حسینیان با اشاره به نقش فداییان اسلام در تاریخ معاصر به ویژه نهضت ملی شدن صنعت نفت افزود: در آستانهی انتخابات دور شانزدهم مجلس، آیتالله كاشانی از لبنان نامهای به نواب نوشت و دوازده تن از نیروهای ملی را معرفی كرد و گفت برای انتخابشدن این افراد فداییان اسلام باید تلاش كنند.
وی گفت: بر خلاف خواستهی دولت در آن زمان دوازده ملیگرا در نهایت به مجلس شانزدهم راه پیدا كردند و این اولین اقدام عملی فداییان اسلام در تاریخ بود.
رییس مركز اسناد انقلاب اسلامی ادامه داد: با جهاد و تلاشیتالله كاشانی و حمایت نیروهای مذهبی آیات قم و مراجع محلی در نهایت صنعت نفت ملی شد.
وی اضافه کرد: در نزدیكی شهریور 1329 تقریبا هر روز در سرتاسر كشور به رهبری یك روحانی میتینگهایی برگزار میشد كه خواستهی همهی آنها ملی شدن صنعت نفت بود.
حسینیان با بیان اینكه تا آن زمان، همه رهبر نهضت نفت را آیتالله كاشانی میشناختندگفت: از آن پس بود كه مصدق نیز خود به این موج پیوست و یكی از طرفداران این نهضت شد و عقیدهی خود را عوض كرد. در آن زمان همهی زمینههای ملی شدن صنعت نفت آماده بود و استعمارگران انگلیس و دربار محمدرضا شاه به این نتیجه رسیده بودند كه باید با یك حكومت مقتدر، جلو به نتیجه رسیدن ملی شدن صنعت نفت را گرفت.
وی با تاكید بر اینكه صنعت نفت با جهاد و حماسهی فداییان اسلام ملی شد و بعد از آن مصدق به قدرت رسیدتصریح کرد: فداییان اسلام توقع داشتند جبههی ملی به وعدههایی كه پیش از آن داده بود عمل كند و این در حالی بود كه در اردیبهشت همان سال، مصدق به نخستوزیری رسید و در خرداد دستور دستگیری نواب صفوی را صادر كرد.
رییس مركز اسناد انقلاب اسلامی با بیان اینكه نواب در خرداد ماه زندان افتاد و تقریبا تا اواخر حكومت مصدق در زندان بود افزود: طبق اسناد موجود در آن زمان مطرح شده بود كه به شرطی نواب آزاد میشود كه در سیاست دخالت نكند اما چون این شهیدان بزرگوار سیاست را نیمی از دین میدانستند با این قضیه مخالفت كردند.
جالب توجه است که حسینیان اشاره ای با اختلافات نواب با ایات بروجردی و کاشانی نکرده است . در این ارتباط حتی گروهی از فداییان اسلام بیانیه ای علیه نواب صفوی صادر کردند.