آتلیهٔ عکاسی یا استودیو عکاسی یا به زبان انگلیسی Photography Atelier یا Photography Studio به فضایی گفته میشود که بصورت سرپوشیده یا روباز با استفاده از لوازم و اکسسوار مورد نیاز عکس گرفتن مثل دوربین عکاسی، لنز، لوازم نورپردازی، دکوراسیون، لباس و … تصاویر یا ویدئویی از یک شخص، خانواده یا یک محصول ثبت می نماید.
آتلیه دارای بخش ها یا دپارتمان های مختلفی داشته باشد، مثل بخش عکاسی، بخش ویرایش یا پردازش عکس، بخش تدوین فیلم و بخش تحویل پروژه که شما در مراحل عکاسی در بخشهای مختلف خدمات متفاوتی را دریافت میکنید.
از ابتدای ظهور عکاسی و اختراع دوربین تا به حال تعریف واژه عکاس مورد بحث و جدل بوده است. اما درکل عکاسی یا photography به ریشه از دو کلمه یونانی است به معنای نگارش نور یا ( نقاشی با نور ) در اوایل کار، عکاسان را هنرمند نمیشناختن و در اصل تکنیسین یا اپراتور محسوب می شدند و هنرمندان واقعی کسانی بودند که میتوانستند عکس ها را با دستگاه های چاپ و … بوجود آورند.
دوربین های معمولی یا دوربین های حرفه ای برای عکاسان در سبک و ژانرهای مختلف میتوانند ابزاری با کارایی متفاوت باشد، یک عکاسی حرفه ای اصولا از تجهیزات بروزتری برای فیمبرداری و عکاسی استفاده میکند، البته که یک عکاس حرفه ای بجز داشتن مهارت استفاده از لوازم عکاسی اطلاعاتی مختلف از نور، رنگ، ترکیب بندی یا به اصطلاح Composition دارد.
قبل از اینکه عکاسی کنید باید آموزش ببینید که چطور از برای وارد شده به حرفه عکاسی آموزش ببینید، در بخش های مختلف آموزش باید ببینید چه مسیری برای عکاسی در پیش دارید، اگر عکاسی کودک می کنید حتما باید آموزش عکاسی کودک را در آموزشگاه ها یا استودیوهای عکاسی بگذرانید.
دوربین عکاسی از تقریبا 2 قرن پیش تا امروز تغییرات بیشماری در خود دیده است، و دوربین هایی که امروز بصورت مدرن میبینیم نتیجهی تلاش مخترعین و مهندسین زیادی می باشد، البته بهتر است بدانیم که دوربین های عکاسی کارکرد متفاوتی دارد و تمامی انواع آن یکسان عمل نمیکند.
یگ دوربین عکاسی از چند بخش تشکیل می شود :
بدنه یک دوربین عکاسی شامل قطعات الکترونیکی و مکانیکی است که عملگرهای کنترلی دوربین روی آن تعبیه شده است، در اصل بدنه دوربین عکاسی وظیفه ارتباط حسگر و لنز را برعهده دارد و امکاناتی رای برای عکاس جهت ثبت تصویر ارئه می نماید.
شاتر دوربین عکاسی که بصورت یک پرده پارچه ای یا فلزی ساخته شده است را بصورت عمودی یا افقی روی حسکر باز یا بسته می نماید تا از میزان حجم نور وارد شده به حسگر یا ( sensor ) مدیریت نماید. هرچقدر سرعت بسته شدن شاتر سریعتر باشد نور کمتری به حسگر وارد می شود و هرچه شاتر کندتر بسته شود نور بیشتر روی حسگر قرار می گیرد.
حسگر دوربین که یک قطعه الکترونیکی می باشد وظیفه تثبیت تصویر را برعهده دارد، حسگرها عموما متشکل از میلیون ها فتودیود نوری هستند که به نور حساسیت دارند، حسگرها از انواع مختلف با اندازه های مختلفی تشکیل میشوند که به واسطه آن وضوح و اندازه تصویر تشکیل شده را میتنوان استخراج نمود.
لنز دوربین عکاسی که بصورت متصل شده و جداشونده طراحی می شوند، وظیفه انتقال و کنترل نور را دارند، به این صورت که یک لنز دوربین متشکل از عدسی های همگرا و واگر می باشند که نور را از یک روزنه به نام دیافگرام عبود داره و در حسگر دوربین تثبیت می نمایند، میزان گشودگی یا بسته بودن روزنه دیافراگم عمق میدان در تصویر را ایجاد می نماید.
