صنعت قرمه‌سبزی و حرف های آبگوشتی!

صنعت قرمه‌سبزی و حرف های آبگوشتی!

مسئولی که درعین ناباوری می گوید ما در هیچ صنعتی توانایی نداریم  صنعت را دچار حرفهای آبگوشتی کرد!

 

مدتی پیش دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری ایران که همزمان مشاور رئیس جمهور نیز هست در سخنانی عجیب و غریب صنعت ایران را ناخواسته تحقیر کرد و گفت:” بگذارید با خود روراست باشیم ما به جز پخت آبگوشت بزباش و قورمه سبزی در هیچ تکنولوژی صنعتی نسبت به جهان برتری نداریم!”

ترکان

البته او که در نشست تخصصی خودرو سخن می گفت سخنانی هم در حمایت از صنعت عنوان کرده و گفته است: ” در طول 30 سال گذشته کشور در رشته‌های مختلفی از جمله سیمان، فولاد، پتروشیمی، برق و حتی صنعت خودرو رتبه‌های جهانی را کسب کرده است. در صنعت خودرو زحمات زیادی کشیده شد و توفیقات مناسبی را بدست آورده‌ایم به همین دلیل نباید با عصبانیت در مورد این صنعت صحبت کنیم. بدون تعارف بگویم آیا در فناوری الکترونیک و یا برق و یا صنایع دیگر امکان رقابت را با محصولات کشورهای دیگر داریم. در شرایط فعلی کارشناسان و متخصصان باید با تصمیمات مناسب بسترهای لازم را برای رفع مشکلات صنعت خودرو ایجاد و از صحبت‌های غیرکارشناسانه خودداری کنند.باید صنعت خودرو را مورد حمایت قرار دهیم و اشتباهات گذشته را برطرف کنیم. به اعتقاد بنده بدون تعرفه امکان رقابت نخواهیم داشت پس نباید از روی عصبانیت اظهارنظرهایی برای این صنعت مطرح شود.”

 

سخنان عجیب و غریب ترکان در حالی بیان شده است که وی بیش از 30 سال پست های حساسی را در اختیار داشته است.

 

1. ترکان یکی از مدیران باسابقه کشورمان محسوب می شود. او وزیر دفاع و راه و ترابری بوده و سمت هایی چون استانداری و معاون وزارت نفت را هم تجربه کرده است. هم اکنون نیز دبیر شورای هماهنگی و مشاور رئیس جمهور است پس وی را می توانیم از مدیران رده بالای مملکت بدانیم. اتفاقا او یک مدیر کاربلد است و همواره در مشاغلی که بر عهده داشته بر خودکفایی تاکید می کرده است اما آیا چنین سخنی که ما به جز پخت آبگوشت بزباش و قورمه سبزی در هیچ تکنولوژی صنعتی نسبت به جهان برتری نداریم در شان چنین مدیری هست؟

 

سخنان ترکان در حالی بیان شده که حقیقتی هم در آن نهفته است؛ اینکه خودروی ساخت داخل گران هستند و اگر تعرفه واردات خودرو برداشته شود خودروهای باکیفیت خارجی با قیمتی در حد پراید فروخته خواهند شد

 

2. سخنان ترکان در حالی بیان شده که حقیقتی هم در آن نهفته است؛ اینکه خودروی ساخت داخل گران هستند و اگر تعرفه واردات خودرو برداشته شود خودروهای باکیفیت خارجی با قیمتی در حد پراید فروخته خواهند شد و قطعا صنعت خودروسازی ایران ورشکست خواهد شد اما مشاور رئیس جمهور با جمله بالا همه صنایع کشور را به خودرو تعمیم داده و حقیقت این نیست. حقیقت این است که ما در برخی از صنایع در منطقه و حتی جهان برتری داریم. مثلا در لوازم خانگی کمتر کشوری می تواند مانند ایرانی ها، بخاری و کولرآبی تولید کند و جالب اینکه چنین کالاهایی حتی به قلب اروپا صادر می شود. در اکثر لوازم خانگی نیز خودکفا هستیم تا جایی که می توان با لوازم خانگی ساخت ایران زندگی کرد. از یک آب میوه گیری ساده گرفته تا یخچال و تلویزیون در کشورمان تولید می شود. در تولید کالاهای بهداشتی مانند پودر لباس شویی و حلال ها حرف های زیادی برای گفتن داریم. در حوزه فرآورده های نفتی مانند کالاهای پتروشیمی و پلاستیک ها و قیر و آسفالت حرف اول را در منطقه می زنیم. یا هنوز در صنایع غذایی مانند پسته و زعفران در جهان برتریم، هنوز فرش ایرانی گران ترین و لوکس ترین فرش جهان است. در صنایعی مانند فولاد و مس و آلومینیوم هم حرفهایی برای گفتن داریم. همچنین در حوزه سدسازی و تولید برق در منطقه سرآمد هستیم و در کل دنیا جزو نفرات برتر محسوب می شویم. مهمتر از همه اینها در انرژی هسته ای جزو 8 کشور جهان که این انرژی را دارند هستیم و… گویا ترکان اصلا به این نکات توجه نکرده و با یک جمله بخشی از حقیت در مورد یک صنعت را به کل صنایع تعمیم داده است.

 

3. همان طور که در متن بالا مشاهده کردید ترکان حتی از برخی صنایع و تلاش ها تعریف و تمجید کرده اما کدام جمله وی پررنگ شده و به عنوان تیتر خبرگزاری های خارجی و داخلی انتخاب شده است؟ اکثر سایت های معاند فارسی زبان تیتر “به جز پخت آبگوشت بزباش و قورمه سبزی در هیچ تکنولوژی صنعتی نسبت به جهان برتری نداریم!” را انتخاب کرده اند چراکه این جمله ایران و ایرانی را تحقیر می کند و آنها هم هدفی جز این ندارند. می دانیم که ترکان اصلا قصد چنین کاری نداشته و عملکرد وی در طوی 30 سال اخیر نشان می دهد که به کشور خود علاقمند است و اعتلای مردم ایران را می خواهد اما او عملا ایران را تحقیر و خوراک رسانه ای مناسبی برای دشمنان ایران فراهم کرد.

 

4. فرض می کنیم سخنان ترکان درست هم باشد اما آیا چنین اظهاراتی هوشمندانه بوده است؟ آیا چنین سخنانی در راستای اهداف بزرگی چون اقتصاد مقاومتی که به خودکفایی تکیه دارد است؟ پاسخ روشن است و معلوم نیست چرا مشاور رئیس جمهور کشورمان به راحتی سخنان دشمنان که همواره می خواهند “ما نمی توانیم” را القا کنند، تکرار می کند و صنایع کشور را زیر سوال می برد. معمولا مسوولان هوشمند یک کشور در حوزه هایی که ضعف دارند اطلاعات بسیار کمی به رقبای بین المللی خود می دهند تا دشمنان آن با استفاده از این ضعف ها کشور مذکور را تحت فشار قرار ندهد اما در کمال تعجب مشاهده می کنیم که یک مسوول آن هم به غلط و اشتباه عنوان می کند که اصلا ما در هیچ صنعتی توانایی نداریم! حتی اگر این سخن حقیقت داشت – که ندارد- نباید یک مسوول رده بالای کشور به راحتی چنین اطلاعات امنیتی را منتشر کند. شایسته است مسوولان کشور قبل از اظهار نظرهای خود کمی در مورد آن تامل بیشتری کنند تا شاهد چالش های متعدد در این زمینه نباشیم.

 

 منبع : بخش اقتصاد تبیان

محسن جندقی