5 سوژه بزرگ در سالی که گذشت + عکس

5 سوژه بزرگ در سالی که گذشت + عکس

 

امسال هم مثل هر سال ، یک سال پرحاشیه و پر از سوژه های مختلف بود . البته با فرق اینکه امسال با مدشدن شبکه های اجتماعی بیشتر و روی کار آمدن نرم افزار هایی مثل وایبر و لاین ، دامن زدن به این حاشیه ها خیلی آسان تر شد.

 

شبکه های اجتماعی در سال 93 هر روز برگ جدیدی از پتانسیل های نهفته خود را رو می کردند، پتانسیل هایی که درباره آنها بارها نوشته ایم و تا به حال رویه های مثبت و منفی مختلف خود را نشان داده اند. این توانایی ها گاه چنان منفی و سیاه می شوند (مانند حملات تند کاربران به برخی چهره های سرشناس) که هر بیننده ای را از عاقبت این شبکه ها نگران می کند و گاه چنان مثبت و سازنده می شوند (مانند عکس و نوشته های زیست محیطی خصوصا در مورد شهر اهواز) که بسیاری از فعالان حوزه اجتماعی را امیدوار می کنند تا از همین روش ها بر بسیاری از مشکلات غلبه کنند.

 

در کنار همه این کارکردها، تبلور حس طنز و شوخ طبعی همیشگی ایرانی ها نیز جزو لاینفک گسترش شبکه های اجتاعی بوده و هست. البته نمی توان این موضوع را کتمان کرد در برخی مواقع این موج جای خود را با لودگی و فعالیت های سخیف جابجا کرد و گاه تکرار بیش از اندازه یک موضوع آن را از مسیر اصلی خود دور می کرد.

 

مروری بر موج های ایجاد شده توسط شبکه های اجتماعی در سال 93 فهرستی بلندبالا از انواع و اقسام اتفاقات را پیش رویمان گذاشت. این فهرست به طرز عجیبی همه نوع سبک از اتفاقات را پوشش می دهد و واکاوی آن شمایل مناسبی از اوضاع و احوال این روزهای جامعه ما را نشان می دهد. این کاربران گاه چنان عصبی و ترسناک می شوند که با تندترین الفاظ ممکن چهره های سرشناس را به رگبار می بندند.

 

همین کاربران در برخی مواقع اما گاه چنان سرخوش و بی پروا می شوند که حتی در زمان رانندگی نیز فیلم می گیرند و فیلم تصادف خود را با افتخار در شبکه های اجتماعی بارگذاری می کنند!

 

شاید بتوان گفت تلفیقی از هیجان، خشم، بی پروایی و شوخ طبیعی برآیند مناسبی از رفتار کاربران شبکه های اجتماعی است که با رفتارهای اجتماعی موجود در جامعه نیز شباهت های فراوانی دارد.

 

اتفاقات در شبکه های اجتماعی آنچنان زیاد بود که ناچار شدیم بسیاری از آنها را فاکتور بگیریم و در این گزارش فقط 5 مورد را مرور کنیم. حواسمان هست که پدیده هایی مانند محبوبیت علیرضا حقیقی، مجید نجاتی فوتبالیست یاسوجی، فیلم تنبیه مربی مهد کودک، احتمال راه اندازی گشت های موتوری، کارت های معافیت جعلی سربازان و … هم تا مدت ها به سوژه مورد بحث در شبکه های اجتماعی تبدیل شده بود.

 

 

آوازه خوان های تصادفی

 

5 سوژه بزرگ در سالی که گذشت + عکس

 

اردیبهشت ماه امسال کلیپ لحظه تصادف توسط دو دختر جوان که در حین راننندگی مشغول آواز خواندن بودند، منتشر شد و موج های متفاوتی در شبکه های اجتماعی ایجاد کرد. همین کلیپ 15 ثانیه ای بسیاری از ویژگی های رفتاری این روزهای جوانان را نشان می داد. انگار که همه چیز را روی دور تند گذاشته باشیم و بخواهیم این نسل شاد و بی خیال را رفتارشناسی کنیم، نسلی که تلاش می کند از هر زمان و لحظه ای برای شاد کردن خودش استفاده کند و هیچ چیز دیگری هم برایش اهمیت ندارد…

