کاشت ایمپلنت و استفاده از دندان مصنوعی دو راه پیشنهادی برای جایگزین کردن دندانها هستند. هنگامی که فرد یک یا تعدادی از دندانهای خود را از دست میدهد، عملکردهایی مانند جویدن، صحبت کردن، فرم دهان و… تغییر میکند و میتواند بر روند عادی زندگی فرد تأثیر منفی بگذارد. بسیاری از افراد اطلاعات کاملی در مورد ایمپلنت و دندان مصنوعی ندارد و تفاوتها و مزایا و معایب هر روش را نمیدانند. در این مطلب به بررسی تفاوتهای ایمپلنت و دندان مصنوعی پرداختهایم و به این سؤال که ایمپلنت بهتر است یا دندان مصنوعی پاسخ دادهایم؟
ایمپلنت دندان یک روش موفق برای جایگزین کردن دندانها است. با روی کار آمدن فناوریهای نوین مانند ایمپلنت دیجیتال و متد های جدید مانند ایمپلنت یکروزه درصد موفقیت و رضایت بیماران از کاشت ایمپلنت بیشتر شده است. اما با این حال، کاشت ایمپلنت برای برخی از افراد با شرایط خاص مناسب نیست.
ایمپلنت دندان میتواند گزینه مناسبی برای افراد زیادی باشد که به دنبال جایگزینی دندانهای از دست رفته خود هستند. با این حال برای همه افراد مناسب نیست.
افرادی که دیابت کنترل نشده، پوکی استخوان یا سایر بیماریهای سیستمیک دارند که ممکن است، کاشت ایمپلنت با موفقیت جوش نخورد. افرادی که قصد کاشت ایمپلنت دارند، استخوان فک کافی برای حمایت از ایمپلنتها وجود داشته باشند.
افرادی که سیگار میکشند یا الکل مصرف میکنند احتمال انکه پایه ایمپلنت به درستی جوش نخورد وجود دارد. چرا که مصرف سیگار و الکل میتواند خطر عفونت و شکست ایمپلنت را افزایش دهد.
برخی از افراد شرایط انجام جراحی فک و لثه ندارند به دنبال جایگزینی غیر جراحی برای دندانهای از دست رفته خود هستند در نتیجه بهتر است از دندان مصنوعی استفاده کنند.
اگر ظاهر طبیعی و زیبایی برای شما در اولویت نیست، ممکن است دندان مصنوعی را به عنوان گزینهای مقرون به صرفهتر ترجیح دهید.
دندان مصنوعی ممکن است به اندازه ایمپلنتها در دهان ثابت نباشند و در حین صحبت کردن، غذا خوردن یا خندیدن حرکت کنند که برخی افراد روی این موضوع حساس هستند و چنین موضوعی خوشایند آنها نیست.
برخی از افراد ممکن است دندان مصنوعی را ناراحت کننده یا حجیم بدانند و با ان احساس راحتی نکنند. برای این دسته از افراد ایمپلنتهای دندانی مناسبتر است که از نظر ظاهر و عملکرد شبیه به دندان طبیعی است.
در نهایت، انتخاب بین ایمپلنتهای دندانی و دندان مصنوعی به عوامل مختلفی از جمله سلامتی، بودجه، ترجیحات شخصی و انتظارات شما بستگی دارد. مشاوره با یک دندانپزشک یا متخصص ایمپلنت میتواند به شما کمک کند تا بهترین گزینه را برای جایگزینی دندانهای از دست رفته خود انتخاب کنید.
ایمپلنت دندان و دندان مصنوعی متحرک و ثابت، دو روش اصلی جایگزین کردن دندانهای از دست هستند. هر یک از این روشها دارای معایب و مزایای منحصر به فردی هستند که نمیتوان به طور قطع گفت کدام روش نسبت به دیگری برتر است. بسیاری از افراد بین دو راهی انتخاب دندان مصنوعی یا کاشت ایمپلنت دندان تردید دارند، به ویژه اگر بخواهند کل دندانهای فک بالا و پایین را جایگزین کنند. به همین دلیل در ادامه مطلب به صورت تخصیص به بررسی تفاوتهای ایمپلنت و دندان مصنوعی میپردازیم تا بتوانید با آگاهی بیشتری مسیر درمانی خود را انتخاب کنید.
به طور کلی، ایمپلنتهای دندانی به طور قابل توجهی گرانتر از دندانهای مصنوعی هستند. اجزای سازنده ایمپلنت که از پایه تیتانیومی و تاج دندان پرسلن تشکیل شده، از قیمت بالاتری نسبت به دندانهای مصنوعی که از پلاستیک یا آکریلیک ساخته میشوند و ارزانتری هستند، برخوردارند.
کاشت ایمپلنت دندان نیاز به جراحی استخوان فک و لثه دارد که نیاز به تجهیزات کامل جراحی است و باید توسط متخصص ایمپلنت و جراح فک و دهان انجام شود. جراحی کاشت پایه ایمپلنت هزینه بالایی دارد. دندان مصنوعی پس از ساخته شدن در لابراتوار، در اختیار فرد قرار میگیرد و میتواند به سادگی از ان استفاده کند و نیاز به جراحی ندارد.
هزینه ایمپلنت و دندان مصنوعی به عوامل متعددی از جمله خصوصی یا دولتی بودن مرکز کاشت ایمپلنت شما، تجربه جراح و متخصص ایمپلنت شما و نوع ایمپلنت یا دندان مصنوعی انتخابی شما بستگی دارد.