در ادامه میخواهیم به این مورد اشاره کنیم که در یک آتلیه عکاسی چه امکاناتی وجود دارد،
دوربین عکاسی، لنزهای مختلف، تجهیزات نورپردازی مانند انواع فلاش ها، انواع تنظیم کننده ها و شکل دهنده های نوری، انواع اکسسوار مناسب با ژانر عکاسی مورد نظر و لباس و دکورهای متنوع برای عکاسی و همچنین تجهیزات ویرایش عکس مثل کامپیوتر، لب تاپ، قلم های نوری و … برای ویرایش یا تدوین عکس و فیلم وجود دارد.
ضروری ترین تجهیزات عکاسی کدامند؟ همانگونه که در مطالب بالاتر اشاره شد، هنر عکاسی ژانرها و شاخه های گوناگونی دارد، هر یک از شاخه های عکاسی نیازمند تجهیزات خاص خود می باشد، در اینجا سعی کردیم تجهیزات یک آتلیه عکاسی را بصورت کلی تشریح نماییم.
ژانرهای مختلف عکاسی در آتلیه عکاسی
در یک آتلیه عکاسی ما افراد یا عکاسان حرفه ای متخصص در بخش های مختلف را میبینیم، در یک آتلیه عکاسی ممکن است در تمامی زمینه ها عکاس متبحر که بصورت گروهی فعالیت میکنند را دارا باشیم، اما اصولا هر استودیو عکاسی در یک ژانر مشخص فعالیت میکند، مثلا در یک آتلیه کودک صرفا افرادی فعالیت میکنند که در زمینه عکاسی کودک، عکاسی نوزاد، عکاسی بارداری، عکاسی جشن های خانوادگی و عکاسی نوزاد تازه متولد شده در بیمارستان و … تخصص و تبحر دارند، عکاسی صرفا فشردن دکمه شاتر نیست، بنابراین یک عکاسی کودک توانایی خوبی در ارتباط با کودک دارد، یک عکاس تبلیغاتی تخصص کافی در خصوص جنس نور و فیزیک اجسام دارد تا بتواند نور را در کنترل خود برای پروژه خود داشته باشد.
بخشی از ژانرهای عکاسی را در زیر اشاره شده تا بدانید صرفا عکاسی کودک یا عروس داماد را در استودیو عکاسی انجام نمیدن، گاهی ما عکاسی ماکرو، عکاسی از جواهرات، عکاسی از حیوانات را نیز در آتلیه یا استودیو عکاسی انجام می دهیم.
در ژانرهایی مثل عکاسی پرتره، عکاسی ماکرو، تبلیغات و … ما سعی میکنیم در یک استودیو عکاسی برای داشتن کنترل روی نور ثبت عکس را انجام دهیم، البته به این منظور نیست که ما اصلا نمیتوانیم خارج از استودیو عکاسی ماکرو یا پرتره انجام دهیم، البته که می توانیم، صرفا در اینجا خواستیم اشاره کنیم که عکاس ها برای کنترل روی نور و تمرکز بیشتر بصورت تخصصی میتوانند بعضی از انواع عکاسی را در یک استودیو انجام دهند تا خروجی کار متفاوتی داشته باشند.
در ادامه مطلب تعدادی از عکاسان معروف ایران در دنیا را به شما معرفی میکنیم که در ژانرهای مختلف فعالیت میکنند :
عباس عطار : عباس عطار عکاس ایرانی دانشآموخته رشته مطبوعات و ارتباطات در انگلستان بود و در دهه ۱۹۷۰، به دلیل روزنامهنگاری و عکاسی در کشورهای مختلف و همچنین سردبیری مجله عکس مگنوم به یکی از مشهور ترین عکاسان ایرانی شناخته شد.
کاوه گلستان : سیّد کاوه تقوی شیرازی معروف به کاوه گلستان، عکاس خبری، مستندساز و فیلمبردار ایرانی بود که مهمترین اثر او مجموع عکس از جنگ ایران و عراق بود که تصاویر دردناک اما شگفت انگیزی را ساخته بود که در نشریه های بزرگ بین المللی به چاپ رسید.