 

ماجرا از این قرار بود که دو دختر جوان که در حین رانندگی در خیابان های شهر تهران بودند تصمیم می گیرند ترانه یکی از خوانندگان را بخوانند و با موبایل فیلمبرداری کنند تا 10 ثانیه اول همه چیز طبق روال عادی پیش می رود وهمان حس طنز نهفته در جوانان ایرانی را مشاهده می کنیم که می خواهند چند ثانیه ای خوش باشنداما از ثانیه 10، تنها صدای مهیب و یک نور وحشتناک بر روی کلیپ نقش می بندد.

 

این دو دختر جوان که در زمان فیلمبرداری با گوشی خود هیچگونه توجهی به رانندگی نداشتند و حتی دست شان هم روی فرمان نبوده، ناگهان با یک تصادف وحشتناک روبرو می شوند.

 

سکانس بعدی در بیمارستان شکل می گیرد. عکسی از این دو جوان روی تخت بیمارستان منتشر شده که به رغم جراحت های بسیار اما حال نسبتا مساعدی دارند و با یک روحیه مثالزدنی بر زیر آن نوشته اند: خدا رو شکر زنده ایم!

 

در آن لحظه نه تصادف مهم است و نه جان خودشان و نه جان دیگران. فقط لحظه حال مهم است و بس. حتی تلاش نمی کنند که حداقل های ایمنی را رعایت کنند و بر فرض کمربند خود را ببندند یا در زمان فیلمبرداری با موبایل به خط کندرو خیابان بروند و با سرعت پایین رانندگی کنند.

 

دقیقا همان رفتار آشنای بچه های نسل دهه 70 به بعد که بی پروایی و بی خیالی منحصر به فرد خود فرمان زندگی شان را به دست گرفته اند و تعجب بسیاری از جامعه شناسان را برانگیخته اند… انتشار این کلیپ موجی از واکنش ها در شبکه های اجتماعی را به وجود آورد و پس از آن بسیاری از کاربران به تقلید از آن دو دختر فیلم های مختلفی در زمان رانندگی از خود گرفتند. آش آنقدر شور شد که پلیس هم به راننده های آوازه خوان تذکر داد که این رویه را خاتمه دهند.

 

 

خاک نوشته های اهواز

 

5 سوژه بزرگ در سالی که گذشت + عکس

 

اواخر بهمن بود که مردم اهواز با تمام شیوه ها به جنگ طوفان خاک رفتند. برای اینکه آنقدر گرد و خاک در آن شهر بیداد می کرد که رنگ شهر را هم تغییر داده بود و تنفس غیرممکن بود. از جمله کارهایی که مردم این شهر برای اعتراض به وضعیت پیش رویشان کردند این بود که با طنزی گزنده و گویا، تصاویر و نوشته هایی در مورد وضعیت بد شهرشان به نمایش بگذارند و از این طریق اعلام کردند که اصلا اوضاع این شهر خوب نیست.

 

آنها با انتشار عکس هایی از طوفان خاک از مسئولان می خواستند چاره ای برای این مشکل بزرگ به دست بیاورند. حتی علاوه بر عکس هایی که در شبکه های مختلف اجتاعی منتشر می شد؛ کمپین هایی هم در این میان به راه افتاد. «خاک شش»، «ما زنده ایم» و «اهواز» نام برخی از کمپین های اینترنتی بود.

 

عکس های منتشر شده به خوبی حجم طوفان خاک و گرد و غبار را نشان می داد. متن های جالبی که در این مدت نوشته شده بود به عنوان مثال این جمله بود: «با توجه به گرد و خاک های اخیر، ظرف مدت 6 ماه آینده، به جای طرح یوزپلنگ ایرانی طرح آخرین بازمانده خوزستانی روی پیراهن تیم ملی درج خواهد شد؛ یا متنی با این مضمون: «اینجا هواز، مرکز خوزستانه، هوای اینجا واقعا دیدنیه، ما خاک داریم، شما ندارید. دلتون بسوزه…» و متن ها و عکس هایی که یکی پس از دیگری منتشر شد و این اقدامات به جایی رسید که اینکه بالاخره مسئولان دست به کار شدند و معاون اول رییس جمهور را برای رسیدگی به اوضاع راهی اهواز کرد.

