نکات مهم برای پرپشت کردن مو ها

مجموعه : نکات مهم مو
نکات مهم برای پرپشت کردن مو ها

بسیاری از افراد با کم پشت بودن موهای خود مشکل دارند. در این مطلب راه های مفید برای پرپشت کردن موها آشنا می شوید.

 

از مدهاي زودگذر و كله‌هاي تيغ انداخته كه بگذريم، كمتر كسي هست كه مثل پپ گوارديولا، سرمربي سرشناس باشگاه بايرن مونيخ آلمان به كچلي‌اش بنازد! كچل شدن هميشه براي آقايان يك كابوس بزرگ بوده و هست اما براي خانم‌ها قطعا يك فاجعه وصف‌نشدني است!

 

نظر شما درباره ريزش مو و كچلي چيست؟ آيا مي‌توانيد خودتان را بدون مو تصور كنيد؟ آيا با ديدن چند تار مو به شانه، استرس مي‌گيريد كه نكند داريد كچل مي‌شويد؟! در اين مطلب دكتر احساني، متخصص پوست و مو، شما را با شايع‌ترين علل ریزش مو در خانم‌ها و شيوه درمانشان آشنا خواهد كرد.

 

بايد دقت كنيد كه به‌طور معمول روزانه 70 تا 100 مو در روز از روي سر مي‌ريزد و اگر فردي ريزشي بيشتر از اين را تجربه كند، يعني دچار ريزش مو شده است. به گفته دكتر احساني، گاهي هم ريزش مو به اين شكل آغاز مي‌شود كه فرد، روزانه به‌طور معمول 20 تار مو از دست مي‌داده اما ناگهان اين عدد بيشتر شده و به 30 تارمو رسیده.

 

همه نکاتی که درباره پرپشت کردن موها باید بدانید

درست است كه اين عدد همچنان در بازه ريزش طبيعي موها قرار دارد اما مي‌تواند نشان‌دهنده آغاز روند ريزش مو در فرد باشد و نكته نهايي اينكه اگر تغيير الگوي ريزش موها، بيشتر از يك و نيم ماه به طول انجاميد، فرد بايد به متخصص پوست و مو مراجعه كند.

 

امان از تلوژن افلوويوم!

مهم‌ترين علت ريزش موي خانم‌ها به «تلوژن افلوويوم» Telogen Effluvium مشهور است كه عوامل متعددي از جمله گرفتن رژيم‌هاي غذايي سفت و سخت، كم‌خوني، كم‌كاري يا پركاري تيروئيد، مصرف برخي داروها جراحي، زايمان، بيماري طولاني‌مدت (حتي طولاني شدن سرماخوردگي كه مثلا 15تا20 روز طول بكشد) باعث آن مي‌شوند. در واقع 3تا4 هفته بعد از يكي از اين اتفاق‌هاست كه ريزش موي خانم‌ها آغاز مي‌شود و چند هفته‌اي طول مي‌كشد. اگر عامل اصلي  رفع بشود، ريزش مو هم متوقف خواهد شد؛ بنابراين در ريزش موي تلوژن افلوويوم، حتما بايد علت را شناسايي و درمان كرد.

 

ارثيه: كچلي!

علت ديگر ريزش مو در خانم‌ها ارثي- ژنتيكي- هورموني است كه هميشه تصور مي‌شود مخصوص آقايان است اما تعداد زيادي از خانم‌ها بعد از سن بلوغ درگير اين نوع ريزش مو مي‌شوند. البته شروع اين نوع ريزش مو در همه افراد يكسان نيست؛ یعنی بعضي‌ها از همان 16،15 سالگي درگيرش مي‌شوند و برخي ديگر در سنين 20تا30 سالگي يا ديرتر اين نوع ريزش مو را به صورت تنك و نازك شدن موها يا باز شدن فرق سر، تجربه مي‌كنند. اين روند معمولا پيش‌رونده است و درمان‌هاي خاصي از جمله مصرف برخي داروهاي هورموني براي آن تجويز مي‌شود .احتمال برگشت‌پذيري این ریزش كمتر از ساير انواع ريزش موهاست.

 

سكه‌هاي زشت!

نوع ديگري از ريزش مو وجود دارد كه هم در خانم‌ها و هم در آقايان به يك اندازه شيوع دارد و به صورت منطقه‌اي و دايره‌هاي كوچك رخ مي‌دهد و به همين خاطر به ريزش موي «سكه‌اي» معروف است. اين نوع ريزش مو به اين صورت در خانم‌ها رخ مي‌دهد كه نقطه‌هايي از موي سر، ابرو، مژه و حتي بدن، دچار ريزش منطقه‌اي يا سكه‌اي مي‌شوند. علت دقيق ريزش موي سكه‌اي نامشخص است اما به خاطر خودايمني بدن رخ مي‌دهد و معمولا اگر به صورت منفرد باشد، يعني درمان راحت‌تري دارد تا اينكه به صورت گسترده بروز كند.