شادی قدیریان : شادی قدیریان از شناخته شدهترین عکاسان ایرانی در شاخه عکاسی هنری است و فارغالتحصیل کارشناسی عکاسی از دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۱۳۷۷ است و در حال حاضر ساکن تهران است.
شیرین نشاط : شیرین نشاط، هنرمند عکاس و فیلمساز ایرانی معاصر است، او برندهٔ تندیس شیر نقرهای جشنواره فیلم ونیز به عنوان بهترین کارگردان بهخاطر فیلم زنان بدون مردان است. شیرین نشاط هماکنون در نیویورک زندگی میکند.
عباس کیارستمی : عبّاس کیارستمی فیلمساز و عکاس که به عنوان یکی از تأثیرگذارترین سینماگران ایرانی در جهان نیز شناخته میشد. او از سال ۱۹۷۰ میلادی در کار سینما شروع به فعالیت کرد و بیش از ۴۰ فیلم بلند، کوتاه و مستند ساخت. از مهمترین کارهایش میتوان به: سهگانهٔ کوکر، کلوزآپ، طعم گیلاس، و باد ما را خواهد برد اشاره کرد.
رضا دقتی : رضا دقتی، عکاس خبری فرانسوی ایرانیتبار نشریه نشنال جئوگرافی است، رضا دقتی از ۱۴ سالگی عکاسی را به صورت خودآموز یادگرفتهاست. وی همچنین از دانشگاه تهران فارغالتحصیل رشته معماری است. عکس مستند جنگ او در جریان درگیری های افغانستان بسیار دیده شده است.
آلفرد یعقوب زاده : آلفرد یعقوبزاده عکاس اهل ایران و ساکن فرانسه است، وی در گفتگویی با روزنامه شرق عکاسی خود را مدیون انقلاب ۱۳۵۷ دانسته است و همچنین یکی از تاثیرگذارترین عکاسان ایرانی جنگ تحمیلی می باشد.
بهمن جلالی : بهمن جلالی عکاس سرشناس ایرانی بود و نقش مؤثری در نسل تازه عکاسان ایرانی داشت. جلالی سالها در دانشکدههای عکاسی تدریس میکرد و تعداد زیادی از عکاسان جوان از شاگردان او بودهاند، آثار او در بیش از ۵۰ نمایشگاه عکس در ایران و چند کشور اروپایی به نمایش گذاشته شدهاست.
مریم زندی : مریم زندی عکاس ایرانی، با مدرک حقوق و علوم سیاسی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است، شروع عکاسی او از حدود سال ۱۳۴۸ است که جایزه اول مسابقه سراسری عکاسی وزارت فرهنگ و هنر به او تعلق گرفت.
اصغر بیچاره : اصغر بیچاره عکاس، هنرپیشه و کارگردان اهل ایران بود. از او بهعنوان قدیمیترین عکاس سینمای ایران یاد میشود، وی بزرگترین آرشیو عکس ایران را در اختیار داشت.
البته در کنار این بزرگان عکاسان جدید بسیار توانمندی در ایران در حال حاضر فعالیت میکنند که در عکس های آنان در جهان بازتاب های گسترده ای داشته است، عکاسی در ایران علاقمندان زیادی دارد و همچنین عکاسان امروز ایرانی تبحر بسیار زیادی در ژانرهای مختلف عکاسی از خود نشان داده اند.
تکنیک های مختلفی در عکاسی وجود دارد که میتواند در ثبت بهتر و متفاوت عکس ها به شما کمک کند، دانستن این تکنیک ها و مسلط بودن به آن در آتلیه عکاسی و در فضای باز به شما کمک میکند تصاویر متفاوت تر و تکنیکی تری را ثبت کنید.
آیا شما هم علاقهمند به رشته عکاسی هستید؟ آیا دوست دارید دنیای اطراف خود را با یک نگاه متفاوت و زیبا ببینید؟ عکاسی هنری است که از قدرت تصویرسازی برای رساندن داستانها، احساسات و همچنین خلاقیت استفاده میکند. در این پست، قصد داریم درباره رشته عکاسی بیشتر بدانیم و به شما بگوییم چگونه میتوانید این هنر را یاد بگیرید و از آن لذت ببرید.