 

 

بچه پولدارها

 

5 سوژه بزرگ در سالی که گذشت + عکس

 

اصطلاح خودمانی اش می شود بچه مایه دار. همان جوان های خوش تیپی که در این چند ساله به واسطه خودرو، خانه و سبک زندگی شان به راحتی از سایر طبقه های اجتماعی قابل تمایز هستند و در تیررس افکار عمومی قرار گرفته اند. تا چند سال پیش این موارد خیلی رو نبود. یعنی هم تعداد ثروتمندان کمتر بودند و هم خودشان آنچنان تمایلی به دیده شدن نداشتند اما شرایط عوض شد و به واسطه شبه های اجتماعی خیلی چیزها دیده و شنیده شد.

 

شهریور ماه امسال بود که در اینستاگرام صفحه ای شکل گرفت که در آن تصاویری از بچه های ثروتمند شهر تهران منتشر می کرد و خیلی زود به یک بمب خبری تبدیل شد و دست به دست میان کاربران می چرخید. صفحه ای که نشان می داد بچه مایه دارهای تهرانی چگونه زندگی می کنند؟!

 

باز شدن این صفحه بازتاب گسترده ای در رسانه های غربی داشت و برخی رسانه های غربی با بازنشر تصاویر منتشر شده در این صفحه به تحلیل ابعاد و زوایای جامعه مدرن و شهری در ایران پرداخته اند.

 

هجوم کاربران به این صفحه هم بسیار عجیب بود. عده ای از کاربران به این صفحه تاختند و عده ای آنها را تایید می کردند. پس از معروف شدن ناگهانی صفحه «بچه مایه دارهای ایرانی» که اقدام به انتشار عکس هایی از نحوه سبک زندگی و تفریح آنها می کند، بحث ها در دنیای مجازی حسابی داغ شد و مخالفان و موافقان ثروتمندان را روبروی هم قرار داد.

 

بالاخره با وجود تمام این کش مکش ها «ریچ کیدز آو تهران» عکس هایش را از صفحه اینستاگرام پاک کرد. این صفحه روز پنجشنبه 17 مهر ماه بعد از یک ماه فعالیت فیلتر شد. در این روز ادمین پیج بچه پولدارها تمام عکس ها را پاک کرد و نوشت: «به دلیل عمومیت یافتن و مطرح شدن عکس های این پیج به صورت نادرست و مغایر با اهداف گردانندگان صفحه، عکس ها را پاک می کنیم.»

 

و اینگونه داستانی که در عرض دو سه هفته آغاز شد و با صد هزار دنبال کننده مشغول به کار بود به کار خود خاتمه داد.

 

 

دی جی فسنقری

 

5 سوژه بزرگ در سالی که گذشت + عکس

 

میل عجیب و مبهم کاربران به شوخی و طنازی اتفاقات مختلف در شبکه های اجتماعی به کشف یک پدیده جدید رسیده است. همه دیگر «دی جی فسنقری» را می شناسند. اردیبهشت ماه امسال ویدئوهای او دست به دست در میان کاربران می چرخید. یک جوان سبزواری که تلاش داشت با شرکت در مراسم های مختلف برای خود شهرتی دست و پا کند، دستمایه شوخی های کاربرانی شد که عکس هایش را فتوشاپ می کردند، نوشته های مختلفی نوشته و حتی تی شرت حاوی نامش را نیز به فروش می رساندند!

 

ماجرا از آنجایی فراگیر شد کهکلیپی به نام «باز هم شراره حادثه آفرید» در فضای مجازی منتشر و سروصدای زیادی به پا کرد. در این کلیپ فردی که ظاهرا نام او فسنقری نوشته شده در حال اجرای آهنگ در یک عروسی خانوادگی بود…

 

پخش کلیپ با حرکات عجیب این فرد باعث شد تا موجی از ابراز علاقه ها و تمسخر خطاب به این فرد در بین کاربران شبکه های اجتماعی ایجاد شود.