 

وجود عفونت‌هاي قارچي، بيماري‌هاي التهابي، بيماري‌هاي پوستي، مفصلي و روماتولوژي در سر نيز مي‌تواند باعث ريزش مو شود كه اين عوامل منحصر به خانم‌ها نيست و آقايان هم ممكن است دچار چنين ريزش موهايي شوند.

 

قاتل موي خانم‌هاي ايراني

در خانم‌هاي ايراني كم‌خوني مهم‌ترين علت ريزش مو است چراكه معمولا جايگزيني آهن بعد از سيكل‌هاي ماهانه درست انجام نمي‌شود؛ پس ضروری است كه همه خانم‌ها حتما بعد از عادت ماهانه، براي تامين ذخيره آهن مورد نياز بدن اقدام كنند و آزمايش‌هاي دوره‌اي انجام بدهند تا كمبود آهن در بدن سريع تشخيص داده شود. خانم‌ها در دوران بارداري موهايشان پرپشت مي‌شود اما مدتي بعد از زايمان به دليل افت هورمون‌هاي مادر و كم‌خوني‌هاي كه اتفاق مي‌افتد، دچار ريزش موي نسبتا شديدي مي‌شوند كه ممكن است 6تا7 ماه هم به طول بينجامد،

 

از ويتامين D تا روسري!

كمبود ويتامين D هم يكي از عوامل مهم ريزش موست كه در ايران به خاطر كم مصرف كردن لبنيات، كم‌تحركي و. . . شايع است؛ بنابراين در آزمايش‌هاي دوره‌اي مربوط به ريزش مو، سنجش ميزان ويتامين D بدن نيز بسيار ضروري است.

 

خيلي‌ها شايد تصور كنند ريزش موهايشان به خاطر آلودگي هواست اما خوب است بدانيد آلودگي هوا تاثير چنداني بر ريزش مو ندارد و بيشتر باعث خراب شدن جنس موها از جمله تيره‌رنگ‌ و بدشكل‌ شدن ساقه، خشكي و شكنندگي مو مي‌شود.

 

همچنين بعضي خانم‌هاي شاغل كه ساعت كار طولاني دارند هم ممكن است تصور كنند پوشاندن موها براي ساعات طولاني، يكي از عوامل موثر در ريزش موهايشان است اما اصلا اين‌طور نيست و برعكس، پوشاندن موها مي‌تواند مانع از نفوذ آلودگي هوا به موها شود. تنها مورد آرايشي كه مي‌تواند باعث ريزش موها شود، اكستنشن با فشار زياد روي موهاست.

 

علت را در خانه پيدا كنيد

به عقيده دكتر احساني، گاهي مي‌شود از روي مدل ريزش مو هم به علت بروز آن پي برد. وقتي ريزش مو بيشتر در جلوي سر و كناره‌هاي آن رخ مي‌دهد، به احتمال خيلي زياد به خاطر عوامل ارثي-هورموني-ژنتيكي است، اگر ريزش مو كلي باشد، در بيشتر موارد تلوژن افلوويوم است و اگر تكه‌اي و دايره‌اي باشد هم كه مسلما ريزش مو سكه‌اي است.

 

شامپو يا روغن مار؟!
خوب است بدانيد برخی از شامپوهايي كه در بازار است و با هزار تبليغ مي‌خواهند به ما بقبولانند كه فقط محصولات خودشان مي‌توانند مانع از ريزش مو شوند، تاثير چنداني در جلوگيري از ريزش مو ندارند!

 

روغن مار، روغن محبوب خانم‌هاي هندي هم كه زيبايي موهايشان را مديون استفاده از اين روغن هستند، تاثيري در رشد و پرپشت شدن موها ندارد و ژنتيك علت اصلي زيبايي موهاي خانم‌هاي هندي است. روغن مار و همچنين روغن زيتون و بادام فقط و فقط باعث درخشش موها مي‌شوند و تاثيري در پرپشتي و تقويت موها ندارند. تنها استفاده از منابع غذايي يا مكمل‌هاي آهن، روي و سلنيوم است كه مي‌تواند ريزش مو را قطع كرده؛ موها را تقويت كنند.

 

آیا این ریزش ‌ها برگشت‌پذیرند؟
روند کچلی معمولا پيش‌رونده است و درمان‌هاي خاصي از جمله مصرف برخي داروهاي هورموني براي آن تجويز مي‌شود و بعضا ممكن است فرد مجبور به استفاده طولاني‌مدت از اين داروها شود چراكه يكي از سخت‌درمان‌ترين مدل‌هاي ريزش مو در خانم‌ها، نوع ارثي- ژنتيكي- هورموني است و احتمال برگشت‌پذيري آن كمتر از ساير انواع ريزش موهاست. اما در انواع ریزش‌های غیرارثی اگر عامل اصلي (يعني رژيم غذايي نادرست، كم‌خوني، مشكل تيروئيد و.‌ . . ) رفع شود، ريزش مو هم متوقف خواهد شد اما اگر عامل اصلي همچنان وجود داشته باشد، ريزش مو هم ادامه پيدا خواهد كرد.

 

 

 

تهیه و تنظیم : مجله تکناز

 

 

برچسب‌ها: