اگر قصد دارید برای جهیزیه یا تکمیل ظروف پختوپز خود قابلمه چدن خریداری کنید، آیا تا به حال به این فکر کردهاید که چگونه میتوان از این قابلمههای ارزشمند بهترین استفاده را برد؟ اصول استفاده از قابلمه چدنی را بلد هستید یا طرز استفاده از ظروف چدن برای اولین بار را میدانید؟ یا اطلاع دارید که نحوه شستن قابلمه چدن به چه صورت است؟
اگر جواب شما خیر است، پس با ما همراه شوید تا به دنیای شگفتانگیز قابلمههای چدنی قدم بگذاریم و اصول و نکات مهمی را که باید در استفاده از آنها بدانید، بیاموزیم.
پس از خرید قابلمه چدن، یکی از مهمترین مواردی که به طول عمر آن کمک میکند و همچنین سلامت غذاهایی که در این ظروف طبخ میشود را تضمین میکند، اطلاع از نحوه استفاده از ظروف چدنی برای اولینبار و رعایت آن است. در واقع خصوصا اگر تازهعروس باشید یا ظروف جدید خریداری کردهاید، لازم است بدانید برای اولین استفاده از قابلمه چدن چه نکاتی را درنظر بگیرید و رعایت کنید.
از همین رو نحوه استفاده از قابلمه چدنی برای اولین بار بسیار مهم است؛ باید آنها را بهدرستی آماده کنید تا بهترین عملکرد و عمر طولانیتری داشته باشند. این فرایند شامل تمیزکردن، روغنکاری و پخت اولیه (seasoning) است. قبل از آن پیشنهاد میکنیم اگر قصد خرید ماهی تابه و قابلمه چدنی، تفلون یا خرید قابلمه گرانیتی در مدلهای مختلف دارید، حتما سری به فروشگاه اینترنتی کاج تفلون بزنید.
کاج تفلون یکی از برترین تولیدکنندگان ظروف پختوپز و سرویسهای قابلمه چدن، گرانیت، تفلون و… است که با خرید از این تولیدکننده داخلی هم وقتتان در تهیه کالای موردنظرتان صرفهجویی میشود هم خیالتان بابت کیفیت و قیمت مناسب محصولات راحت است.
ابتدا ظرف چدنی را با آب گرم و صابون ملایم بشویید تا هر گونه آلودگی یا گردوغبار کارخانهای از روی آن پاک شود. سپس ظرف را بادقت و با کمک حوله تمیز یا پارچهای خشک کنید. همچنین میتوانید ظرف را روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملاً خشک شود.
این مرحله به ایجاد یک لایه نچسب و محافظ روی سطح چدنی کمک میکند. بهتر است از روغنهای گیاهی مانند روغن کانولا، روغن آفتابگردان یا روغن زیتون استفاده کنید و با یک پارچه یا دستمال کاغذی، لایهای نازک از روغن را روی تمامی سطوح داخلی و خارجی ظرف بمالید و با یک دستمال تمیز، روغن اضافی را از روی ظرف بردارید.
حال فر را به دمای 180-200 درجه سانتیگراد (350-400 درجه فارنهایت) برسانید و ظرف چدنی را برعکس در فر قرار دهید (تا روغن اضافی چکه کند). یک سینی پخت یا فویل آلومینیومی در زیر ظرف قرار دهید تا روغن چکهشده را جمع کند. صبر کنید ظرف به مدت یک ساعت در فر بماند و پس از گذشت زمان مورد نظر، فر را خاموش کرده و اجازه دهید ظرف در فر خنک شود.
در صورتی که بخواهید ظروف چدنی را براق کنید و جلا دهید، باید اصول استفاده از قابلمه چدنی را حتما رعایت کنید. کافی است ابتدا ظرف را با آب گرم و صابون بشویید و سپس آن را کاملا خشک کنید. پس از آن لایهای نازک از روغن گیاهی یا روغن مخصوص چدن را به سطوح داخلی و خارجی ظروف آغشته کنید. ظرف را داخل فر در طبقه وسط ترجیحا و با دمان بین 230 تا 260 سانتیگراد به مدت 60 دقیقه قرار دهید. سپس اجازه دهید ظرف خنک شود. در صورت نیاز، مراحل روغنمالی و گرمکردن را چند بار تکرار کنید تا سطح ظرف صاف و براق شود.