 

صفحه فیس بوک او در مدت زمانی کمتر از دو هفته بیشتر از 100 هزار لایک خورد و روز به روز بر طرفدارانش اضافه شد. دی جی فسنقری هم که به نظر می آمد این شهرت چند هفته ای به مذاقش خوش آمده، فیلم های بیشتری ازت خود منتشر کرد و حتی با برخی رسانه ها هم گفتگو کرد. او در یکی از گفتگوهای خودش گفته بود: «من خودم صفحه شخصی ندارم. این صفحات را هوادارانم زحمت کشیدند و ایجاد کردند. بهترین نکته این بود که مردم از شادی و خنده حرف می زدند. می گفتند از دیدن این کلیپ شادشدیم و خندیدیم. اینکه مردم روحیه خوب پیدا کردند و خوشحال شدند برای من بهترین چیز بود.»

 

کار به جایی رسید که قرار شد او در یک سکانس از سریال تلویزیون «جاده غریب» نقش یک خواننده عروسی را بازی کند که البته ساخت این سریال متوقف شد.

 

در آخرین اتفاق بامزه هم بازی دی جی فسنقری برای سیستم عامل اندروید ساخته شده و به فروش بالایی دست پیدا کرده است.

 

 

چالش سطل آب یخ

 

5 سوژه بزرگ در سالی که گذشت + عکس

 

چالش سطل آب یخ در روزهای گرم تابستان و شهریورماه بود که حرف اول را در شبکه های اجتماعی می زد و روز به روز به تعداد افرادی که به این چالش دعوت می شدند اضافه می شد. چند ماهی بود که سایت ها و شبکه های اجتماعی پر شده بود از فیلم های افراد سرشناسی که بر سر خود یک سطل آب یخ سرازیر می کردند.

 

از بیل گیتس و مارک زاکربرگ بگیرید تا مسی و کریستیانو رونالدو… کم کم این موج آنقدر فراگیر شد تا اینکه پای چالش آب یخ به ایران هم رسید و موج اولیه آن را علی کریمی با انجام آن به راه انداخت و علی دایی، رضا عطاران و مازیار فلاحی را هم به این چالش دعوت کرد. موج آن مانند گلوله ای کوچک در کوهستان پر برف کم کم به بهمن بزرگی تبدیل و طبق معمول این اتفاقات در ایران، به پدیده ای همه گیر تبدیل شد.

 

این موج بالا گرفت به طوری که چهره های مشهور دیگری مانند رضا عطاران، بهرام رادان، زانیار و سیروان خسروی، یغما گلرویی، فریدون زندی، رضا صادقی، نیوشا ضیغمی، شیلا خداداد و … را با خود درگیر کرد.

 

از میان تمام این افراد در ابتدا تنها رضا صادقی، بهرام رادان و زانیار خسروی بودند که به فلسفه پشت این اتفاق که همان جلب توجه عموم به یک نوع بیماری صعب العلاج و جمع آوری پول برای کمک به این بیماران است توجه کردند و تازه همین افرادنیز خیلی خود را درگیر بیماری ALS نکردند و ترجیح دادند از بیماری هایی مثل سرطان نام ببرند.

 

به نظر می رسید در روزهای نخست ورود این چالش به ایران کمتر کسی از فلسفه اصلی آن خبر داشت و علاوه بر افراد مطرح، مردم عادی زیادی نیز خود را درگیر این چالش کردند. با اینحال بسیاری از کاربران ایرانی این ماجرا را به شوخی و کل کل در نظر گرفتند و گرمای هوا و تابستان نیز باعث شد تا از ریختن آب یخ روی خود مضایقه نکنند! در حالی که این کمپین در سایر نقاط دنیا به خاطر مشکلات کم آبی به شکل دیگری پیگیری می شد به هر حال از آن موج هایی بود که سریع آمد و سریع هم رفت.

 

 

منبع : مجله تکناز