیس گفت که “از خبر این حمله شنیع شوکه و ناراحت شده است.”

 امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه روز یکشنبه خاطرنشان کرد که حمله استانبول دقیقاً هفت سال پس از آن رخ داد که افراط گرایان داعش 130 نفر را در کافه های پاریس، تئاتر باتاکلان و استادیوم ملی فرانسه کشتند.

 

 مکرون گفت: «در چنین روز نمادینی برای ملت ما، در حالی که ما به قربانیانی فکر می کنیم که در 13 نوامبر 2015 کشته شدند، مردم ترکیه در قلب استانبول مورد حمله قرار گرفتند. او خطاب به ترکها اعلام کرد: ما در درد شما شریکیم. ما در مبارزه با تروریسم در کنار شما هستیم.