نگهداری از ظروف چدنی نیازمند رعایت اصول و نکات خاصی است که اگر به آنها توجه نشود، طول عمر ظروف کاهش یافته و حتی غذایی که در آن طبخ میشود، ممکن است از نظر سلامتی مناسب نباشد. گرمکردن ظرف چدن برای پخت غذا یکی از این نکات است.
برای گرمکردن ظرف چدن هنگام پخت غذا، ابتدا مطمئن شوید که ظرف شما کاملاً خشک است. ظرف چدن را روی حرارت ملایم قرار دهید و به تدریج دمای آن را افزایش دهید. این تکنیک کمک میکند تا چدن به طور یکنواخت گرم شود و از ایجاد نقاط گرم و سرد جلوگیری شود.
اگر قصد دارید از روغن استفاده کنید، پس از گرمشدن ظرف، مقدار کمی روغن به آن اضافه کرده و اجازه دهید تا روغن به دمای موردنظر برسد. این کار باعث میشود که غذا به ظرف نچسبد و پخت بهتری داشته باشید. همچنین، قبل از قراردادن غذا در ظرف، مطمئن شوید که دمای ظرف به میزان مناسب رسیده است تا پخت بهینه و یکنواختی داشته باشید.
پس از اتمام پخت غذا، قابلمه چدنی را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید تا به طور طبیعی خنک شود. استفاده از آب سرد یا قراردادن قابلمه چدنی در محیطهای سرد به طور ناگهانی، احتمال ورود شوک حرارتی و ترکخوردن یا آسیبدیدن ظرف را افزایش میدهد.
بهتر است ظرف را در دمای اتاق قرار دهید تا به آرامی خنک شود. پس از خنک شدن کامل، میتوانید ظرف را با آب گرم و یک برس نرم تمیز کنید و سپس آن را خشک کنید تا از زنگزدگی جلوگیری شود. توجه داشته باشید که شستن قابلمه چدنی بلافاصله پس از پخت، هنگامی که هنوز داغ است، ممکن است به طول عمر ظرف آسیب برساند.
برای شستشوی قابلمه چدن ابتدا اجازه دهید قابلمه کاملاً خنک شود. سپس با یک اسفنج یا برس نرم و آب گرم آن را شستشو دهید. لطفا از صابونهای قوی و مواد شوینده شیمایی با فرمولاسیون قوی و سخت خودداری کنید؛ چرا که به پوشش چدن آسیب میرسانند.
اگر غذا به قابلمه چسبیده باشد، آن را در آب گرم برای چند دقیقه خیس کنید تا نرم شود و سپس با یک برس نرم آن را پاک کنید. پس از شستشو، قابلمه را به دقت خشک کنید تا از زنگزدگی جلوگیری شود. در نهایت، یک لایه نازک از روغن گیاهی روی سطح قابلمه بمالید و آن را با دستمال کاغذی پاک کنید تا پوششی محافظ ایجاد شود.
جمعبندی
در این نوشتار اصول استفاده از قابلمه چدنی را به طور کامل بررسی کردیم و از نحوه استفاده این ظروف برای اولین بار گفتیم. حال که این نکات را میدانید، مهمترین مسئله خرید ظروف چدنی باکیفیت و قیمت مناسب از فروشگاهی امن و معتبر است. پیشنهاد ما کاج تفلون یکی از برترین تولیدکنندگان ظروف آشپزی در کشور است که در کنار فروش قابلمه و ماهی تابه تک، سرویس قابلمه در جنسهای مختلف را هم با بهترین کیفیت و قیمت مناسب عرضه میکند. کافی است وارد سایت فروشگاهی کاج تفلون شوید و با کارشناسان فروش مجموعه تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.