رشته عکاسی در هنرستان یکی از رشتههای جذاب و خلاقانه در هنرستان است. عکاسی به عنوان یک هنر، مهارتهای فنّی و خلاقیت را ترکیب میکند تا به تولید تصاویر زیبا و معنیدار بپردازد. در این رشته، دانشآموزان با مفاهیم اساسی عکاسی آشنا میشوند و مهارتهای ضروری برای استفاده از دوربین و ابزارهای دیگر دستگاههای عکاسی را یاد میگیرند. علاوه بر آموزش مبانی عکاسی، دانشآموزان در این رشته با تکنیکهای تنظیم نور، زاویهبندی و ترکیب رنگ آشنا میشوند.
همچنین، آنها ابزارهای نرمافزاری مورد نیاز جهت ویرایش و بهبود تصاویر را نیز فرا میگیرند. از جمله فواصل درسی معمول در این رشته میتوان به تاریخچه عکاسی، عکاسی پرتره، عکاسی فشن، عکاسی صنعتی و عکاسی نژادپرستانه اشاره کرد. همچنین، درسهای کارگاهی و پروژههای عملی نیز برگزار میشود تا دانشآموزان بتوانند تجربهی عملی را نیز به دست آورند.
با توجه به تعداد بیشمار موقعیتهای شغلی در این حوزه و نیاز روزافزون بازار کار برای عکاسان حرفهای، رشته عکاسی در هنرستانها به عنوان یک انتخاب موفق و پرطرفدار شناخته میشود.
رشته عکاسی در دانشگاه یکی از رشتههای هنری است که استعداد و علاقه به عکاسی را تقویت میکند. دانشگاهها در سراسر جهان برنامههای تحصیلی در این زمینه را ارائه میدهند تا دانشآموزان را به عنوان عکاسان حرفهای تربیت کنند. دورههای کارشناسی در عکاسی معمولاً شامل آموزش مبانی عکاسی، تاریخچه عکاسی، تکنیکهای رنگ و نور و همچنین نحوه استفاده از تجهیزات عکاسی حرفهای میشود. دانشجویان در طول دورههای تحصیلی خود میتوانند در یک محیط امن و حرفهای تجربه کسب کنند و مهارتهای لازم برای موفقیت در صنعت عکاسی را پیدا کنند. همچنین، دورههای عکاسی در دانشگاهها علاوه بر مهارتهای تئوری، به دانشجویان برای کسب تجربه عملی نیز فرصت میدهند.
برخی دانشگاهها به دانشجویان فرصت میدهند تا در استودیوهای عکاسی دانشگاه یا در پروژههای خاص شرکت کنند تا تواناییهای عملی خود را تقویت کنند. همچنین، با داشتن مدرسان مجرب و حرفهای در دانشگاه، دانشجویان میتوانند از تجربیات و دانش مربیان خود بهرهبرداری کنند و در جایگاه برتری در عرصه عکاسی قرار بگیرند. با گذراندن دورههای عکاسی در دانشگاه، فارغالتحصیلان میتوانند به طور حرفهای به عنوان عکاسان پرتره، عکاسان صحنه، عکاسان مد و دیگر حوزههای عکاسی به کار گرفته شوند و در این صنعت رقابت کنند.
یکی از پراستقبال ترین رشته های عکاسی در آتلیه عکاسی، عکاسی از کودک می باشد که امروزه در ایران طرفداران زیادی را کسب کرده است.
در این نوع از آتلیه عکاسی محیط آتلیه صرفا برای عکاسی از کودک و نوزاد طراحی و اجرا میشود. فضایی کاملا کودکانه برای امنیت و راحتی کودک، کاملا بهداشتی و تمیز و آرام که کودک علاوه بر اینکه ارتباط خوبی با محیط برقرار کند همکاری لازم را با عکاس خود داشته باشد. در آتلیههای کودک و نوزاد از فلاش و نورپردازیهای استاندارد برای جلوگیری از آسیب به پوست استفاده میشود. در آتلیههای کودک ایرانی، استفاده از دکورهای مناسبتی مثل شب یلدا، عروسک و کارتونهای مشهور والددیسنی و نوروز مرسوم است.
در آتلیه کودک عکاسی از خود کودک و عکاسی از خانواده ها برای ثبت خاطرات مورد علاقه شدیدی قرار گرفته است، یک برنامه عکاسی کودک صرفا برای ثبت عکس نیست، در اصل یک روز تفریحی برای ثبت خاطره دوران زیبای کودکی می باشد و از این حیث یکی از زیباترین بخش های آتلیه عکاسی می باشد که خانواده ها به آن علاقه بیشتری نشان داده اند.