فیکسچر ایمپلنت به عنوان ریشههای دندانی مصنوعی عمل میکنند از جنس تیتانیوم ساخته شدهاند و کاملاً با بافت استخوان و لثه سازگار است. پایههای تیتانیومی کاملاً مقاوم و مستحکم در برابر فشار هستند و حفظ ساختار فک نیز کمک شایانی میکنند.
دندانهای مصنوعی از جنس پلاستیک یا آکریلیک ساخته شده و روی لثه قرار میگیرند. پروتز دندان به دلیل جنس ان که استحکام کمتری نسبت به ایمپلنت دارد، نیاز به مراقبت بیشتری دارد تا در اثر فشار یا ضربه شکسته نشود.
برخی از افراد با لثه حساس نسبت به جنس دندان مصنوعی حساسیت نشان میدهند.
تاج دندان در ایمپلنت و دندان مصنوعی اغلب از جنس پرسلن و رزین است که با سفارش زیبا جو و متخصص ایمپلنت به دندانساز میتوان ان را ا از مواد با کیفیت و مستحکم ساخت.
مراقبت از ایمپلنت دندان شبیه به مراقبت از دندان طبیعی است. انجام مراقبتهای ضروری برای داشتن لثه و دندانهایی سالم پس از کاشت ایمپلنت نیز واجب است.
در چند هفته اول پس از کاشت پایه ایمپلنت قطعاً انجام مراقبتهای ویژه ضروری است تا پایه ایمپلنت به خوبی در استخوان فک ثابت شود و لثه نیز اطراف ان را احاطه کند. پس از گذشت این مرحله میتوانید مانند دندانهای طبیعی از ایمپلنتهای خود مراقبت کنید.
مراقبت از دندان مصنوعی به حوصله و صبوری بیشتری نیاز دارد چرا که باید پس از هر وعده غذایی دندان مصنوعی متحرک را خارج کنید و دهان و پروتز دندانی را تمیز کنید.
ایمپلنتهای دندانی به طور قابل توجهی طول عمر بیشتری نسبت به دندانهای مصنوعی دارند. ایمپلنت دندانی یک روش مادامالعمر برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفت است.
در مقاله مزایا و تفاوت ایمپلنت دندان نسبت به پروتز دندان در سایت دکتر بیرنگ متخصص ایمپلنت تهران گفته شده است:
برندهای ایمپلنت دندان حتی با کیفیت متوسط نیز دارای یک طول عمر و دوام به مراتب بیشتر نسبت به پروتز دندان هستند. حداقل طول عمر برای ایمپلنت دندان تا ۱۰ سال اعلام شده است. در صورت استفاده از ایمپلنتهای با کیفیت بالا، حتی ضمانت مادامالعمر نیز در نظر گرفته میشود. این در حالی است که حتی برترین برندهای پروتز دندان نیز نمیتوانند بیش از ۷ سال دوام داشته باشد.
عملکرد ایمپلنت دندان به طور قابل توجهی بهتر از عملکرد دندان مصنوعی است.
ایمپلنتها به طور دائمی در استخوان فک ثابت میشوند و مانند ریشههای دندان طبیعی عمل میکنند. این موضوع به شما امکان میدهد بدون هیچ نگرانی از حرکت یا افتادن دندانهایتان، غذا بخورید، صحبت کنید و لبخند بزنید.
دندانهای مصنوعی متحرک همیشه ثبات کاملی ندارند. ممکن است در حین جویدن یا صحبت کردن حرکت کنند و احساس ناامنی ایجاد کنند.
ایمپلنتها به شما امکان میدهند تا مانند قبل از دست دادن دندانهایتان، به خوبی غذا را بجوید. جویدن با دندانهای مصنوعی میتواند دشوار باشد، به خصوص اگر به آنهاعادت نداشته باشید. ممکن است نیاز باشد از غذاهای سفت و جویدنی خودداری کنید و غذا را به قطعات کوچکتر خرد کنید.
با توجه به تجربه افرادی که از ایمپلنت استفاده میکنند، ایمپلنتهای دندانی در زمان صبحت کردن مشکلی ایجاد نمیکنند و افراد با اعتماد به نفس کامل میتوانند در جمع به صورت رسا حرف بزنند. در مواردی گزارش شده دندانهای مصنوعی هنگام تکلم باعث میشوند فرد نتوان همه حروف را واضح بیان کند. همچنین زمانی که دندان مصنوعی خود را از دهان خارج میکنند نیز نمیتوانند واضح صحبت کنند.
ایمپلنتها به تحریک استخوان فک کمک میکنند و از تحلیل رفتن آن جلوگیری میکنند. این موضوع به حفظ ساختار صورت شما و جلوگیری از افتادگی صورت کمک میکند.
دندانهای مصنوعی میتوانند منجر به تحلیل رفتن استخوان فک با گذشت زمان شوند. این موضوع میتواند منجر به مشکلات ظاهری و عملکردی شود.
جواب این سؤال به نظر تخصصی متخصص ایمپلنت بستگی دارد و فرد نمیتواند به صورت شخصی در این مورد تصمیم بگیرد. متخصص ایمپلنت با بررسی وضعیت سلامت استخوان و لثه فرد و با توجه به سلیقه او بهترین روش درمانی را بین ایمپلنت و دندان مصنوعی انتخاب میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید مقاله” مزایا و تفاوت ایمپلنت دندان نسبت به پروتز دندان” از سایت دکتر احسان بیرنگ، متخصص ایمپلنت دیجیتال در تهران را مطالعه نمایید.